ЕЛ: Сјајна Звезда покорила Баскију!

Кошаркаши Црвене звезде направили су врло важан корак ка Топ 16 фази Евролиге, пошто су у петом колу Д групе декласирали Лаборал Кућу са 66:86 (22:21, 12:20, 16:25, 16:20), а тријумф је покварила повреда Стефана Јовића који је изнет са паркета у финишу треће четвртине.

Кошарка 13.11.2014 | 23:15
ЕЛ: Сјајна Звезда покорила Баскију!

Црвено-бели су у претходном колу изгубили од Олимпијакоса (57:62) на свом паркету у Комбанк арени, али су победом у Виторији дошли до учинка од три победе и два пораза и другог места на табели на препознатљив начин - одличном игром у одбрани.

Да није било повреде Јовића, кога су саиграчи изнели са терена у 28. минуту, било би то савршено вече за избранике Дејана Радоњића. Звезда је средином треће четвртине сломила отпор Лаборала предвођена капитеном Луком Митровићем (17 поена) и серијом 2:13 отишла на недостижних плус 18 (42:60).
Најбољу партију од доласка на Мали Калемегдан приказао је Маик Цирбес и у последњој деоници уз помоћ расположеног Маркуса Вилијамса, који га је "хранио" лоптама, пресудио шпанском тиму и водио црвено-беле до максималне предности од 25 разлике за убедљив тријумф.

Прва четвртина: Лазић покренуо Звезду, Радоњић мењао, Лаборал се пробудио
Тренер Звезде Дејан Радоњић одлучио се за петорку Вилијамс, Лазић, Блажич, Митровић и Марјановић, а његов колега на клупи Лаборала Марко Креспи да меч почну Перкинс, Вујачић, Бертанс, Шенгелија, Ајверсон.

У првом нападу је Блажич направио фаул над Бертансом, који сигурно најбоље познаје гостујуће играче, док је шпанском тиму истекло предвиђено време од 24 секунде за напад, да би ипак прве поене постигао Шенгелија из рекета. Узвратио је Лазић, као и Митровић после одличне асистенције Вилијамса, да би на кош Вујачића црвено-бели одговорили сјајном контром после блокаде капитена и асистенцијом Лазића за Блажичево полагање - 4:6.

Звезда је до петог минута изгубила већ три лопте, две Марјановић и једну Вилијамс, али се Лазић тројком из десног угла побринуо за плус пет (6:11). Потпуно мирну атмосферу у дворани у Виторији размрдао је Бертанс закуцавањем, на шта се надовезао Ајверсон "рампом" Блажичу, али је Лазић наставио да вуче црвено-беле и седмим поеном вратио на пет разлике - 10:15.

Радоњић је до осмог минута променио све играче из стартне петорке изузев Марјановића и на паркет послао Јовића, Џенкинса, Дангубића и Калинића, што није помогло, јер је Шенгелија са два плус један уз тројку Сан Еметерија највише допринео серији Лаборала од 8:2 за преокрет (18:17). Закуцавања Марјановића одржала су резултатску клацкалицу, а прва четвртина завршена је минималном предношћу Лаборала од 22:21.

Друга четвртина: Јовић одличан у одбрани и у нападу, Звезда чувала предност
Уласком Јовића требало је да се неутралишу асистенције разиграног Ертела који је четири пута успешно разиграо саиграче, у чему је наш репрезентативни плеј успео и уз то полагањем покренуо серију 0:6.

Одбрана Звезде је добро функционисала, нешто више од три минута није примила кош, Калинић је имао половичан учинак са пенала као и Цирбес, Блажич је промашио тројку, док је Јовић поред одличне одбране и у нападу играо више него добро и после украдене лопте и блокирања Блажича скочио под кошем ривала и поентирао за 22:27.

Закувало се на паркету средином друге деонице после блокаде Калинића који је добио техничку услед протеста, а нервозни домаћин је у свакој прилици тражио расправу. Умирио их је Цирбес са две "рампе", а онда је Митровић преузео одговорност и покренуо налет Звезде при резултату 24:29.

Капитен гостију је убацио један пенал, затим скоком у нападу и полагањем "поправио" промашену тројку Лазића, да би Вилијамс фантастично проиграо Цирбеса, а Блажич полагањем решио контру уз погођено додатно слободно бацање за плус девет и 28:37. Перкинс тројком није дозволио да се црвено-бели још више одлепи, а Митровић је наставио капитенски да вуче свој тим, те се на одмор отишло вођством од 34:41.

Трећа четвртина: Митровић заблистао у Кући, Јовић изнет са паркета
Шенгелија је на почетку ове деонице примакао Лаборал на минус пет, а Марјановић је направио фаул у нападу градећи се за позицију у рекету, да би Вилијамс убацио тројку за прве поене из игре и 36:44.

Блажич се залетео у продор и уместо да се побрине за двоцифрену предност, добио је блокаду коју је Ертел на другој страни материјализовао полагање, а онда је Митровић постигао тројку и Марјановић поентирао за прву двоцифрену предност Звезде - 38:49.

Капитен гостију није се зауставио, погодио је још једну тројку и затим поправио сопствени промашај скоком у нападу за плус 14 у 24. минуту. Придружио му се Блажич и са два плус један закључио серију 2:13, да би Марјановић са два пенала одвео црвено-беле на максималних плус 18 (42:60) средином ове четвртине.

У 28. минуту дошло је изгледа до теже повреде Стефана Јовића који је изврнуо зглоб леве ноге приликом једне одбране и са болном гримасом пао на паркет са ког је изнет уз помоћ саиграча.

Звезда је била у благом паду, јер је четири минута била без коша из игре све док Калинић после промашене тројке Дангубића није скочио у нападу и поентирао за прекид мини серије домаћина (48:62), а Вилијамс се продором побринуо за плус 16 и 50:66 на уласку у последњи период.

Последња четвртина: Цирбес и Вилијамс за плус 20
Како је окончана претходна, тако је отворена ова четвртина - соло продором пробуђеног Вилијамса. Амерички-немачки тандем водио је главну реч на паркету у Виторији у тим тренуцима и после полагања Цирбеса било је 22 разлике - 52:74.

Нису гости имали намеру да се зауставе, предност је расла из минута у минут, па су тројкама Вилијамса и Калинића имали максималних плус 25 (55:80), те је питање победника и дефинитивно решено у 35. минуту.

Цирбес је наставио да користи фантастична додавања Вилијамса и 15. поеном, од којих је 10 постигао у овој деоници и заокуржио најбољу партију од доласка на Мали Калемегдан.

Коментари / 0

Оставите коментар