Пад Берлинског зида примјер тежње за слободом

Њемачка канцеларка Ангела Меркел предводила је данас свечаности поводом обиљежавања 25-годишњице пада Берлинског зида, назвавши тај догађај примјером човјекове тежње за слободом.

Свијет 09.11.2014 | 15:41
Пад Берлинског зида примјер тежње за слободом

"Пад Зида нам је показао да снови могу да се остваре. Ништа не мора да остане како јесте, колико год да су велике препреке", рекла је Меркелова на главном меморијалном мјесту у улици Бернауер.

Њемачка канцеларка је истакла као важне примјере демократских покрета у Пољској, Чехословачкој и Мађарској и похвалила оне Источне Нијемце који су били инспирисани њима да устану против диктатуре. Меркелова је одала почаст многима који су страдали под комунистичким режимом, укључујући 138 људи који су погинули у покушају преласка Зида.

Меркел је подсјетила да се данашњи дан 1938. десио погром Јевреја широм Њемачке, догађај познат као Кристална ноћ, који је, како је рекла, био "увод за убиство милиона".Сваке године, 9 новембра, "осјећам не само радост, већ одговорност коју нам њемачка историја намеће", додала је Меркелова.

Ланац освијетљених балона дугачак 15 километара биће пуштен у ваздух дуж бивше границе двије Њемачке, отприлике у вријеме када је 9. новембра 1989. саопштење високог комунистичког званичника подстакло низ догађаја који су водили рушењу једног од најистакнутијих симбола Хладног рата, пренио је АП.

Садашња канцеларка била је међу хиљадама Источних Нијемаца који су кренули на запад, пошто је портпарол Политбироа, Гинтер Шабовски на конференцији за новинаре објавио да ће Источним Нијемцима бити
дозвољено да путују у Западну Њемачку и западни дио Берлина.

Граничари нису добили наређење да дозволе било коме прелаз, али су одустали од задржавања гомиле. До поноћи, сви гранични прелази су били отворени, а Њемачка на путу уједињења за нешто мање од годину дана, 3. октобра 1990.

Крајем осамдесетих година, покретачка снага је створена против источнонемачке владе, а протести који су почели у Лајпцигу, проширили су се до источног Берлина.

Када су власти олакшале забрану путовања, десетине хиљада људи окупило се са источне стране Зида, који је 9. новембра пробијен, без и једног испаљеног метка.

Коментари / 0

Оставите коментар