''Ноленатор'' збрисао и Бердиха!

Неприкосновени владар тениске планете је Новак Ђоковић! Професор "белог спорта" одржао је још један час за лондонском катедром и победом над Томашом Бердихом са 6:2, 6:2 пласирао се у полуфинале завршног мастера као први из групе А, а уједно је оверио останак на првом месту светске листе до краја године.

Тенис 14.11.2014 | 17:00
''Ноленатор'' збрисао и Бердиха!

Против чешког тенисера Ноле је наставио блиставу традицију: остварио је 17. тријумф поред само два пораза, а Бердих је успео само да освоји више гемова, што је и желео, него у за њега болном финалу Пекинга које је Ђоковић на доминантан начин решио у своју корист резултатом 6:2, 6:0.

Новак је поред још једне фантастичне партије у "О2 арени" оверио прво место на светског ранг листи, са ког ће ући у 2015. годину. Наиме, уочи турнира у Лондону, разлика између њега и другопласираног Роџера Федерера била је 1.310 бодова. Како сваки тријумф на завршном мастерсу доноси 200 поена, а Ноле је славио у прва два кола, победом над Бердихом освојио је укупно 600 бодова, што значи да је разлика постала недостижна.

Након групне фазе Ђоковић има 10.610 бодова, а Федерер 9.300, па Швајцарцу ни евентуално освајање турнира (400 за пласман у финале и 500 бодова за потенцијални трофеј), као и максималних 225 за наступе у финалу Дејвис купа не би било довољно да престигне првог на свету.

Први рекет света ће у борби за финале Лондона играти против Јапанца Кеија Нишикорија, кога је недавно савладао и у полуфиналу мастерса у Паризу. Са друге стране, Станисласу Вавринки треба сет против Марина Чилића (21 час) да као други из групе А прође у полуфинале и оде на мегдан Роџеру Федереру, а једино победа хрватског тенисера од 2:0 компликује ствари јер се прави круг, он, Вавринка и Бердих имали би идентичну сет разлику од 2:4, па би одлучивала гем-разлика.

ПРВИ СЕТ: Ноле за пет минута до полуфинала
Меч је почео ни мало неочекивано, брејком Ђоковића и то са нулом. Бердих је уабцио само један први сервис, Новак га је од почетка натерао на нешто дуже размене удараца у чему је далеко боље, па је Чех два пута послао лоптицу у мрежу, а први на свету затим прву шансу угрбио за 1:0.

После шест везаних поена за Нолета његов ривал се померио са нуле и измамио аплаузе са трибина "О2 арене", али га је наш тенисер још једном натерао да размену окончао слањем лоптице у мрежу, те је за пет минута од почетка потврдио брејк и повео са 2:0. Уједно, и математички је обезбедио пласман у полуфинале, пошто су му била потребна само два гема.

Било је могуће да се у борби за финале састане са Федерером, да је евентуално изгубио, а Чилић од 21 час било којим резултатом савлада Вавринку, али је такав исход био готово немогућ, јер је први на свету наставио своју доминацију на терену. Бердих је на други сервис није имао ниједан освојен поен из пет покушаја, први му такође није ишао, па је Новак другим брејком дошао до 3:0.

Лондонска публика могла је да ужива у тениским мајсторијама - одличним изласком на мрежу Ноле је ухватио сјајан дроп-шот и пребацио га у поље ривала за 30:0, затим је Бердих први пут добио једну дужу размену, али ништа није вредело. Уследила је Ђоковићева бекхенд паралела, па скраћена форхенд дијагонала и онда волеј на мрежи, па још један сигуран излазак на мрежу за четврти гем заредом. Чешки тенисер је дошао до првог гема уз две Новакове грешке - ритерн је избацио у аут за 30:40, а онда и погодио мрежу, па је на семафору засијало 4:1.

То је мало покренуло Бердиха и први пут је запретио на сервис Ђоковића, повео са 15:30, али је Ноле "испалио" три сервис-винера и натерао ривала да сервира за опстанак у сету. У томе је успео и само на кратко одложио неизбежно, јер је за 31 минута Новак узео први сет са 6:2!

ДРУГИ СЕТ: Новак као први на свету улази у 2015!
Иако је Бердих повео са 40:0 на свој сервис, ни то му није било довољно, већ је Ђоковић направио брејк тако што је ривал погрешио и лоптицу послао у аут после нешто дуже борбе и два изједначења. Потврдио га је одличним изласком на мрежу и волејом након убитачног форхенда, а онда и новом грешком чешког тенисера за 2:0.

Све је било пресликано као и у првом сету - Ноле је узео и трећи гем заредом, а други на сервис ривала коме је препустио само поен и крупним корацима грабио ка победи, полуфиналу и овери првог места на светског ранг листи.

Од последња 22 поена Новаку је припало чак 18, па је без икаквих проблема повео са 4:0 и наставио да одушевљава. Бердих је успео да се упише и у овом сету тако што је најпре спасао трећу брејк шансу и уз аплаузе лондонске публике побринуо се да меч потраје дуже од сат времена, као и да не буде оборен рекорд Роџера Федерера постављен дан раније против Ендија Мареја.

Ипак, чешки тенисер је најчешће или преслабо или прејако ударао лоптицу, а Ђоковић је завршио меч у свом сјајном ритму, трећи асом стигао до 5:1, а онда дошао до великог тријумфа за 70 минута и у великом стилу потврдио да је владар светског тениса.

Коментари / 0

Оставите коментар