Радојичић: Нови сазив НС РС 26. новембра

Потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић очекује да би нови сазив Народне скупштине Републике Српске требало да буде конституисан 26. новембра.

Република Српска 07.11.2014 | 09:48
Радојичић: Нови сазив НС РС 26. новембра

Радојичић, који је и предсједник Народне скупштине, изјавио је да би тога дана било бирано ново руководство парламента Српске, новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик преузео би дужност и можда већ тај дан именовао мандатара за састав нове владе Српске.

Он очекује да нова влада буде конституисана до краја децембра, јер у међувремену мора да буде конституисано и Вијеће народа Републике Српске, као и да мандатар буде из СНСД-а, и то на основу споразума те странке са ДНС-ом и СП.

"Према том споразуму, очекујем да мандатара за састав нове владе да СНСД. ДНС ће бити заступљен на неким другим високим дужностима. Социјалисти ће имати повећано учешће у власти у односу на досадашњу структуру, што значи већи број важних позиција", појаснио је Радојичић гостујући на сарајевској ТВ1.

Он сматра да опозиција у Републици Српској настоји да настави са спекулацијама, иако је изгубила на изборима.

"Протеклих дана је од главне опозиционе странке – СДС-а буквално трајала распродаја. Свима су около нудили министарска мјеста, премијерске позиције само да би обезбиједили 42 посланика у Народнсој скупштини. Они немају ни близу 42 гласа, већ напротив", наглашава Радојичић.

Према његовом мишљењу, и власт на нивоу БиХ може бити врло брзо формирана уколико се буде одмакло од логике да се бира неко ко је мањи слабији и јефтинији.

"Уколико се крене у пробирање и компензовање да се изаберу мањи, слабији и подложнији, упашћемо у исти филм у којем смо били 2010. године. Уколико буде уважено реално стање и отворен разговор на релацији политика приоритета, могуће је веома брзо формирати власт", сматра Радојичић.

Он појашњава да би било далеко лакше комуницирати и сарађивати уколико би Савјет министара БиХ и ентитетске владе били мање-више исте композиције, јер би у супротном било много више конфронтације.

Радојичић упозорава да за формирање власти на нивоу БиХ, прије свега Савјета министара, не би било добро да СДА као побједник избора на нивоу Федерације БиХ /ФБиХ/ упадне у филм у којем је била СДП прије четири године.

"Ако неко намјерава да прави комбинације без СДА, СНСД-а и ХДЗ-а мислим да ће заглавити у истим проблемима као СДП прије четири године", истиче Радојичић и додаје да је потребно више оваквих разговора као што је био данашњи између представника СНСД-а и СДА, да би се ствари искристалисале.

Према његовим ријечима, СНСД је заинтересован за учешће у Влади ФБиХ.

"Већ постоји договор да један министар СНСД-а буде у Влади ФБиХ, а један ХДЗ-а у Влади Српске. Сличан договор очекујемо и са СДА", појаснио је Радојичић.

Он је навео да је данашњи састанак СНСД-а и СДА у Сарајеву био је посвећен принципима и политикама.

"На нивоу начела може се говорити о сагласности. Обје странке су за европски пут БиХ, рјешавања предмета `Сејдић и Финци`, система координације, војне и државне имовине, брзо формирање власти, економију, стабилизацију јавних финансија, рационализацију јавне потрошње. Око тога смо све сагласни, али кад се уђе у разраду тога појављују се разлике", наглашава Радојичић.

Наводећи да дефинитивно постоје разлике у мишљењима између двије партије и да их није могуће избрисати, Радојичић напомиње да се мора разговарати о свему и праналазити рјешења.

"Уколико свака од страна остане ушанчена у свом ставу онда та питања неће бити ријешена. Сви морају да уложе веома пуно напора на проналажењу рјешења која ће неминовно одступити од иницијалних позиција страна", сматра Радојичић.

