НБА: Ови Кингси бољи од Дивчевих и Пеђиних!

Једанаест НБА утакмица, почетак сезоне Сакраменто Кингса бољи од оног када су паркетима харали Владе и Пеђа, две озбиљне повреде, нови наступ за заборав раштимоване екипе која претендује на трон и један сасвим добар црногорски дерби... Прилично тога у само једној ноћи. Али, како се ради о ноћи у најјачој кошаркашкој лиги света, онда и не треба да чуди што су бројни љубитељи игре под обручима у тој игри могли баш и да уживају.

Кошарка 08.11.2014 | 13:30
НБА: Ови Кингси бољи од Дивчевих и Пеђиних!

Те сезоне 2001/2002, многима у Србији посебно драге због "наших краљева", јер су за Сакраменто играли Владе Дивац и Предраг Стојаковић, Кингси су тек у легендарном финалу Западне конференције поклекли против Лејкерса, и то у седмом мечу. Но, мајсторица која се пратила чак и на трговима наших градова, била је највише што је та чувена генерација достигла. А та њена чувена сезона почела је одлично - са четири победе и само једним поразом.

Нови Сакраменто Кингси, ови који сада играју у некадашњој "Арко арени", чије је име сада "Слип трејн арена", надмашили су Дивчеву и Пеђину генерацију: дошли су до учинка 5-1 на почетку првенства.

За нове "краљеве", чији је тренер Мајкл Мелоун прошле сезоне дебитовао у НБА лиги на месту главног стратега (и није се прославио, учинак је био 28-54, па је уследило реновирање тима довођењем четворице нових играча) сада у стартној постави играју Дарен Колисон и Бен Меклимур у спољној линији, сјајном крилу Рудију Геју у сличним пословима на паркету помаже Џејсон Томпсон, а центар је Демаркус Казинс. И, управо су они, уз старо оружје оних старих "краљева" - одличне партије резервиста, стигли до 5-1 победивши у гостима Феникс Сансе са 112:114 и то после два продужетка.

У оно доба, а томе ће скоро деценија и по, уз Мајка Бибија, Дага Кристија, Стојаковића, Криста Вебера и Дивца, били су ту још да "ускоче" и "брат Хидо" Туркоглу, Скот Полард и Боби Џексон, а сада су ту и овогодишњи осми пик са драфта, шутер Ник Стаускас, бек Рејмон Сешонс, крило Карл Лендри... Сви они, заједничким снагама, успели су да направе нешто што навијачи Кингса нису видели у овом миленијуму. Бар када је о почетку сезоне реч.

Против Санса су губили 12 поена разлике у четвртој деоници, па ипак - изборили су додатних пет минута игре, а онда и још пет додатних. У нима су губили са 108:112 пре него што је Меклимор погодио тројку, а Руди Геј затим пресудио Сансима.

"Знате, у првој четвртини су нам убацили скоро све што су бацили, Санси су шутирали са 68,2% успешности. Али, нисмо паничили. У четвртој четвртини и оба продужетка задржали смо их на 26%", поносно истиче тренер Мајкл Мелоун, чији су најбољи играчи овога пута били центар Казинс са 25 поена и 18 скокова (иако није играо у продужецима, због шест личних грешака), Колисон са 16 поена и Меклимур са 15. Резерва Лендри је помогао са 12 и осам скокова, а поменути Геј је, иако шутирајући само 5/22 и стигавши до 11 поена и девет скокова, на крају одлучио победника, спречивши тако Сансе (чији су најефикаснији играли били Бледсо са 23 и Горан Драгић са 22 поена) да дођу до учинка 4-2 и на исти сведу Кингсе.

Била је то само једна од 11 утакмица минуле ноћи, а не и једина са продужецима. Два су виђена и у Шарлоту, где је домаћа, екипа Хорнетса чији је газда Мајкл Џордан, стигла до 3-3 победивши Атланту (1-3) са 122:119. Кош одлуке дао је контраверзни Ленс Стивенсон, који је од шефа стручног штаба, Стива Клифорда, на 2,7 секунди пре краја другог продужетка током тајмаута тражио следеће "Дај, тренеру, нацртај акцију за мене". Нацртано и урађено - Ленс је постигао тројку за тријумф уз звук сирене.

Ипак, није био и међу два најефикаснија играча екипе која се опет зове Хорнетси - двоструко више поена од Стивенсона, 34, дао је Ал Џеферсон, а 23 је убацио Гери Нил. Са друге стране, Ал Хорфорд је предводио Хоуксе са 24 поена, Тиг је убацио 22 уз 15 асистенција, Корвер је дао 20, а Перо Антић је стигао до осам поена, три асистенције, два скока и једне "крађе".

