Додик иде у опозицију?

Најјача српска партија Савез независних социјалдемократа Милорада Додика, могла би послије осам година учешћа у власти БиХ, да буде избачена из владајуће коалиције у парламенту БиХ и Савјета министара, ако договор СДА, ДФ и опозиционог Савеза за промјене у Српској, који предводи СДС, буде остварен у пракси!

Република Српска 11.11.2014 | 09:31
Додик иде у опозицију?

То би, тврде упућени, био озбиљан политички ударац Додику, чија партија је протекла два мандата била носилац власти у Српској и, у сарадњи са најјачом хрватском партијом ХДЗ БиХ, важан фактор одлучивања у заједничким институцијама у Сарајеву.

Договор замјеника предсједника СДА Бакира Изетбеговића, предсједника Демократског фронта Жељка Комшића, партија из ФБиХ, са лидерима партија из РС - Младеном Босићем, предсједником СДС, Младеном Иванићем, предсједником ПДП и Драганом Чавићем, првим човјеком НДП, да формирају власт на нивоу БиХ без СНСД пољуљао је план ХДЗ БиХ и СНСД да са СДА формирају већину у парламенту БиХ.

СДА, ДФ и Савез за промјене из РС располажу са 21 мандатом од 42 колико укупно има парламент БиХ. Сада им је потребан само један мандат да формирају већину и изаберу нови Савјет министара БиХ, а заинтересованих за улазак у власт је много.

Нови политички блок позвао је лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића, који је заједно са Изетбеговићем и Иванићем изабран у Председништво БиХ, да им се придружи у процесу формирања власти.

У Парламенту БиХ СДА је освојила десет мандата, ДФ пет, СББ четири, ХДЗ БиХ четири, СДП три, ХДЗ 1990 један, БПС један и А-СДА један. Од партија из РС, СНСД је освојио шест мандата, ДНС један, СДС пет, ПДП - НДП један, СДА један.

Човић и Изетбеговић раније су постигли договор да заједно формирају власт. Потом је Човић постигао исти договор са својим вишегодишњим политичким партнером Додиком, али је Изетбеговић договором са опозицијом у РС задао класични аперкат договору Додик - Човић. Ако Човић, који са своја четири посланика нема много простора за маневар, одлучи да окрене леђа Додику, СНСД иде у опозицију на нивоу БиХ.

Изетбеговић је казао да „не би било добро да за Човића хрватски национални интерес буде опстанак Додика у власти“. Изетбеговић и Босић су закључили да је овај споразум „почетак нечег новог и нова страница у односима у БиХ“.

- Требамо прећи из фазе политике конфликта у фазу политике међусобних интереса и договарања - рекао је Босић, за „Новости“.

Одмах је реаговао лидер СНСД Милорад Додик, који је изјавио да СДА споразумом са Савезом за промјене жели да разбије политичку структуру и стабилност у РС.

- СДА жели дестабилизацију Српске, али овим ће дестабилизовати БиХ - рекао је Додик и истакао да је за СНСД било неприхватљиво неколико принципа које је од њих тражила СДА.

У врху СНСД тврде да договор СДА и Савеза за промјене потврђује тезу о „пробосанској политици СДС и ПДП“. Из опозиције одговарају да СНСД води лицемјерну политику, јер када они треба да формирају власт са СДА онда је све у реду, а када то чини опозициони блок онда је ријеч о „издаји“, што је „вапај очајника који губи власт“. СНСД су у овом сазиву припадала три министарства у Савјету министара БиХ.

Када је ријеч о формирању власти у Српској, СНСД, ДНС и СП, које су обезбједиле тијесну већину од 42 од укупно 83 посланика у Народној скупштини РС, увјеравају да би Српска нови сазив парламента требало да добије 26. новембра, а нову владу до краја године. Ипак, Додикова већина је на самој граници, а ту је и мандат лидера НС Адама Шукала и један мандат СРС РС, који су приступили коалицији са ДНС, али су јако примамљиви и за опозицију у РС.

Извор:  Вечерње Новости

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Доријан Греј

11.11.2014 09:34

Могуце је али треба сацекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

11.11.2014 09:40

Додик толико пљује по СДА као да саставља коалицију са Вуцицевиц Напредњацима а не са ХДЗ! Пљује Босњаке са којима је и он био на власти(мислим на СДП), а иде у коалицију са Хрватима? Мени су они једно те исто. И са једнима и са другима смо ратовали,поготово задње две године рата када су се заједно удрузили против нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

11.11.2014 09:41

Трљам очи, све не вјерујем, нека ме неко устине, можда је ово онај сан што сањамо сви задњих 8 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

11.11.2014 09:45

Мали Бакинацки Мис је готов!! Не само да иде у опозицију, иде на робију експресно. Мали јадни Мисиц..

