ЕЛ: Олимпијакос бољи у ''братском'' окршају!

Кошаркаши Црвене звезде Телеком нису успели да први нанесу пораз Олимпијакосу, а у 4. колу елитног такмичења су, у спектакуларној атмосфери у београдској Арени, изгубили од братског клуба из Атине са 57:62 (14:13, 12:24, 10:13, 21:12) , иако су у финишу умало надокнадили 16 поена заостатка са краја треће деонице.

Кошарка 07.11.2014 | 22:00
ЕЛ: Олимпијакос бољи у ''братском'' окршају!

Звезда је пожелела да меч отвори својом препознатљивом игром, на горостасног центра Марјановића, но своје једине поене у прва два минута дала је из контре, преко Лазића, који је био у статној постави са Вилијамсом, Дангубићем, Митровићем и Марјановићем. На другој страни терена, малтене са три "плеја", Јоанис Сфаиропулос је пожелео да свом колеги Дејану Радоњићу супротстави врло брзе офанзивне акције, а из једне такве Аграванис је постигао тројку, којом је почела серија гостију. Чак три пута заредом они су погодили са дистанце, високом саиграчу су се придружили Лафајет и Спанулис, па је семафор показивао 2:9 када су на ред дошле и измене. А оне су и тргле београдске црвено-беле.

Како је време у првој четвртини одмицало, тако је одбрана домаћих бивала све боља и боља, нарочито уласком Калинића, а када је заиграо и Блажич, Звезда је направила серију од 12:2, коју је пред сам крај уводне деонице прекинуо својим поготком за игру расположени Лафајет. Назирало се тада да Олимпијакос не помишља да тек тако одустане, ипак је као непоражен стигао у Арену, а онда је то доказао сјајним отварањем друге четвртине - силним блокадама и тројкама.

Серију гостију од 10:1 покренуо је Отело Хантер закуцавањем, а после два промашаја Митровића у истом нападу, Слукас је полагањем лопте у кош донео предност гостима, да би резервиста Брент Петвеј тројком са око осам метара повисио вођство атинских црвено-белих на 15:20. Но, ту није био крај, јер је после промашаја Калинића, и Тремел Дарден погодио са дистанце, натеравши Радоњића да затражи тајмаут када је семафор показао "+8" за екипу са Пиреја.

Чак и када би Звезда успевала да се приближи, попут ситуације са освеженом петорком, у коју су ушли Џенкинс, Јовић и Цирбес, нови тренер Олимпијакоса, Сфаиропулос, није дуго морао да "мозга" како до новог налета. Рецепт је имао два састојка, први - да домаћин поново почне да промашује, што се нарочито десило у 18. минуту, а други - да се брзо поентира на другој страни. И, када је "Боби" Марјановић двапут промашио шут у поменутом минуту, било је то више него довољно да расположени Данстон двапут прецизно заврши акције Олимпијакоса, а да Манцарисова тројка за серију од 7:0 за 60 секунди донесе огромних 21:36 пред одлазак на предах. На предах се, ипак, отишло са мањим Звездиним заостатком, 26:37, јер је Дангубић прекинуо троминутни "пост" домаћих, који никако нису успевали да погоде кош ривала из игре.

Шут од само 33% унутар линије 6,75 (9 погођених од 27 покушаја) те 16% изван ње (1/6) и није могао да донесе ништа боље Радоњићевом тиму, који је доживео да му чак седам шутева буде изблокирано у првих 20 минута игре.

Нису помогле ни нове замисли Звездиног тренера, који је пробао да бржом игром, са више продора и поновним форсирањем Марјановића, врати живот у своју екипу, јер је и најмањи пропуст далеко искуснији гост кажњавао. Врло често - тројкама. Тако је Олимпијакос, и поред врло агресивне игре одбране домаћих, некако без много напора увећавао своју предност, лако долазећи са "+10" и на 16 поена разлике, управо далекометним шутевима, баш после промашаја ривала.

Шут баш није хтео београдске црвено-беле, али их воља није напуштала. А она, уз велику борбеност, довела је до тога да се ионако распевани навијачи додатно пробуде, јер је дефанзивни део задатака почео да се обавља са крајњим пожртвовањем, а сваки погодак прослављан као да је за титулу. У таквој атмосфери, коју је нарушавала само хладнокрвност сјајног Спанулиса, домаћа екипа је пришла на 48:57 на четири минтуа до краја, када су већ почели и први звиџудуци гостима који су у Арени дочекани овацијама.

И онда, када се чинило да је чудесан преокрет некако могућ, када се од 34:50 стигло на 55:57, после шест узастпно промашених шутева Сфаиропулосових изабраника, хала је прокључала а Звезда - стала. Петвеј је са линије пенала минут и по пре краја донео "+4" гостима, Блажич то преполовио својим продором, но за фаулирање је, потпуно погрешно, одабран Спанулис, који је слободним бацањима увећао предност Олимпијакоса на 57:61, а након пребрзог Блажичевог покушаја да да тројку и поставио коначан резултат у црвено-белој Арени.

На крају, уз девет блокада, 10 тројки из 28 покушаја и, тек у другом полувремену, изгубљену борбу у скоковима (47:39), гост са Пиреја је дошао до четврте узастопне победе у овој евролигашкој сезони, оставивши Црвену звезду Телеком на две из четири наступа.

Коментари / 0

Оставите коментар