Тек у продужетку решен је и "црногорски дерби", у коме је Орландо савладао Минесоту са 112:103.

Никола Вучевић је за победничку екипу убацио 14 поена, имао је и девет скокова, три асистенције, те по блокаду и одузету лопту, а Никола Пековић је за Тимбервулфсе постигао 16 поена и томе придодао седам скокова. Орландо су до тријумфа водила два почетника: четврти пик са овогодишњег драфта, крилни центар Арон Гордон, убацио је шест од својих 17 поена у продужетку, а десети пик, плеј Елфрид Пејтон, био је стрелац два важна поготка у додатних пет минута игре, да би меч на крају завршио са 15 поена, пет скокова и четири асистенције.

Ипак, овај дуел у табору Минесоте неће памтити само по поразу, већ и по озбиљној повреди шпанског кошаркашког репрезентативца Рикија Рубија. Момак који је прошле сезоне одиграо максималана, 82 меча, изврнуо је зглоб леве ноге пред крај првог полувремена, па иако се страховало од лома ноге, а рентген је то оповргао - тренер Флип Саундерс страхује да ће пауза бити дуга, јер је бол био страховит.

Рубију су морали да помогне да одшепа из хале, а младог организатора игре Бостона, Маркуса Смарта, морали су да на носилима изнесу када је пао током меча са Индијаном. Прве прогнозе су биле да је поломио ногу, или скоро извесно покидао тетиву у скочном зглобу, али прегледи су указали да ништа од тога није случај, бар не "на први поглед" па ће тек магнетна резонанца отклонити стрепње навијача "Келта" који су скандирали његово име док су га износили из дворане.

И без младог плеја, Селтикси су успели да надиграју ове сезоне очајну Индијану (1-5), која је имала последњи напад за преокрет, али је Џеф Грин одузео лопту ривалима и потврдио тријумф Бостона, чији је био други стрелац са 15 поена, два мање од Салиџера, док је Рој Хиберт убацио 22 за Пејсерсе.

Мемфис је дошао до, за сада, савршеног учинка 6-0, и то победивши у гостима Оклахому са 89:91 (што и не треба да чуди, јер је Оклахома изграла без седморице повређених првотимаца, укључујући Кевина Дуранта и Расела Вестбрука). Ипак, Серж Ибака је умало донео победу Тандеру, но није био прецизан у последњем нападу када је пробао да, уз звук сирене, постигне тројку. Зато су се радовали "гризлији" чији је најбољи играч био бек Мајк Конли са 20 поена, а коме су здушно помагали његов колега из спољне линије, Кортни Ли са 17, те крило Зек Рендофл са 16 поена.

Леброн Џејмс је поново шутирао испод очекивања, одиграла су тако и остала два члана "страшне тројке" коју је оформио Кливленд, Кевин Лав и Кајри Ирвинг, али како су наспрам себе имали Денвер - успели су да га савладају, и то у гостима. До коначних 101:110 на терену Нагетса стигло се уз 22 поена Џејмса (шут 8/18, али и 11 асистенција и седам скокова), 19 Лава (шут 6/16) и 12 Ирвинга (шут 5/11), док је на другој страни опет био добар резервиста Ренди Фоје са 28 поена, а репрезентативац САД Кенет Фарид заустављен на само осам.

Са 13 поена, 10 асистенција и 11 скокова, Кајл Лаури је "трипл даблом" предводио Торонто до победе над Вашингтоном од 103:84, а Чикаго је до четврте победе у гостима стигао савладавши Филадлефију са 115:118 после одличне партије Мајка Данливија (27 поена) и Џимија Батлера (23), па Булсима и није требала помоћ Дерика Роуза - који је изнова одсуствовао.

Детроит је обрадовао своје навијаче победом над Милвокијем од 98:95, за коју су били најзаслужнији Кентавиус Колдвел-Поуп са 19 поена и његов колега из спољне линије, Брендон Џенингс са 15, са друге стране Дирк Новицки је са 27 помогао Даласу да декласира Јуту са 82:105, а Мирза Телетовић је са 18 поена учествовао у победи Бруклина над Њујорком од 110:99, којој су кумовали и Дерон Вилијамс са 29, те Брук Лопез са 20 поена.

Резултати:
Орландо - Минесота 112:103 (94:94)
Филаделфија - Чикаго 115:118
Шарлот - Атланта 122:119 (97:97, 110:110)
Бостон - Индијана 101:98
Детроит - Милвоки 98:95
Бруклин - Њујорк 110:99
Торонто - Вашингтон 103:84
Оклахома - Мемфис 89:91
Феникс - Сакраменто 112:114 (99:99, 106:106)
Јута - Далас 82:105
Денвер - Кливленд 101:110

Коментари / 0

Оставите коментар