Г20: Празна обећања

Амбициозне циљеве које су лидери из Г20 најавили за подизање глобалног привредног раста економисти углавном доживљавају као празна обећања.

Свијет 18.11.2014 | 12:00
Г20: Празна обећања

Према оценама економиста, земље света исувише су заузете сопственим проблемима како би допринеле глобалном опоравку.

На самиту одржаном протеклог викенда у Бризбејну, лидери најразвијенијих земаља света, које чине преко четири петине светске економије, обећали су да ће предузети бројне реформе како би повећали раст глобалне привреде за додатних 2,1 одсто до 2018. године, подсећа агенција Франс прес.

У склопу тих реформи, обећане су мере за повећање инвестиција, трговине и конкурентности, а све у циљу подизања вредности глобалне привреде за више од два билиона долара и отварање на милион радних места.

Такво обећање, најављено у светлу тмурних перспектива за глобалну економију, оставило је економисте без икакве реакције, док су неки од њих овакве циљеве Г20 назвали у потпуности смешним.

"Навикли смо на саопштења Г20 која носе поруку добрих намера. Било би боље да се у фокус ставе земље које имају ресурсе за инвестиције и потрошњу", изјавио је економиста француске Саксо банке, Кристофер Дембик, и додао да Немачка и САД морају поднети привремену жртву како би оживеле глобалну економију.

"Пример Јапана јако добро показује како је тешко вратити се на одрживи раст", изјавио је Дембик, након што је Јапан, као чланица Г20, јуче изненадио свет подацима о поновном паду у рецесију, упркос лабављењу монетарне политике уведеном зарад изласка те земље из вишедеценијске дефлације и подизања привредног раста.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар