Распродаја Клиничког центра Бањалука

Министар здравља Драган Богданић одлучан је у намјери да уништи Универзитетску болницу Бањалука.

Република Српска 12.11.2014 | 18:10
Распродаја Клиничког центра Бањалука

 Стога је наложио руководству болнице да под хипотеку стави некретнине и опрему, како би та институција након четири мјесеца добила банкарску гаранцију за извођење радова на изградњи Централног хола. Срећом, на Богданићеве незаконите одлуке реаговали су чланови Управног одбора болнице, који су захтијевали хитан састанак са премијерком Жељком Цвијановић.

Иако је захтјев упућен прије 12 дана, до састанка није дошло. Сви чланови Управног одбора Универзитетске болнице Бањалука (УБКЦ)  понудили су 31. октобра 2014. године оставке. Разлог за то је огорченост понашањем министра здравља Драгана Богданића, који их мјесецима дифамира да коче изградњу Централног хола и завршетак Јужног крила УБКЦ Бањалука.Тај посао добила је фирма „Линдлер“ и вриједан је 10,3 милиона КМ (без ПДВ).Услов да „Линдлер“ почне са извођењем радова је да УБКЦ добије банкарску гаранцију на наведену суму, што ова установа никако не може да обезбиједи. Тражено је и да се банкарска гаранција додатно обезбиједи са земљиштем на којем се налази бањалучка Хирургија (види везани текст), али је градоначелник Слободан Гаврановић онемогућио тај тешки криминални чин, јер није дозволио да УБКЦ укњижи ту земљу на себе.

Због тога Милорад Додик хоће да га смијени.Драматична ванредна сједница Управног одбора УБКЦ Бањалука одржана је 31. октобра 2014. године и на њој је била само једна тачка дневног реда: доношење одлуке о задужењу УБКЦ с циљем обезбјеђења банкарске гаранције, у складу са Уговором о изградњи и опремању Централног дијела јужног крила УБКЦ са фирмом „Линдлер“.Дан прије сједнице УО, руководство УБКЦ писменим путем се обратило Министарству здравља, тражећи сагласност да се УБКЦ може задужити код пословне банке, како би добили гаранцију.

Из Министарства им је исти дан одговорено да УБКЦ може ставити под хипотеку опрему и имовину те установе у корист банке, која би им дала кредит.Богданић је још написао и дозволио да се између УБКЦ и Фонда здравственог осигурања РС може договорити уговор о цесији којом би се преусмјеравала средства инамјењена УБКЦ према банци, од које би се узео кредит.  Иако је Уговор са „Линднером“ потписан 8. јула 2014. године, а Богданић је крајем јула ове годиен рекао да ће банкарска гаранција бити обезбијеђена „у наредна два, три дана“, до дана данашњег те банкарске гаранције нема. Само је једна банка у претходних четири мјесеца упутила необавезујућу понуду са списком потребне документације и процјењеним трошковима одржавања гаранције у наредних пет година, који износе 1.250.000 КМ.

Између осталог, у понуди се тражила и одлука УО о банкарској гаранцији.У расправи до које је дошло на сједници УО постављено је питање: да ли министар здравља може да даје сагласност да се опрема и имовина УБКЦ стави под хипотеку, а без одлуке Владе РС, као оснивача ове здравствене установе.Током расправе је упозорено да је банкарска гаранција опаснија него кредит. Уколико би дошло до кашњења у плаћању „Линднеру“, они би одмах могли да активирају гаранцију и одједном наплате цјелокупан износ из средстава банке, а то је 10,3 милиона КМ, на колико је потписан Уговор, односно 12.000.000, са ПДВ-ом.Овакав развој догађаја даље би имплицирао да банка након тога у року од 24 часа тражи тај износ од УБКЦ, а уколико се он не плати, активирају се мјенице и блокирају се сви рачуни.

Суд би потом, врло брзо, донио одлуку којом налаже забрану располагања имовином и опремом УБКЦ, након чега би наложио и њену продају, како би се банка наплатила.Де факто, министар Богданић је својим потписом отворио пут ка нестанку и распродаји УБКЦ Бањалука.Свјесни овога, чланови УО су одлучили да одгоде доношење одлуке о задужењу УБКЦ и затражили хитан састанак са премијерком Жељком Цвијановић и министром Богданићем.

Намјера им је да на том састанку упозоре на све опасности Богданићевог чина и финансијску катаклизму, која може услиједити и уништити УБКЦ, уколико би се по њему поступило. На састанку УО Мирко Станетић, директор УБКЦ, само је замуцкивао, шокиран одлучношћу чланова Управног одбора да не дозволе уништење болнице.Парадокс у свему је да извођач радова тражи гаранцију за цјелокупан износ, иако је Уговором предвиђено плаћање у 48 рата након завршетка радова.Из Владе РС још увијек није ништа одговорено на позив УО УКБЦ.

Хронологија догађаја:

-      8. мај 2014. Влада РС донијела је закључак којим је задужила руководство болнице да потпише уговор са фирмом „Линднер“ и гарантовала да ће обезбиједити 12.030.464 КМ из буџета Министарства здравља за 2015. годину за плаћање тог Уговора

-      26. јуни 2014. смијењен др Душко Рачић, тадашњи директор КБЦ Бањалука, јер је одбио да потпише уговор са „Линднером“ и упозорио Владу да је тај уговор штетан за РС. Рачић није пристао да се „Линднеру“ да банкарска гаранција.

