То је љубав! Они задњи, а њих 80 000!!!

Ово је прича о ирационалној љубави између становника Дортмунда и Борусије, застрашујућој трибини "Гелбе Wанд" и систему "50+1" који функционише у Немачкој.

Фудбал 11.11.2014 | 00:05
То је љубав! Они задњи, а њих 80 000!!!

Фудбалери Борусије Дортмунд и њихов харизматични тренер Јирген Клоп ушли су у утакмицу 11. кола Бундеслиге, против имењака из Менхенгладбаха, као последњи тим на табели!

Победи, првој у лиги од 13. септембра и треће рунде, радовало се 80.667 навијача минус 3.000 гостујућих. Званично, капацитет стадиона је 80.645, што значи да је било присутно 22 људи преко лимита!?

Упркос томе што се ове сезоне, потпуно неочекивано (да не кажемо баш: ничим изазвано) Дортмунд бори за опстанак, он је и даље клуб са највећом посетом на свету, клуб који редовно има преко 80.000 навијача на трибинама, од којих је 55.000 са сезонским улазницама и...

...клуб за који бисте, да сутра аплицирате за сезонску, били 30.000 и неки у реду! Што значи да је неопходно да, од ових 55.000 власника "црно-жутог злата", њих 30.000 из било ког разлога престане да потражује сезонску, да бисте дошли на ред.

 Заправо, највећи број навијача Борусије никада не доживи да гледа уживо своје љубимце, осим ако не успеју да купе улазницу на благајни, а и то је тешко.

Шта се то догађа у Дортмунду, граду од 580.956 становника, од којих је 502.567 потраживало од клуба улазницу за финале Лиге шампиона 2013. године, у Лондону, против омраженог Бајерна из Минхена? А могло је да их уђе само 24.042...

Догађа се нешто што локално становништво зове "ецхте лиебе", на енглеском "труе лове", на српском "истинска љубав".

Најбоља потврда те ирационалне љубави између навијача и клуба стигла је у недељу поподне, када је Дортмунд дочекао Менхенгладбах са СЕДАМ освојених бодова у ДЕСЕТ кола и серијом од пет узастопних пораза. Ова безусловна подршка и псећа верност вратила се свима у Дортмунду победом оствареном на немогућ начин - тако што је у 56. минуту утакмице Кристоф Крамер лобовао свог голмана са половине терена!?

Завршено је 1:0, тако да је Дортмунд сада први изнад црте у Бундеслиги, само захваљујући гол-разлици. Овај податак звучи још невероватније ако се зна да је Бе-Фау-Бе у Лиги шампиона већ осигурао учешће у осмини финала са четири победе у четири кола у групи.

Међутим, "Гелбе Wанд", односно "Yеллоw Wалл", односно "Жути зид" изгледа исто и у Лиги шампиона и у Бундеслиги. Једнака је бука. Једнак је притисак на гостујуће играче. Једнака је подршка својима...

Управо зато, када је коначно стигла победа олакшања, Клоп је прво честитао играчима на томе што су уистину надиграли ривала који се бори за титулу првака, а онда је отишао испод "Жутог зида", скинуо качкет и поклонио се, дубоко и дуго.

"Гелбе Wанд" је назив за јужну трибину "Вестфален" стадиона, који се од пре неколико сезона зове именом спонзора "Сигнал Идуна парк", али је он у Дортмунду, међу обичним светом, остао стари-добри "Фален". На југу, трибини испод које су се славиле бројне велике европске победе, налази се 25.000 навијача обучених у жуто и црно, наоружаних барјацима, шаловима, капама и, што је још важније, грлима и длановима.

Бакље су реткост, али не и кореографије.
Какав утицај "Гелбе Wанд" има на игру? О томе нека посведочи изјава великог фудбалера Бастијана Швајнштајгера, који је у каријери имао прилике да игра пред великим бројем бучних и верних навијача. Не размишљајући шта ће о тој изјави да мисле његови фанови, навијачи Бајерна из Минхена, "Швајни" је пред један од дербија, на питање о томе да ли се више плаши екипе Борусије или тренера Клопа, рекао:

"Не, 'Жути зид' је оно што ме, заправо, плаши..."

"Жути зид" представља само једну од бројних непоколебљивих трибина у немачком фудбалу, где је заиста све окренуто навијачима. Извршни директор Борусије, Ханс-Јоаким Вацке, у дневној је комуникацији са навијачима, а на "Вестфалену" запослено је петоро људи чији је посао ИСКЉУЧИВО однос клуба с фановима.

Одговара се на маилове, на Тwиттер "меншне", на Фацебоок "нотификације". Борусија на свом званичном Тwиттер профилу често у току саме утакмице "ритвитује" твитове својих фанова, које "без блама" прати.

То у Немачкој, која је у том смислу пре 20, 30 година "дебело" заостајала за Енглеском, раде многи клубови, али не само зато што желе и што им се то враћа на најбољи начин, већ зато што је од 36 учесника Бундеслиге од њеног оснивања, чак 33 клуба у већинском власништву његових ЧЛАНОВА!

Осим у случајевима Волфсбурга, Бајер Леверкузена и Хофенхајма, у Немачкој важи правило да "50 одсто + један" - клуб МОРА да буде у власништву чланова, а остатак може да припада фирмама, приватним бизнисменима, итд. То је концепт који, за сада, живи у Бундеслиги и који многи покушавају да ископирају, али то није лако, јер је један од основих предуслова да систем успе - пуна трибина!

Бундеслига дуго је већ најгледанија у Европи, а од скоро, на УЕФА ранг листи, клубови из Немачке свргнули су италијанске и сада циљају Енглезе и Шпанце.

"Када сам био мали, гледао сам енглески фудбал и дивио се Ливерпуловом 'Копу'. Говорио сам стално себи да је то оно што чини фудбал, што му даје смисао. Сада, када одем у Енглеску, уђем на стадион и чујем тишину, све је некако досадно. Ако ценама карата отерате праве навијаче с трибина, убијате атмосферу. Ако отерате навијаче ценама, онда то више није фудбал за навијаче", рекао је један од фанова Борусије у чему тренутно Бундеслига "шије" Премијер лигу.

А, да ли сте знали да, када Клоп отвори тренинг за јавност, дође више од 5.000 људи само да посматра како момци вежбају?

И не само то, вратимо се односу с навијачима... Оних 55.000 срећника са сезонском улазницом за утакмице Борусије, када се подели број мечева у сезони и цена карте, посматрају ЈЕДНУ утакмицу екипе за око 12 евра! Чак и фанови Бајерна јефтиније пролазе од појединих навијача енглеских друголигаша.

Дупло скупље улазнице плаћали су прошле сезоне фанови Квинс Парк Ренџерса у Чемпионшипу, него навијачи, у том тренутку актуелног првака Европе, Бајерна.

Да не заборавимо одакле смо почели - последњепласирану екипу у Бундеслиги у недељу увече гледало је 80.667 навијача! Еј...То је нешто и више од тога!!!

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миле Давидовиц

11.11.2014 01:11

Да не ,,заборавите'' одакле сте почели Дортмунд гази у лиги сцхампиона суверено.

ОДГОВОРИТЕ