Грађевинска мафија у Источном Новом Сарајеву?

Град Источно Сарајево последње двије деценије велико је градилиште, прије свега стамбених објеката.У том послу изгледа да има и нерегуларности.

Република Српска 20.11.2014 | 10:49
Грађевинска мафија у Источном Новом Сарајеву?

Тако бар тврде одборници СДС-а у Скупштини општине Источно Ново Сарајево који  спремају кривичну пријаву против руководства општине због,како кажу,малверзација са грађевинским земљиштем.

Прошле године Општина Источно Ново Сарајево расписала је тендер за продају земљишта за изградњу стамбених објеката у Хиландарској улици.Земљиште је продато и ништа не би било спорно да према Регулационом плану Општине на том мјесту нису предвиђени стамбени објекти са подземним гаражама,а општина је издала грађевинске дозволе за објекте без гаража.

Клуб одборника СДС-а у тој општини сматра да је у питању криминал, јер је у тендеру наведено да се морају градити и гараже,што аутоматски поскупљује градњу а појефтињује земљиште.

Доказ за то је,како тврде,продаја сусједне парцеле за 120 хиљада марака на којој се гради објекат без подземних гаража, док су остале спорне парцеле продате за дупло мање новца.

,,Ту је нанесена вишеструка штета општини.Осим од новца при продаји земљишта општина је оштећена и за накнаду од ренте.Према слободној процјени у питању је 300-400 хиљда марака.И то није све.Шта ћемо сада са паркингом за те објекте?Хоћемо ли бетонирати зелене површине? Мораће се измјештати и неке друге локације предвиђене Регулационим планом.Оде штета у недоглед'',тврди Славко Тошовић шеф Клуба одборника СДС у Скупштини општине Источно Ново Сарајево.

На лице мјеста изашла је и градска грађевинска инспекција и увидом у грађевинску дозволу извођача радова и документацију надлежног одјељења општине утврдила да грађевинска дозвола није у складу са просторнимпланом општине.

,,Покренули смо иницијативу према другостепеном органу,Министарству за просторно уређење,грађевинарство и екологију Владе Републике Српске,за укидање грађевинске дозволе.Издат је и налог надлежном одјељењу да укине локацијске услове садржане у грађевинској дозволи'',истиче Драган Цвијетић начелник Одјељења за инспекцијске послове Града ИсточноСарајево.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић,којег одборници СДС-а сматрају одговорним за како кажу криминал јер је дозволе за градњу тврде потписао он а не начелник општинског одјељења које је надлежно за те послове,не спори да је на спорним локацијама по регулационом плану требало да се граде објекти са подземним гаражама.

Грађевинске дозволе за другачије објекте издао је јер је овлаштена и лиценцирана пројектантска фирма утврдила да се због подземне инфраструктуре и нагиба терена,ту не могу градити објекти предвиђени регулационим планом.

Ћосић тврди у питању су политичка препуцавања у граду Источно Сарајево.

,,Ми смо једина општина у Граду у којој је на власти СНСД.Ово је јединствен случај да градска грађевинска инспекција подноси захтјев за поништење грађевинске дозволе коју је издала општина.За мене је ово политички удар на општину Источно Ново Сарајево''.

И док незадовољни одборници очекују да ће ресорно министраство Владе Републике Српске поступити по закону и укинуту спорне грађевинске дозволе,начелник очекује другачији расплет и додаје да је у току припрема Нацрта измјене Регулационог плана Општине.

Начелник општине највљује да ће се на једној од наредних сједница Скупштине на дневном реду наћи и ово питање и да ће тада свма бити јасно о чему се ради.Из опозиције узвраћају да је њима јасно о чему се ради.

У питању је криминал и злоупотреба службеног положаја како би се на штету општине обезбиједила финансијска средства за предизборну кампању СНСД-а.

БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

весна

19.11.2014 14:25

На истоку ниста ново1

ОДГОВОРИТЕ
Name

А,зашто је...

19.11.2014 14:42

...СДС ћутао до сада? Запитајте се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.11.2014 15:43

Тошовић и њемо слични кажу да постоји грађевинска мафија. Па сваки становник ИНС зна шта је Тошовић радио за вријеме свог мандата. Он да прича о мафији. Сам својој фирми додјељивао локације. Па крађа на изградњи станова за избјеглице гдје је по сваком спрату украден по један стан од 50 м2. У папирима приказивано и наплаћено од министарства нпр. стан да има 60 квадрата а у стварности има око 50. Па господин изградио 113 станова па ви видите колико фиктивних квадрата је поштени Тошовић наплатио. Па општинске локације. Њих на десетине скриване од обичних смртника а касније продаване по високим цијенама грађевинским фирмама и има ту још пуно, пуно, пуно тога "поштењачино Тошовићу".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који си ти лопов Цосицу!

19.11.2014 15:43

..наиван је као француска собарица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аргус

19.11.2014 16:36

Хоцу и ја плац за градњу!!! Ниста нисам прије тразио, али сада тражим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре за драган

19.11.2014 17:10

О цему ти прицас Драгане кад је Тосовиц казњен од стране високог представника скоро 13 година. Па цовјек је лицну карту добио тек прије 2-3 године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ужас

19.11.2014 17:51

Не знам за малверзавције али је ужасно шта се гради и како се гради. Имам стан а немам гдје паркирати ауто, зграде набијене једна на другу, а около њиве обичне са жбуњем. А о зеленилу да и не причамо, нигдје стабла, само дивљина. Могу констатовати да је куповина стана у И Сарајеву велика грешка. Прескупи су, дворишта неуређена, чести кварови и неквалитетна градња. А комунало предузеће је посебна прича, смеће око контејнера, угажене ријетке зелене површине. Мислим да све треба објединити у једну општину и смањити административни апарат. Не волим Пале али би ови наши могли много од њих да науче по питању урбане зоне. Изгледа да не знају шта је то. Град не мора бити велики, погледајте у Европи мала мјеста. Једноставно треба његовати зелене површине и одржавати град чистим кад већ не може ништа да се гради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добриња

19.11.2014 17:55

Иза свега стоји Косарац.Свеје његово масло.Он ово преко својих људи одрадјује и бере марке у дзеп свој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саво лаловиц

19.11.2014 19:50

бјежите левати,ви се овуда препуцавате а ја берем паре хахахха поздрав од фирме "МАРВЕЛ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тошовић

20.11.2014 08:01

Тошовић је годинама градио објекте сумњивог квалитета на најбољим локацијама у граду, а никада није одрађивао уређење око објекта. Сада се нашао да коментарише. Најбоље је да су у Хиландарској остале ливаде на којима се скупљају пси луталице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган за ре

20.11.2014 09:59

Па РЕ лична карта нема везе са грађевинском мафијом. Високи представник му је одузео за наводну подршку хашким оптуженицима а ја причам о нечему сасвим другом. Он прича о лоповлуку да има државе овакви би били 20 година иза решетака. Како га није срамота. А изволите господо ко гот не вјерује метар у руке и видјећете размјере пљачке за. Изградњу станова за избјеглице. Па довољно је рећи да унутра врата друге боје од штокова. Вјетар дува као кроз тунел. Нема подова само по бетону етисон а наплаћено ко храстов паекет

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађевинац

20.11.2014 11:50

Распитајте се чије су фирме Радис, Марвел,Униград па ће вам све бити јасно. Све њих контролише Клошарац и помало рекетира.Систем је једноставан: Спрега политичких структура СНСД-а-општинска власт-власници поменутих предузећа.У праву је Тошовић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.11.2014 16:53

Свака јака странка има "своју" мафију. Зезнуто је само кад је обрнуто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мацола

20.11.2014 17:02

Ко о чему, Тошовић о поштењу. Чудо једно, поштењачина ништа годинама не ради а живи ко бубрег у лоју. Вјероватно му паре падају са неба или ће прије бити да се толико накрао да до краја живота ништа нетреба радити. Да је памаетан поклопио би се ушима јер ако се његове афере почну одмотавти зна се гдје ће завршити. На Кули.

ОДГОВОРИТЕ