Прије 20 година Шуми је ушао у историју!

На данашњи дан, пре 20 година Михаел Шумахер освојио је своју прву од укупно седам титула светског шампиона Формуле 1, по чему је рекордер тог спорта.

Остали спортови 13.11.2014 | 18:45
Прије 20 година Шуми је ушао у историју!

Михаел Шумахер је за воланом Бенетона 1994. године стигао до прве титуле у каријери на последњој трци за Велику награду Аустралије, са бодом предности у односу на великог ривала из екипе Вилијамс, Дејмона Хила.

Шумахер је сезону завршио са 92 бода, док је Хил имао 91. Дуго након трке трке у Аделејду причало се о тој фамозној титули Шумахера, која је остварена у сезони када је погинуо велики шампион Ајртон Сена. Ни Шумахер ни Хил нису прошли тада кроз циљ. Британац је желео да прође Немца, након што је овај претходно излетео са стазе, али га је Шумахер спречио у томе, завршивши на два точка без пласмана. Недуго после тога и Хил је завршио трку јер му је болид био исувише оштећен током тог блиског сусрета.

Шумахер је тог 13. новембра 1994. године почео да пише нову страницу у историји Формуле 1, али и немачког спорта. Захваљујући бројним успесима наредних година, Немачкој је донео много радости, прославио ју је на најбољи начин, а затим је и своје земљаке, али и многе друге широм света, навео да се уместо фудбалу, традиционално најгледанијем спорту у земљи, окрену Формули 1.

Шумахер је 1994. остварио осам победа на укупно 16 трка, а онда је све до 2012, са паузом од четири сезоне, од 2006. до 2010. возио још много трка, укупно 308, и остварио велики број тријумфа - 91.

После 1994. тријумфовао је у "најбржем циркусу" 1995. опет возећи за Бенетон, а затим и у периоду од 2000. до 2005, пет година у низу као члан Ферарија.

"Нисам легенда. Ја сам само неко које имао среће да буде добар у нечему што му је забавно", говорио је Шумахер.

А уствари, иза те скромности тада 25-годишњег Шумија, крила се невероватна воља, која је утицала да израсте у јединственог возача, који је потом обликовао многе и постао узор спортистима широм света.

Двадесет година касније, Шуми вози још једну трку - трку живота.

"Ми и даље верујемо и надамо се најбољем за Михаела. Ваша снага нам помаже да наставимо", наводи се у поруци коју је послала његова породица у знак сећања на дан када је пре две деценије Шумахер освојио прву титулу у Ф1 шампионату.

Породица Шумахер није навела нове детаље у вези Михаеловог здравственог стања.

Михаел Шумахер је крајем 2013. на скијању у Француској зарадио тешку повреду главе, због чега је више од шест месеци провео у коми. Он је након тога био на рехабилитацији у Лозани, а почетком септембра отпуштен је на кућно лечење.

Коментари / 0

Оставите коментар