Искоријенимо еболу

Лидери најбогатијих земаља на свијету обећали су у суботу на самиту групе Г20 у Аустралији да ће учинити све што је могуће да "искоријене" епидемију еболе.

Свијет 15.11.2014 | 17:00
Искоријенимо еболу

- Чланице групе Г20 су се обавезале да ће учинити све како би међународни напори довели до искоријењивања епидемије и да ће покрити све економске и хуманитарне посљедице - наводи се у саопћењу Г20 објављеном након првог дана самита који се завршава у недјељу.

У епидемији еболе до сада је умрло 5.000 особа, највише у Либерији, Сиерра Леонеу и Гвинеји, према подацима Свјетске здравствене организације.

- Дјеловат ћемо путем билатералних, регионалних и мултилатералних сарадњи и у сарадњи с невладиним сектором - наводи се у саопштењу Г20.

Шефови држава и влада су позвали Свјетску банку и Међународни монетарни фонд да "наставе с чврстом подршком угроженим земљама".

Свјетска банка је искористила самит Г20 да заступа свој план оснивања "хитних фондова" намијењених бољем суочавању с будућим пандемијама, како би се избјегло понављање споре и закашњеле реакције каква је била према вирусу еболе.

Институција сматра да би ширење досадашње епидемије могло коштати западну Африку више од 32 милијарде долара до краја 2015.

Коментари / 0

Оставите коментар