Био једном један лаф

"Био једном један лаф" је назив изложбе коју организује Библиотека града Београда поводом 30. годишњице смрти Душка Радовића, а која је посвећена његовом животу и стваралаштву.

Србија 11.11.2014 | 07:50
Био једном један лаф

Од сутра у 19 сати посетиоци Галерије Атријум ће бити у прилици да погледају 30 плаката на којима су забележени најважнији моменти у животу и стваралаштву тог песника.

На изложби заинтересовани ће бити у прилици да виде како је изгледало његово детињство у Нишу и Суботици, долазак у Београд и почетак рада у Пионирским новинама, уређивање програма за децу Радио Београда и култна драма Капетан Џон Пиплфокс.

Затим уређивање програма на ТВ Београд - серије "На слово на слово" и "Лаку ноћ децо", ТВ серија "Женски разговори", али и рад на часопису Полетарац као и уређивање на Студију Б...

Овом изложбом се представља свеукупан Радовићев књижевни опус, и за децу и за одрасле, апострофирају се најзначајније песме и збирке које су биле прекретница у стваралаштву за децу, наводе се аутопоетички изводи из Радовићевих интервјуа и његови чувени афоризми...

Овом поставком се, уз помоћ богате породичне документације, као и документације РТС-а и Позоришта на Теразијама, осликава и пишчев интимни живот - породични круг, пријатељства, страсна љубав према фудбалу...

Изложбу ће отворити академик Матија Бећковић и директор Библиотеке Јасмина Нинков, а текстове из Женских разговора говориће Милена Дравић.

Аутори изложбе су Олга Красић Марјановић, Виолета Ђорђевић и Сара Ивковић Марковић, а реализована је у оквиру пројекта "Био једном један лаф" који је подржало Министарство културе и информисања.

Исте вечери биће представљен и зборник радова о стваралаштву тог књижевника под називом "Поштованом Душку Радовићу".

У зборнику се налазе текстови Данила Николића, Живојина К. Митровића, Мирослава Максимовића, Михајла Пантића, Јасминке Петровић, Дејана Алексића, Валентине Хамовић, Маје Димитријевић, Милице В. Ћуковић и Јелене Журић, као и интервју који је са Радовићем водио Петар Пеца Поповић.

О зборнику ће говорити књижевник и универзитетски професор Михајло Пантић, уредник зборника.

Коментари / 0

Оставите коментар