Укинута пресуда Милораду Трбићу

Уставни суд БиХ укинуо је пресуду којом је Милорад Трбић осуђен на 30 година затвора због ратних злочина у Сребреници, јер је утврђено да су, према Европској конвенцији, повријеђена његова права због погрешне примјене закона.

Република Српска 07.11.2014 | 15:19
Укинута пресуда Милораду Трбићу

И у овом случају је закључено да је Суд БиХ умјесто Кривичног закона БиХ требало да примијени закон бивше Југославије као блажи по починиоца, наводи Бирн.Одлука, којом се укида пресуда у дијелу који се односи на примјену закона, упућена је Суду БиХ на поновно поступање.

У ранијим оваквим случајевима, Суд БиХ је обустављао извршење казне и осуђенике пуштао на слободу, јер није било правног основа за њихово даље задржавање или одређивање притвора.

Суд БиХ је у јануару 2011. правоснажно осудио Трбића да је као помоћник начелника за безбједност Зворничке бригаде Војске Републике Српске од 10. јула до 30. новембра починио ратни злочин над Бошњацима из Сребренице.

Трбић је у притвору од априла 2005. године када се предао Хашком трибуналу. Овај предмет је 2007. године прослијеђен БиХ на даље процесуирање.Уставни суд је претходно укинуо 18 пресуда због погрешне примјене закона, након чега су је Суд БиХ обновио поступке у односу на примјену закона и смањио казне осуђенима.

Коментари / 0

Оставите коментар