Мањак сировина затвара радна мјеста

Упркос повећању производње и тражње намјештаја након овогодишњих поплава, дрвопрерађивачи упозоравају да ће због нередовног снабдијевања дрветом бити приморани да отпуштају раднике.

Република Српска 06.11.2014 | 09:15
Мањак сировина затвара радна мјеста

Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС, каже да и поред тога што је већина фирми у дрвној индустрији и сама претрпјела огромну штету од поплава, то стање се није одразило на њихово пословање. Према његовим ријечима, за девет мјесеци ове године забиљежен је раст производње од 12,5 одсто у односу на исти период прошле.

Упркос тим добрим показатељима, он упозорава да због смањене испоруке репроматеријала поједини произвођачи најављују отпуштање радника до краја ове године.

"Сваки мјесец ове године је биљежио двоцифрене стопе раста, мада су те стопе у мјесецима поплава биле успораване. Позитивно пословање је резултат повећане тражње на домаћем тржишту, ради санирања посљедица од поплава, али и резултат пораста извоза", казао је Шиник.

Никола Вукелић, власник Дрвне индустрије "Вукелић", која своју цјелокупну производњу извози на европско тржиште, изразио је незадовољство у пословању са
"Шумама Српске" и истакао да испорука сировине од стране "Шума Српске" представља велики проблем произвођачима у РС.

"У 'Шумама Српске' не поштују уговоре с произвођачима, половину уговорене
наруџбе не испоруче, што доводи до озбиљног недостатка основне сировине", рекао је Вукелић и додаје да су искључиво због проблема с улазном сировином посљедњих година били приморани да отпусте 120 радника.

Са друге стране, из "Шума Српске" нам је речено да приоритет у снабдијевању имају купци са већим степеном финализације према листи коју сачињава Министарство индустрије, енергетике и рударства РС.

Како наводе, до проблема у извршењу производно-финансијског плана довеле су овогодишње поплаве и тренутно извршење у односу на годишњи план је 78 одсто, док је извршење према купцима у складу са закљученим уговорима на годишњем нивоу око 70 одсто.

"Основни разлог зашто појединим дрвопрерађивачима није испоручен већи проценат уговорене количине јесте константан дуг за преузете шумске дрвне сортименте током цијеле године", напомињу у "Шума Српске" и истичу да се дрвопрерађивачима из РС испоручује на одложено плаћање и да често долази до прекорачења уговореног валутног рока, те су дуговања дрвопрерађивача према "Шумама Српске" достигла износ од неколико милиона конвертибилних марака.

Такође, додају да су капацитети дрвопрерађивача много већи и да немају могућности да произведу веће количине шумских дрвних сортимената од предвиђених.

Колико је дрвопрерађивачка индустрија важна, говоре подаци из Привредне коморе РС, према којима је извоз дрвне индустрије ове године већи за 3,70 одсто у односу на прошлу и вјерују да ће се тренд раста одржати. Водећа држава по увозу намјештаја и дрвета је Њемачка, затим Италија, Хрватска и Холандија.

Негативан утицај поплава је највише погодио сектор шумарства, гдје је за девет мјесеци ове године забиљежен пад за 4,70 одсто у односу на исти период прошле године, а што је за 10 одсто мање од планираног раста.

Као посљедица овог пада истиче се појава клизишта након поплава, која су урушила путне комуникације. Ако временске прилике буду дозволиле, овај сектор има у плану до краја године да надокнади дио производње шумских сортимената.


Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар