Мелем лијечи опекотине

Најделотворнији лек у случају опекотина је мелем који може да се направи у кућним условима, а затим чува у фрижидеру годину дана и по потреби користи.

Здравље 06.11.2014 | 12:04
Мелем лијечи опекотине

Када се опеку приликом кувања или неких других послова у кухињи, многи од нас "спас" траже под млазом хладне воде да спре стварање пликова. Међутим, др Рето Ветштајн, пластични хирург из Базела тврди да она тренутно смањује бол, а после само 20 минута, он се поново јавља. Да би се постигао жељени ефекат, одмах по настанку опекотина треба само на кратко пустити хладну воду, а затим топлију да би се подстакла циркулација. Пожељно је да температура воде буде између 20 и 30 степени Целзијусових, саветује овај стручњак.

Ипак, најделотворнији лек у случају опекотина је мелем који може да се направи у кућним условима, а затим чува у фрижидеру годину дана и по потреби користи. Прави се тако што се три пуне кашичице свињске масти неколико пута проперу у хладној води, а затим помешају са једним беланцетом и чашицом домаће ракије, најбоље комовице. Сви састојци се сједине и муте миксером док се не добије компактна маса, попут шлага за торту.

Овај препарат може да се користи за лечење опекотина од сунца, уља, рерне, вреле воде... Проблематично место три до четири пута дневно премажите танким слојем мелема и неће остати ожиљци.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар