Радмановић: Сви у строј против ОХР-а

Предпоследњи дан мандата српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић одржао је прес конференцију у Сарајеву, како би представио резултате свог рада и своје виђење тренутне политичке ситуације у БиХ.

Република Српска 14.11.2014 | 09:25
Радмановић: Сви у строј против ОХР-а

,,Срамота је да разни аналитичари и стручњаци, међу којима су и универзитетски професори, нису прочитали Устав БиХ јер да јесу не би говорили како је улога Предсједништва БиХ протоколарна'', изјавио је данас у Сарајеву још увијек актуелни српски члан Предсједништва Небојша Радмановић.

Радмановић је, предпоследњег дана свог мандата, критиковао и рад међународне заједнице у БиХ, посебно виског представника рекавши: ,,Овај мандат смо почели са Инцком и завишавамо га са Инцком''.

Очито да је високи представник трн у оку српског члана Предсједништва БиХ посебно његов последњи извјештај Савјету безбједности Уједињених нација о БиХ, који је, као и сви ранији,  сматра Небојша Радмановић,  лоше написан и нетачан.

Радмановић поручује: ,,Само ако смо јединствени у БиХ имамо шансу да изађемо на крај са
таквим као што је Инцко и њему слични из међународне заједнице. Кад год смо подјељени, када се свађамо и имамо различита мишљења овдје долазе до изражаја они који не могу вољети ову земљу више него људи у БиХ. Мислим да је рад ОХР-а и неких других међународних организација у БиХ срамота међународне заједнице. Да би смо се тога ријешили морамо у будућности чвршће бити једни уз друге и рећи довиђења високом представнику и оним дипломатама који излазе из оквира Бечке конвенције''.

Радмановић сматра и да су неутемељене критике међународне заједнице да домаће власти нису адекватно реаговале и помогле поплављеном становништву. Поручује да међународна заједница само обећава помоћ а паре не стижу па је Република Српска морала да се задужи како би помогла својим грађанима.

На питање шта ће радити када преда дужност српског члана Предсједиштва Младену Иванићу Радмановић одговара да од понедељка испуњава све услове за пензију.

,,Међутим то ништа не значи за онога ко хоће и воли да се бави политиком. У СНСД-у је био договор да ја будем кандидат за српског делегата у Вијећу народа Парламентарне скупштине БиХ и мислим да ће се
то реализовати'', каже Радмановић.

Да ли ће Радмановић као српски делегат у Вијећу народа Парламентарне скупштине БиХ имати канцеларију у Палати предсједника Републике Српске не знамо али коментаришићи чињеницу да Иванићу није дозвољено да користи досадашњу канцеларију српског члана Предсједништва у тој згради Радмановић је рекао:

,,Нека члан Предсједништва из Републике Српске нађе себи простор у Бањалуци ако сматра да му треба''.

Радмановић је додао да се око тог питања беспотребно полемише јер у Бањалуци има неко ко одлучује ко може боравити у Палати предсједника а тај неко је Иванићу рекао не може.

БН ТВ