Извор: СРНА

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

лока

07.11.2014 06:53

Ти не знас ни ко си, али знас одакле си.. Иди под Љиљане! Љрпсе изгледас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

07.11.2014 07:19

Хи, хи... толико о 42, пардон 45, сигурних гласова за црвену банду. Радојичић заказао Скупштину за крајни рок (15 дана од крајњег датума за проглашавање коначних резултата избора). Очигледно је да купују вријеме за лобирањ нове-старе владе јер у овом моменту немају потребан број посланика за тако нешто. Чини ми се да им је јасно да Изетбеговић неће са њима а и да нису увјерени у лојалност социјалиста, који већ имају унутрашња трвења звог несвакидашње понуде СзП коју Ђокић мисли одбити. Ако лаже коза не лаже рог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сфинга

07.11.2014 08:33

Није ту проблем само са скупљањем тих 42. Не могу они скупити ни министре. Да видимо ко ће се усудити прихватити се тих електричних столица. Једино неки неодговорни клипани као што је онај директор оне додикове шиваоне у Билећи или гдје већ у Херцегвини.(Заборавио сам име оног клипана. Не знам ни зашто бих га памтио.Најављивао је и фабрику електромобила. Окушао се у лагању, ништа више. Вјероватно је хтио доказати да је бољи у лагању од шефа му)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

07.11.2014 09:38

Каже мале странке а кад је његов баја са само 2 посланика покупио све муслимане и хрвате и формирао Власу РС то је легитимно . Е мој народе кратког ли памћења имаш. Кад је пљувао по Младићу Караџићу кад је РС називао Републиком шумском кад је мрзио борце и био поносан што није учествовао у рату. И сад ме тобоже он брани. Сачувај ме Боже од одбране Баје и овог црногорца назови то тако због фотеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

07.11.2014 10:03

Хајде да пишемо шта то може скупити СзП. Колико ми је познато странке савеза које су прошле за скупштину РС. СДС-ПУП-СРС РС-24 (22+1+1)посланика ПДП-7 посланика НДП-5 посланика УКУПНО-36 посланика СзП СНСД-29 посланика ДНС-НС-СРС (др Војислав Шешељ) 8 (6+1+1)посланика СП-5 посланика. УКУПНО-42 Коалиција Домовина 5 посланика.(4 Бошњака 1 Хрват) Ово је стварни омјер снага у скупштини РС. Изабрано је то што је изабрано, а ви можете писати шта год желите,нагађати , бит ће овако или онако. Не траба заборавити следећу чињеницу. ПУП, је са СНСД био у власти скоро 8. година, коалиција Домовина има једног посланика из реда Хрватског народа,познато је и то да је НДП, 2009 од 4 посланика у ПС БиХ од СДС преузе 2 посланика, као ни то да је из ПДП након избора 2010. године доста истакнутих чланова партије напустило странку. То су чињенице на које рачуна Коалиција СНСД-ДНС и СП. СзП, рачуна на то да два мандата која припадају НС Адама Шукала и СРС др Војислав Шешељ, на неки начин може извући из владајуће коалиције и тако их спустити на 40 посланика,као и игре око понуде СП мјесто премијера или ДНС. Међутим не зна се каква би реакција у том случају била од стране ПДП, и НДП, као ни ПУП и СРС РС. Не треба заборавити ни 4. посланика Коалиције домовина, мислим на Бошњаке. Уколико нам је свима познато да су власници мандата сами посланици а не странке, може се овде доста тога одиграти на изненађење свих актера ове приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

07.11.2014 12:33

Гдје ћеш баш на мој рођендан, направићеш ми пех

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

07.11.2014 12:46

А шта ако се планови и пројекције овог Бајиног смутљивца и покварењака из реда "осталих" не остваре? Да ли ће Бајин ђетић са својим "визионарским" прогнозама изаћи пред лице јавности и извинути се за своје провале и обмане? Своју "теорију хаоса" , ђетић је очигледно заменио "теоријом обмана" и пустих жеља и снова... Бајин рукољубац и некадашња комунистичка узданица, која је издала своје идеје и људе који су га створили - тражи себи мјесто под сунцем и топло се препоручује Баји. А овај га прије подне мало потапше а поподне га стави на листу чекања... Топло-хладно ... то је однос лакташког Баје према свом сујетном ђетићу...родоначелнику непотизма у Српској...

ОДГОВОРИТЕ