-      7. јула 2014. др Мирко Станетић, који је замијенио Рачића на директорској позицији, дописом се обратио Министарству здравља и захтијевао да се тај ресор обавеже да ће обезбиједити банкарску гаранцију.

-      7. јула 2014. Министарство здравља упутило је допис КБЦ (потписао га Богданић) у којем се наводи: „У погледу обезбјеђења гаранције плаћања, Министарство здравља ће обезбиједити средства за банкарску гаранцију извођачу радова за плаћање у износу уговорене цијене са урачунатим ПДВ-ом“.

-      8. јула 2014. др Мирко Станетоћ потписао је Уговор у којем је наведено да је УБКЦ у обавези да достави банкарску гаранцију за плаћање у року од 30 дана.То се, као што видимо, није десило и тај Уговор би требало да буде проглашен неважећим.

Међутим, ни то се није десило, а министар Богданић, који је гарантовао да ће Министарство здравља обезбиједити гаранцију усмено је образложио руководству УБКЦ да се шалио, јер „по Закону о дугу и гаранцијама РС не може да се задужи без одлуке Народне скупштине РС“.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

алабастер

12.11.2014 13:11

Хоће ли га ико икад ухапсити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

12.11.2014 13:13

Може ли неко да одговори шта је са донацијом Европског фонда за западни Балкан у износу од 200 милиона ЕУР. Тачно толико је добио Бањалучки клинички центар. За болницу у Бијељини, донација је износила 100 милиона ЕУР. Са тим новцем могли су да изграде и опреме најмање још четири болнице. Сви ови податци су доступни на сајту фонда.... Али шта ћемо кад код нас болнице гради продавац шпорета "Смедеревац".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја БЛ

12.11.2014 15:05

Након 9 година СНСД-ове владавине и пљацке, КЦ Бања Лука се буквално распада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момцило

12.11.2014 15:06

Ако неко не заустави ову банду на власти у Републици Српској, све це унистити па и темеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

12.11.2014 15:48

Скрбиц + Скробиц + Станетиц + Богданиц = УНИСТЕЊЕ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрс царолина

09.06.2020 11:46

Јесте ли уморни од задуживања и хипотеке, јесте ли се вратили из банака и других финансијских институција? Нудимо све врсте кредита физичким и правним лицима са ниским каматама. Ако сте заинтересовани за кредит, слободно нас контактирајте већ данас, обећавамо да ћемо вам понудити најбоље услуге икада. Дајте нам тест, јер ће вас суђење уверити. Које су ваше финансијске потребе? Да ли вам треба пословни кредит? Да ли вам треба лични кредит? Желите да купите аутомобил? Да ли желите рефинансирање? Да ли вам треба хипотекарни кредит? Да ли вам је потребан пуно капитала за покретање пословног предлога или ширења? Да ли сте изгубили наду и мислите да нема излаза, а ваше финансијско оптерећење и даље постоји? Одредбе и услове зајма послаћете компанији одмах. Уверени сте да ће ваш захтев за кредит бити третиран приватно и професионално и да ћете добити брз одговор на ваш захтев. Емаил: (мрсцароллиналаррyфастцасх@гмаил.цом) РАСПОЛОЖИВИ КРЕДИТИ НУДИМО Локални кредит ✓ стамбени кредит, ✓ Болнички рачуни ✓ Реновирање куће ✓ Ширење пословања ✓ Рефинансирање пољопривредних додатака ✓ Ископавање злата ✓ Финансирање пројеката са већим финансијским потребама ✓ Пословни зајам ✓ Инвестициони зајам. Емаил: мрсцароллиналаррyфастцасх@гмаил.цом госпођа цароллина

Name

народни цовјек

12.11.2014 16:38

Драган Богданиц и Мирко Станетиц су најпостенији људи у здравству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник бивсег Клиницког

12.11.2014 16:41

Свака цаст цлановима Управног на храбрости и сто висе неце да цуте. Таквих људи нам висе треба. Све це да казу и у тузиластву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма какав

12.11.2014 16:59

Богданић, глуп је он да тако нешто смисли. Зна се да Додо и Шкрбић све то раде. Требају нове афере у здравству да се старе сакрију, а овај то не види, а вјероватно и не смије да се супротстави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирослав

12.11.2014 17:08

Јадни су бањалуцки доктори кад им је министар Богданиц. ДОДИК га нањусио да је криминалац а такви њему требају. СЉАМ ЗУТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: ма какав

12.11.2014 17:51

Свака цаст на коментару. Увелико се прица у Калдери да је Богданиц пустен низ воду а Станетиц нови министар здравља. Зато му и пуста овакве информације. Богданиц у затвор а Станетиц министар ето ста це бити.#

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.11.2014 07:25

Професор Станетиц једини има снаге и знања да буде министар у оваквој ситуацији и спасе насе здравство. Реално овај Богданиц дјелује као да је малоуман, а када процитам ста потписује и видим сам да је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

13.11.2014 09:35

Богданиц је направио за 4 године од Бање Вруцице примус здравственог туризма у рс и бих. Дозволите му 4 године у министарству здравља и видицете позитивне резултате.

ОДГОВОРИТЕ