Срби: Ништа није изгубљено! Ама, како није?!

Српски фудбалери, углавном, неми. Али, успели су да пронађу разлог за оптимизам, иако се он није могао препознати у њиховим погледима.

Фудбал 15.11.2014 | 16:17
Срби: Ништа није изгубљено! Ама, како није?!

"Ништа још није изгубљено".

Овим речима је Зоран Тошић завршио разговор са новинарима после дебакла против Данаца у трећем колу Групе И квалификација за Европско првенство 2016.

Тачно је да теоретска шанса за пласман на ЕУРО постоји, али треба бити реалан и завршне речи јединог стрелца за Србију у овим квалификацијама схватити као чисту флоскулу, у оваквим ситуацијама формални израз за већину спортиста.

Разочарани смо били и на крају прошлих квалификација за Светско првенство, али је приказаним на последњим утакмицама против Хрватске, Велса и Македоније остављена велика нада да ће на путу ка Француској бити све много лакше. Мало због новог система такмичења, а више јер је Србија постајала тим.

Али, у односу на тај период ми смо три велика корака отишли уназад. Вратили смо се на ивицу амбиса, са малим шансама да у исти не паднемо.

Јерменија 1:1, Албанија 3:0, али без иједног бода и Данска 1:3. Француска нам је све даља.

"Веома сам разочаран. Налазимо се у тешком положају и све што могу да кажем је осећај огромног разочарање. То је прво што ми је у глави. Не знам шта бих могао да урадим", почео је Тошић.

Фудбалер московског ЦСКА није био у стању да одговори на питање шта се догодило са "орловима" после одличних уводних десет минута.

"Отворили смо утакмицу онако како се само пожелети може. Дали смо гол, имали одмах прилику за 2:0, што би нам у великој мери олакшало посао у наставку утакмице... Треба бити реалан и честитати Данцима. Били су бољи у сваком сегменту игре и потпуно нас надиграли", признаје искусни везиста.

Свлачионицу стадиона у Хумској снужден је напустио и Филип Ђуричић.

"Отворили смо утакмицу јако добро, дали гол и имали још једну шансу, али из ове перспективе као да је боље да нисмо дали гол...", рекао је нападач "орлова".

"Шта да радимо, ово је наша реалност и ово је први пут да искрено не знам шта да кажем. Први пут се налазим у оваквој ситуацији. Боље да преспавам и ујутру кажем нешто конкретније, јер овако стварно не знам шта да кажем", разочарано је констатовао Ђуричић.

Уследило је питање шта су играчи рекли један другоме по завршетку меча?

"Нема шта да се каже, довољно је да се погледамо у огледало. Треба да будемо искрени и то је то".

Са једним бодом Србија је веома, веома далеко од пласмана на завршни турнир у Француској.

"Не треба се предавати, треба ићи даље. Имамо тежак распоред, али шта је ту је, играћемо до краја и пробаћемо да променимо ситуацију. Знамо да су нам шансе мале, али нећемо се предати", поручио је Ђуричић.

Један од најбољих српских фудбалера отворено је говорио о репрезентацији после дебакла у Хумској од Данске: "Да кренемо од нуле".

Немања Матић је по изласку са стадиона Партизана био прилично директан, конкретан и можда сурово реалан.

Током разговора са једним од најбољих српских фудбалера стекао се утисак да би на тај начин о проблемима српског фудбала требало да размишљају и говоре и они изнад њега, почев од селектора који је за све лоше окривио утакмицу са Албанијом и УЕФА, па до челника савеза који су на крају и поставили Дика Адвоката.

Матић је после пораза од Данске 1:3 дословце изјавио:
"Српски фудбал мора да крене од нуле. Нисам сигуран да уопште имамо квалитет да направимо велике резултате. У овом тренутку нама су потребнији план и визија како да за десет година играмо равноправно са најбољима, а не да доживимо као ово са Данском".

Новинаре је зачудило како то мисли да наша репрезентација нема квалитет, ако играчи долазе из најбољих европских клубова и коштају десетине милиона евра.

"То је тачно, али да се не лажемо, ми никада ништа нисмо урадили у фудбалу и то се већ неко време не мења. Морамо да се запитамо зашто", одговорио је Матић.

Уследило је питање да ли су играчи разговарали о томе због чега постоји велики јаз између онога што пружају у клубовима и репрезентацији?

"Да, ево сада смо разговарали о томе. То је стална тема, причао сам о томе и са Банетом (Ивановић) и са Кокијем (Коларов). Негде очигледно постоји проблем... Верујете ми, ја сам се вечерас уморио 30 до 40 одсто више него када играм за Челси, где уопште не морам толико да трчим", упоредио је Матић и наставио:

"Једно је када знате шта радите и где трчите, а друго када се налазите у раскораку".

Коментари / 0

Оставите коментар