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

11.11.2014 09:46

Даце Бог!!! А онда це СИПА имати пуне руке посла!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕПУБЛИКА СРПСКА СДС НАЈ ЈАЦИ

11.11.2014 09:54

СЗП.Пуна Подрска у формирању власти Без Додика Нека вам је Бог на помоци у спасењу Р.СРПСКЕ Без ДОДИКА И ЊЕГОВЕ ОСОВИНЕ КОЈА СЕ ПОКРЕЦЕ УНАЗАД :БАЈИ ЗЕЛИМ СРЕЦАН ПУТ У ОПОЗИЦИЈУ ЈЕР ВИСЕ НЕ МОЗЕ ОДЛУЦИВАТИ НЕГО САМО ИЗВРСАВАТИ НАРЕДЈЕЊА САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ И НАЈЈАЦЕ СДС-а ПАРТИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

све у бајбок

11.11.2014 09:55

Прво у опозицију па у Бојбок

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аглаја Ивановна

11.11.2014 09:56

Ту му је одувјек и било мјесто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

11.11.2014 09:58

Он не иде у опозицију вец у затвор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира Китић

11.11.2014 09:59

Није криминалцу Додику толико до власти колико до избјегавања дугогодишње робије.Зла чинити према свом народу.....а добру се надати,то још ником у историји није пошло за руком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

11.11.2014 10:01

Типицно Додик. Ако несто не иде како је замислио одмах је РС угрозена. Овај пут је угрозена од Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

11.11.2014 10:01

Напокон светло на крају тунела

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

11.11.2014 10:01

Ово је реална анализа.Зна се да је Додик покрао изборе и да он оде у опозицију .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мацак

11.11.2014 10:04

Кад процитам све ове коментаре, бас ме занима ко Додику даде гласове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фритз

11.11.2014 10:07

Па сад, ваљда ће га Човић издићи да се тако изразим, или ће Човић извисити за власт на нивоу БиХ. Овде ће му онда Павић и Ђокић тражити мјеста премијера и председника скупштине, и онда турбуленције у СНСД иду пуном паром. Ено га и Рајко Васић на свом блогу кука на сав глас, само што Босићу није почео мајку псовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја до јаја

11.11.2014 10:19

Како ће само тај цовјек смијешан и омрзен бити у очима властитих народа за 10-ак и више година.. сјетите се само Милосевица.. појединци желе бити божанства.. онда неминовно заврше неславно. Тако ће овај васарски медјед

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс

11.11.2014 10:21

Нек иде и треба. Само ја се бојим ових насих нису они дорасли Бакиру. Сјетите се реформе одбране тад је на власти био СДС а Цавицем и ПДП ,а знамо како је заврсена укидањем Војске РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вулин

11.11.2014 10:29

Ма каква опозиција. Ако не иде у власт Миле бјези у Русију. Наравно са насим покраденим парама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гавро

11.11.2014 10:43

Вјерујте,нисам за Додика,али само мало да је био паметнији,код народа је мого бити ко цар Дусан.Народ би заборавио и на богаства по Дедињу,Фруској Гори и незнам висе ни гдје,ал окупи око себе фукаре,Спирица,Давидовица,Радмановица и највеце дјубре медју њима Радојцица,који на сваком корако га понизавају и прицају све најгоре о њему ,а посебно ме заболи имао сам прилику цути бас од Давидовица и Радојцица ,да је сељак,кркан,а добро знам да му је овај први комсија и само да се га не боји заврат би му скоцијо,а свему је Миле дао .Док ниси био са Милом имао су од аута рено 4 па си онда купо мало боље АЛЕКО,е то је људи истина.Миле кад бих био на твом месту,ја бих са три своја постена цовјека у коалицију код Босица.Најискреније.Велки поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

11.11.2014 10:51

Угрожена РС рече криминалац и остаде жив. Па јесте. Прије рата, за вријеме рата и све до сада заједно са оном бабетином у једном периоду копао је и рукама и ногама против РС и крао цјело вријеме. Довео је народ до глади. Не на ивицу глади већ испод ње. Није ми никако јасно какви ретардирани људи могу гласати за њега, наравно осим оних који су се добро "удомили". Надан се жарко да ће у скупштини РС-а бити опозиција. За све остало опције су отворене. Уосталом постоје ванредни избори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуле

