Постоји рјешење за украјинску кризу

Руски предсједник Владимир Путин убијеђен је да мора да постоји начин да се ријеши криза у Украјини.

Свијет 17.11.2014 | 13:25
Постоји рјешење за украјинску кризу

Путин је у интервјуу за њемачку телевизију АРД рекао и да је забринут због опасности од етничког чишћења на истоку Украјине.Владимир Путин је у полусатном интервјуу емитованом на АРД-у у ударном недјељном термину, правдао руску анексију Крима.

Апеловао је на срца и осјећања њемачких гледалаца, рекавши да односи Русије и Њемачке никада нису били бољи и истакао да би била срамота то одбацити, пренио је Ројтерс."Да ли је могуће рјешење за ту ситуацију. Јесте, убијеђен сам да оно постоји", рекао је Путин, преноси Тањуг.

Критиковао је украјинску владу за употребу силе, а не дијалога, против супарника на истоку земље, што је изазвало кризу."Рећи ћу отворено, веома смо забринути што би могло да дође до етничког чишћења. Плашимо се окретања према неонацизму. Има људи са кукастим крстовима на рукавима који иду унаоколо и оружаних снага са СС симболима на шлемовима. Због тога страхујемо да постоји окрет у том правцу. То би била катастрофа за народ у Украјини", рекао је Путин.

Руски предсједник, који је некада радио за КГБ у Источној Њемачкој и течно говори њемачки, интервју је скоро у цјелини дао на руском. Интервју је снимљен у Владивостоку у четвртак.Путин сматра да Украјина има свијетлу будућност, мада треба да постоји оквирни план тако да би се све мањине тамо осјећале као код куће.

"То је велики народ са великим људима", рекао је Путин."Међутим, недостаје само једна ствар - разумијевање. Да би били успјешни, стабилни и просперитетни, свако има потребу да се осјећа као да је код своје куће, без обзира који језик говори, да ли мађарски, руски, украјински или пољски", навео је Путин.

Руски предсједник тврди да је анексија Крима била легитимна према међународним законима и демократска, јер су и регионални парламент и грађани гласали за то на изборима.Путин је рекао да су руски војници ангажовани како би спријечили крвопролиће и да је био изненађен реакцијом на Западу.

"Сматрамо да је реакција била потпуно неодговарајућа на оно што се догодило", рекао је руски предсједник и истакао да је чврсто убијеђен да Русија није нарушила међународни закон ни на који начин.Путин је рекао да он и њемачка канцеларка Ангела Меркел раде на смиривању ситуације у Украјини. "То је у нашем интересу... и ми радимо на тражењу заједничког рјешења и заједничког политичког оквира. Спремни смо за то, али ће то уродити плодом ако се ради заједно".

На питање да ли је правио било какве грешке, Путин је рекао да се оне увијек праве и у послу и приватном животу."Сви гријеше. Међутим, важно је да се реагује на вријеме, анализира и схвати да је била грешка а онда промијени понашање, а не да се заглави у ћорсокаку", рекао је Путин.

Путин је похвалио њемачко - руске односе, а агенција Ројтерс напомиње да су њемачки водећи индустријалци били најоштрији противници економских санкција Европске уније Русији.

"Уколико посматрате атмосферу између Русије и Њемачке у посљедњих 10 или 15 година, ја не знам да ли је икада раније постојао тако добар период. Мислим да није. Сматрам да је то веома добра основа за унапређивање не само билатералних односа, већ и односа између Русије и Европске уније, па и више од тога, за глобалне односе. Била би срамота да изгубимо све то", закључио је Путин, а преноси РТС.

Владимир Путин није хтио да одговори на питање одакле проруске снаге у источној Украјини добијају тешко наоружање."Гдје су набавили оклопна возила и артиљеријске системе? Данас људи који се боре за праведну ствар увијек могу да набаве оружје", рекао је Путин."Али, волио бих да истакнем да није у томе ствар. Ствар је у томе да не можемо имати једнострано виђење проблема", додао је руски предсједник.

Кијев и Запад оптужују Русију да шаље војску у Украјину да помогне проруским снагама у сукобу са украјинским снагама. Путин је то у више наврата демантовао.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Стари?

17.11.2014 23:48

Гедам те,дивим ти се...ал ми није јасно зашто не одапнеш атомске главе па да све побију јер и ми смо заслужили то ???

ОДГОВОРИТЕ