Данас Међународни дан мушкараца

Улога мушкарца као савезника и партнера веома је значајна у борби против насиља над женама и дјевојчицама, саопштено је из Агенције за равноправост полова БиХ поводом Међународног дана мушкараца који се обиљежава на данашњи дан.

Свијет 19.11.2014 | 08:27
Данас Међународни дан мушкараца

Међународни дан мушкараца обиљежава се с циљем подизања свијести о здрављу мушкараца и дјечака, промоције родне равноправности, те истицања позитивних мушких узора у различитим областима друштва.

Обиљежавање овог дана прилика је да се истакну достигнућа мушкараца и њихов допринос заједници, породици, браку и послу. Треба показати да су многи мушкарци имали позитиван и ненасилан утицај на околину кроз различите примјере, наглашавајући при томе њихову позитивну улогу у друштву.

Радећи у партнерској сарадњи са женама и дјевојчицама, мушкарци и дјечаци су од кључне важности за остваривање циљева равноправности полова, наводи се у саопштењу.

У исто вријеме, тим активностима могу се превазилазити проблеми настали стереотипним ставовима да се мушкарци неправилно хране и да су немарни према свом тијелу, као и да је насиље одлика "јаких" мушкараца.

Анализе су показале да је животни вијек мушкарца у просјеку седам година краћи од животног вијека жене. Живот мушкарца у свијету је повезан са физичким и психичким оптерећењима због чега би морали више пажње да посвете сопственом здрављу.

Постоји мишљење да су немар и небрига према здрављу и тијелу везани за мушкарце, те је важно да се од малих ногу сви уче здравом начину живота.

Када је ријеч о промоцији родне равноправости, у Агенцији за равноправност полова БиХ истичу да промоција једнакости путем дијалога и заједничког обиљежавања Међународног дана мушкараца може допринијети јачању родне равноправности и побољшању односа међу половима.

Међународни дан мушкараца обиљежава се од 1999. године у 50 земаља.

Коментари / 0

Оставите коментар