Пут у средиште земље

Руски Центар за арктичка истраживања и његов директор Владимир Пушкарев забележили су невероватне фотографије унутрашњости леденог кратера у Сибиру.

Свијет 14.11.2014 | 12:00
Пут у средиште земље

На сибирском полуострву Јамал формирао се ледени кратер који је навео научнике на размишљање. Владимир Пушкарев и његов тим одлучили су да истраже узрок настанка овог природног феномена, пише "Сајбирија тајмс".

Име Јамал иначе значи "крај света", што додатно симболизује појаву овог мистериозног кратера.

Стручњаци се носе мишљу да су експлозије гаса унутар Земљине површине одговорне за стварање овог величанственог кратера, нешто слично оним у Атлантском океану, услед којих је настао феномен познат под именом "Бермудски троугао."

Пушкарев, лидер ове научне мисије, изјавио је за "Сајбиријан тајмс" да су уз помоћ алпинистичке опреме успели да се спусте у само срце кратера.

"Планирали смо и више него дуго, и спровели сва могућа истраживање пре него што што смо се упустили у овај подухват. Сада научницима треба времена да срачунају и "размрсе" гомилу прикупљених података."

Уско "грло" овог гратера дубоко је око 17 метара, не рачунајући земљани бедем на површини, настао услед отварања кратера, који је висок неколико метара.
 
На самом дну налази се замрзнуто језеро, чија је дубина непуних 11 метара, тврде истраживачи.

Истраживање најдубљег од три до сада пронађена кратера у северном Сибиру, окупило је велики број признатих научника из свих делова Русије.

Врло је могуће да су се овакви феномени појављивали и раније, али једноставно нису били примећени. Пушкарев каже да је сувише рано за доношење било каквих закључака.

"Чули смо за поређење са Бермудским троуглом, али сматрам да је и сувише рано за такве врсте нагађања. Имамо велику количину прикупљених података, које тек треба обрадити, и на основу којих ћемо моћи да знамо одређене чињенице" каже Пушкарев, алпиниста, спасилац и научник - истраживач.

"Још увек нисмо свесни шта се дешава неколико километара унутар Земљине утробе. То је једна од највећих тајни и мистерија природе, коју није лако открити. Стрпљење је кључ свега, а када дођемо до одређених сазнања, не сумњам да ће она бити револуционарна", завршио је председник Руског Центра за арктичка истраживања.

Коментари / 0

Оставите коментар