Стиже лијек који убија и најсмртоносније бактерије

Научници су успјели да развију лијек који је алтернатива антибиотицима, и то, како се до сада показало, врло успјешна - бактерије уништава ефикасно и брзо.

Свијет 08.11.2014 | 08:10
Стиже лијек који убија и најсмртоносније бактерије

Лијек назван Стапхефект већ је доступан у Холандији и Њемачкој, али само као крема за упалне процесе на кожи.

Но, у наредних пет година научници се надају да ће успјети направити и лијек у облику таблета за лијечење тешких инфекција.

Ријеч је о врло важном достигнућу у медицини будући да су многе бактерије, због великог кориштења антибиотика, постале на њих отпорне па самим тим лијекови губе дјелотворност, преноси Дневник.

Марк Оферхаус, директор холандске фирме "Мицреос", казао је за Скy Неwс да ће бактерије тешко развити отпорност на Стапхефект.

"Лијек уништава станице бактерија споља, и то се догађа врло брзо, у секундама. Станице бактерија немају времена да развију отпорност на лијек", објаснио је Оферхаус.

Око 5.000 особа годишње умире јер им антибиотици не помажу. Неки стручњаци упозоравају како би супербактерије, отпорне на лијекове, могле медицину вратити у "мрачна времена".

Моћни Стапхефект базиран је на ензиму ендолyсин, који је саставни дио вируса који нападају бактерије. Студије на малом броју пацијената показале су да би чак могао искоријенити и најсмртоносније бактерије као што је МРСА.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

08.11.2014 08:22

Могу ли унистити бактерије сто формирају ВЛАДУ?

ОДГОВОРИТЕ