Дуг за порезе 1,4 милијарде КМ

Укупна дуговања за порезе и доприносе закључно са октобром ове године износила су 1,4 милијарде марака, а према подацима Пореске управе РС у односу на крају претходне године, дуг има тенденцију опадања.

Република Српска 13.11.2014 | 09:31
Дуг за порезе 1,4 милијарде КМ

Слађана Рајковић-Станић, начелник Одјељења за стручне послове менаџмента у Пореској управи РС, навела је да подаци показују да је дуг 31. децембра прошле године износио око 1.502.000.000, у септембру око 1.496.000.000 и на крају октобра ове године висина дуга је износила око 1.413.000.000 марака.

Ако упоредимо наведене износе, долазимо до податка да се укупан дуг за мјесец дана смањио за 83,4 милиона КМ.

"Као што видите, дуг је у протеклом периоду опадао и сматрамо да ће се такав тренд задржати и у наредном периоду", казала је Рајковић-Станићева.

Према најновијим подацима Пореске управе, највећи дужник и даље је "Новотекс" Требиње, чији дуг износи 50,2 милиона, затим Клинички центар Бањалука са 33,8 милиона КМ дуга, "Бирач" у Зворнику 33,7, Клинички центар Источно Сарајево 22,7 милиона, "Жељезнице" Добој 21,5, "Сwисслион - Индустрија алата" Требиње са 17,1 милиона дуга, Прехрамбена индустрија "Сава" из Бијељине са 11 милиона марака, А.Д. за одржавање и заштиту путева "Добојпутеви" које дугује 10,6 милиона и "Фамос" фабрика Коран у стечају са 9,2 милиона дуга.

Предраг Згоњанин, предсједник Удружења послодаваца РС, казао је да се у укупном дугу преко 600 милиона КМ односи на дуг предузећа која су одавно угашена, због чега је логично да тај дуг никад неће бити наплаћен.

"По мени је кључан дуг који је настао ове године, посебно у посљедњих шест мјесеци, јер та бројка показује право и реално стање", истакао је Згоњанин.

Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката РС, казала је да се већ годинама упозорава на огромна дуговања за доприносе и порезе, али да то нема никаквог ефекта јер контролни органи у РС не раде ништа да ове појаве спријече.

"Најтеже је што опет све иде преко леђа радника па не могу остварити никаква права, ни лијечити се, ни добити дјечји додатак, пензије и слично. Под хитно се морају пооштрити контроле у смислу да се почну примјењивати велике казне за оне послодавце који не испуњавају своје обавезе", нагласила је Оџаковићева.

Из Фонда здравственог осигурања РС је саопштено да укупна дуговања за доприносе за здравствено осигурање износе око 230 милиона марака.

Познато је да се Фонд, односно цјелокупан здравствени систем финансира од доприноса за здравствено осигурање, што значи да се свака нередовна уплата директно одражава на квалитет и доступност здравствене заштите, кажу у Фонду.

"На примјер, тренутним дугом за доприносе за здравствено осигурање Фонд би могао да финансира комплетну здравствену заштиту у болницама на годишњем нивоу, десет година лијечење осигураника изван РС или чак 17 година набавку цитостатика за лијечење осигураника који болују од малигних болести", илустративно су појаснили у овој институцији.

Из ове институције су појаснили да немају механизме којима би "натјерали" послодавце да редовно уплаћују доприносе за здравствено осигурање, јер је контрола и уплата доприноса у надлежности Пореске управе РС.

"Једини извори прихода ФЗО РС су доприноси за здравствено осигурање, а доприноси од запослених чине више од 85 одсто укупних прихода, те је од изузетног значаја да сви, а посебно послодавци, редовно измирују своје законске обавезе", упозоравају у Фонду.


Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мики

13.11.2014 08:34

Бајини министри су нам ово уприличили

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОС

13.11.2014 09:27

Нека испитају Зорку, колико је она себи узела од дузника???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

13.11.2014 11:01

Не знам какве контроле треба пооштравати и зашто нам бацају прашину у очи. То се ријеши за врло кратко вријеме само да Баја намигне. Питам се да ли БН тв може дуговати 1 КМ пореза?

ОДГОВОРИТЕ