11.11.2014 10:55

Човић: Дата ријеч и пружена рука између Додика и мене вриједе више од било каквог споразума Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић рекао је данас да су СНСД и ХДЗ БиХ разговарали као побједничке странке унутар једног и другог народа и да дата ријеч и пружена рука вриједе више од било каквог споразума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

11.11.2014 11:03

Најновији развој догађаја нам казује да имамо (још увијек) опозицију за поштовање. Чврсти, јединствени и одлучни у намјери да нас ријеше ове црвене биједе. Тешко је рећи али дефинитивно имамо честитије опозиционе политичаре од народа који је добрим дијелом и даље гласао за ове криминалце. Први пут у животу морам исказати поштовање Босићу, Иванићу и Чавићу јер су надомјестили грешку слуђеног народа. Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

11.11.2014 11:19

Вец дуго се не цује блогерас Рајко. Изгледа нестало инспирације (пара).

ОДГОВОРИТЕ
Name

САН

11.11.2014 11:45

Ово је сан свих поштених и обичних грађана који се боре да преживе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин

11.11.2014 11:52

Прво их све процесуирати и да доказу имовину откуд им . Затим их осудити и затворити на дугогодисњу робију . И одмах послије тога им све одузети сто су стекли крадјом од народа .Наравно све у складу са законом . За наук осталим да не помисле како це моци красти и варати народ као додик , скрбиц , спириц , тегелтија , цубри милос , ковацевиц , цадјо , јово орфеј итд ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

антицрвени

11.11.2014 13:43

Идееееееееееееее, Милеееееееееееее, право у затвор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вучја шапа

11.11.2014 14:33

Њему и јест најбоје да буде у затвору, да га чува полиција Републике Српске (и то јаке снаге) иначе ће му након свега, кад се објелодани и докаже шта је све радио, народ одрати кожу с ледја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицкеy

11.11.2014 14:37

Бјези Миле, ето хоботнице (СИПЕ)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.11.2014 14:56

Прво у опозицију па затим у затвор гдје му је и мјесто, ја се надам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

11.11.2014 15:24

Шта мислите да ће бити боље ако Додик оде? Народе,узмите се у памет!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

весели

11.11.2014 16:06

Залицете ви за Милетом добро ово запамтите. Јадни сте ви који се веселите Српској разједињености. Мислите Бакир вас постује. Е јадни ли сте бице добро ако ускоро не кренете тракторима преко Дрине. А кад цитам ове коментаре боље нисте ни заслузили. Залосно и јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн у оку

11.11.2014 16:46

Смијенићете га мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брођо

11.11.2014 17:14

Ова политика је стварно непревидљива нити нам је јасна. Шта це се све издешавати, видјећемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

11.11.2014 17:17

Најбоље би било за све да Баја оде у затвор, тамо му је и мјесто и са собом поведе све своје криминалце, а прије тога све покрадено врате народу! На жалост изгубљено вријеме са овим олошима не може се вратити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

11.11.2014 17:18

НЕ БОЈИ СЕ МИЛЕ СИПЕ ЈЕР ОН ЈЕ ОСНИВАЦ ХОБОТНИЦЕ СТАНКОВИЦИ, ЦУБИЦИ, МИЦИЦИ ДЈУРИЦИ, РАДИСИЦИ, МИЛАНОВИЦИ, ИЛИЦИ, ДАВИДОВИЦИ ИТД ИТД ТЗВ СИСАЦИ БУДЗЕТА НАРОДЕ. ОВО САМО УЛИЦА МОЗЕ РИЈЕСИТИ ЈЕР ОНА НАРОДНА КАЗЕ КАКО ДОСАО ТАКО И ОТИСАО. УЛИЦА,УЛИЦА УЛИЦА ЈЕР ИЗБОРИ СУ ДРСКО ПОКРАДЕНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

11.11.2014 17:36

Како си посијао тако ћеш да жањеш!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

с

11.11.2014 20:06

иде,идее миле..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напредњак

11.11.2014 20:07

Јесу они примамљиви опозицији, али није њима примамљива опозиција, знам их ко стару пару...........

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕПИР

11.11.2014 21:06

ИХ ОТИСАО БЕЗ ТРАГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА ПАВЛОВИЋ

12.11.2014 09:31

ДОДИК НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ! САМ ЋЕ НАПУСТИТИ ФУНКЦИЈУ ПРЕДСЕДНИКА. НЕМА ПАРА ЗА ШЕТЊЕ И ЛУКСУЗЕ ЊЕГА И ФАМИЛИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