Батинама одзвонило?!

Половина родитеља у Републици Српској користи насилне методе у васпитању деце, а око три одсто малишана сваког месеца је изложено тешком физичком кажњавању!

Република Српска 14.11.2014 | 07:22
Батинама одзвонило?!

Забрана батина као "васпитне мере" у одгајању деце могла би се ускоро наћи и у законодавству Српске, након што је Омбудсман за децу Републике Српске годинама тражио да Породични закон Републике Српске буде измењен и да се санкционише овакво понашање родитеља!

Истраживања су показала и да сваки десети родитељ код нас сматра да децу треба тући, као и да су физичком дисциплиновању више изложени дечаци него девојчице.

Стручњаци сматрају да је једини начин да се овакви поступци, који вређају достојанство детета и повређују га, искорене или сведу на најмању меру, увођење законске казне за неодговорне родитеље. БиХ је о том питању остала усамљена у региону, с обзиром на то да су наше комшије ово питање већ регулисале или упутиле у законску процедуру.

Дарио Мирнић из Бањалуке, отац деветогодишњег дечака, објашњава да у просеку једном седмично физички казни дете, али и да то никада не чини јако, да би му могао нанети видљиве повреде.

"Ударим га руком по задњици ако направи неку већу грешку, проблем у школи или не испоштује своје обавезе у вези са задаћом или кућним пословима. Не мислим да је то добро, али сматрам и да методе које примењују неке западне земље такође нису добре. Пуштати дете да ради шта хоће, јер се родитељ плаши да ће га држава казнити, сматрам сулудим. И мене су родитељи знали да истуку и не мислим да су због тога били лошији или насилнији од оних у Шведској", истакао је Мирнић.

За разлику од Републике Српске која тек планира да регулише ово питање, те Србије која је припремила нацрт закона, у Хрватској је већ законски забрањено телесно кажњавање деце, а што је регулисано кроз више закона и правилника.

Родитељу који примени физичку или психичку силу над дететом, проузрокује осећај страха, личне угрожености или повреди достојанство детета, или физички и вербално нападне дете, без обзира на то да ли је наступила телесна повреда или не, прети прекршајна пријава.

Омбудсман за децу Републике Српске Нада Граховац каже да домаћи закони већ препознају ову проблематику, али да их треба дорадити и мењати.

"Породичним законом у Републици Српској дефинисано је да је недопустиво свако понижавање, злостављање и насиље. Међутим, нигде нема изричите забране физичког кажњавања деце. Ми већ годинама заговарамо измене овог закона Републике Српске. Та материја би управо требало да постане део новог закона. Пре неколико година када смо покренули иницијативу за законске измене, тражили смо да у тај документ буде увршћена и забрана физичког кажњавања деце", казала је Граховчева.

Коментаришући истраживања која, осим већ поменутих података, показују и да се чешће туку сеоска него деца из градских средина, и то посебно узраста од пет до девет година, Граховчева истиче да нас оваква статистика упозорава на хитну реакцију.

"Нисам чак сигурна да актуелна истраживања показују стварно стање. Најчешће је реч о психичком и физичком злостављању над децом. Додатни проблем је занемаривање деце. Оно се обично не препознаје као насиље, а врло често је још теже од поменута два", додала је Граховчева.

Србија је ове седмице донела преднацрт Грађанског закона који предвиђа забрану физичког кажњавања деце.

Стручњаци у Србији, као и у Српској, слажу се да је на овим просторима степен толеранције на насиље врло висок, те је нужно да законски изричито буде забрањена батина као мера дисциплиновања деце.

Чланица комисије Олга Цвејић Јанчић, која је радила на изради преднацрта закона, истиче да ниједно истраживање до сада није показало да је батина корисна за дете.

"То је више израз немоћи родитеља да дисциплинује дете другим мерама, као и његове немоћи да у одређеним тренуцима обузда своје импулсивне реакције", објаснила је Јанчићева.

Она је додала да новим законом желе да буду уведени и нови стандарди понашања у породици без насиља, према којима би дете било одгајано тако да је насиље недопустиво и да не треба да га примењују ни родитељи према својој деци, нити деца даље према вршњацима и осталима.
Швеђани кажњавају затвором!

Шведска је прва земља у свету која је забранила физичко кажњавање деце још 1979. године. Оваква пракса показала је добре резултате, јер данас свега око шест одсто родитеља Швеђана користе физичку казну и то у виду "пацке по руци".

Ова земља предвидела је и казну затвора за родитеље који прибегавају оваквим поступцима. У априлу ове године, један брачни пар из Малезије, а који живи у Шведској, кажњен је на укупно две године затвора због ударања своје деце.

Извор: Пресс РС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

поп

14.11.2014 07:57

Пази молимте сви кометарису политику и да ли це бити владе или неце а за дјецу нико не брине.

ОДГОВОРИТЕ