Нове жртве спорног антибиотика

Једна особа је преминула, а шест је пребачено у болницу у индијској држави Чатизгар, након што су попиле исту врсту антибиотика који се сматра одговорним за више од десет смртних случајева у кампу за стерилизацију жена на истоку Индије, изјавили су данас болнички званичници.

Свијет 14.11.2014 | 10:00
Нове жртве спорног антибиотика

Према ријечима званичика, пацијенти су примљени у "Институт медицинских наука" у Чатизгару, гдје је један преминуо.

Званичници нису жељели да буду именовани јер нису овлаштени за разговор са медијима.

"Пацијенти су стигли са паковањима таблета у руци. Жалили су се на повраћање, вртоглавицу и отицање ногу. Све указује на то да је и већина пацијената који су подвргнути стерилизацији конзумирала исти лијек", рекао је званичник из болнице у области Биласпур у овој држави.

Индијске власти ухапсиле су оца и сина, власнике мале фармацеутске компаније "Махавар Фарма" у Чатизгару и затворили њихово постројење након што је утврђено да је њихов лијек "ципрофлаксицин" један од антибиотика издатих на рецепт у кампу за стерилизацију.

Индијски медији наводе да они негирају кривицу, наводећи да, уколико је њихов лијек одговоран за смрт пацијената, био би забиљежен много већи број смртних случајева.

До сада је, након конзумирања спорних лијекова, преминуло 14 особа. Већина жртава добила је лијек у државним камповима за стерилизацију. Више од стотину особа смјештено је у болницу, а неколико је у тешком стању.

Званичници истичу да нови пацијенти нису били камповима за стерилизацију и да су лијек добили на другом мјесту.

Индијски љекар Р. К. Гупта, који је извршио процедуру стерилизације након које је умрло најмање 13 жена у централном дијелу Индије, ухапшен је јуче, а он је за смртне случајеве окривио лоше постоперативне лијекове.

Током викенда извршене су операције над 83 жене у склопу бесплатне државне кампање за стерилизацију, али је неколико десетина њих пребачено у болнице у Биласпуру.

Стручњаци истичу да су смртни случајеви резултат потпуног недостатка медицинског надзора и чињенице да је индијска Влада одредила циљеве за стерилизацију настојећи да стабилизује све већи број становништва.

Стерилизација је и даље најпопуларнији метод контроле рађања у Индији и бројне жене бирају ту могућност јер им један захват омогућава да преузму контролу над својом плодности.

Коментари / 0

Оставите коментар