Милион Каталонаца на референдуму

Заменица председника Каталоније Жоана Ортега навела је да је више од 1.1 милион људи гласао током прва четири сата симболичног референдума.

 

Свијет 09.11.2014 | 17:17
Милион Каталонаца на референдуму

Она је рекла да је од девет до 13 часова гласало укупно 1.142.910 Каталонаца, преноси АФП.

Председник североисточне шпанске провинције Каталоније Артур Мас заложио се за одржавање "коначног референдума" о независности, након данашњег симболичног изјашњавања.

Мас је људима који су чекали у реду да би дали свој глас, рекао да данашње незванично гласање показује да Каталонци заслужују прави референдум о независности и изразио наду да ће успети да убеди Мадрид да престане да се противи томе, наводи АФП.

"Упркос огромним тешкоћама на нашем путу, 9. новембра смо овде и велики број људи учествује у овом изванредном догађају. Ми заслужујемо право да гласамо на коначном референдуму и можда Мадрид то схвата, али ми желимо да наставимо са овим процесом чак и ако у Мадриду не постоји разумевање", казао је Мас.

"Покушаћемо да убедимо људе у Мадриду после 9. новембра да каталонски народ заслужује референдум са свим политичким последицама какав је имао народ у Шкотској пре неколико недеља и народ у Квебеку пре неколико година. Зашто не Каталонија?", додао је Мас.

Шпански премијер Маријано Рахој је рекао да не може дозволити референдум попут оног који је одржан у Шкотској, зато што Шпанија, за разлику од Велике Британије, има устав којим је то забрањено.

Правне препреке су приморале Маса да одустане од званичног референдума и одржи симболични, необавезујући референдум који су организовали волонтери.

Шпанска конзервативна влада жестоко се противи независности богате Каталоније која чини петину шпанске привреде, али је запала у велике дугове после избијања финансијске и економске кризе у Шпанији.


Коментари / 0

Оставите коментар