Прво конституисање Предсједништва потом осталих институција БиХ

Објављивањем коначних резултата општих избора сутра, 10. новембра, почеће тећи рокови за конституисање новоизабраних институција власти на свим нивоима.

Босна и Херцеговина 09.11.2014 | 11:00
Прво конституисање Предсједништва потом осталих институција БиХ

Из Предсједништва БиХ најављено је да ће конститутивна сједница новоизабраног Предсједништва бити одржана у понедјељак, 17. новембра, што је на половини рока од 15 дана од објављивања потврђених изборних резултата за њено одржавање.

На конститутивној сједници Предсједништва БиХ, коју сазива предсједавајући одлазећег сазива, у овом случају Бакир Изетбеговић, чланови Предсједништва полажу и потписују свечану заклетву.

Конститутивна сједница Предсједништва БиХ, према пословнику о његовом раду, отворена је за јавност.

Рок за конституисање Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ је 30 дана од објављивања потврђених изборних резултата.

Представнички дом конституише се одржавањем прве сједнице у новоизабраном сазиву, коју, према одредби Пословника овог дома, сазива Колегијум Дома из претходног сазива.

Првом сједницом, до избора предсједавајућег и његових замјеника, предсједава најстарији изабрани посланик као привремени предсједавајући.

На конститутивној сједници новоизабрани посланици полажу заклетву и бирају Комисију за припрему избора Савјета министара БиХ у коју улази по један представник сваке политичке странке и коалиције.

Када је ријеч о избору Савјета министара, према Уставу БиХ, прво је на потезу Предсједништво БиХ које именује предсједавајућег Савјета министара и одлуку о томе доставља Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ на потврђивање.

Предсједавајући Савјета министара БиХ ступа на дужност након што његово именовање одобри Представнички дом, у року не дужем од 30 дана од именовања.

Уставом БиХ одређено је да предсједавајући Савјета министара именује министре и замјенике министара одмах након ступања на дужност, те да потврду њиховог именовања тражи од Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Конституисање Дома народа Парламентарне скупштине БиХ у директној је вези са конституисањем Народне скупштине Републике Српске и Представничког дома Парламента Федерације БиХ, који предлажу делегате из три конститутивна народа у Дом народа.

Коментари / 0

Оставите коментар