Поново могу да нас задесе поплаве

Не постоји гаранција да Босна и Херцеговина неће поново у будућности бити суочена са поплавама, оцијењено је на почетку јучерашње дводневне регионалне конференције "Поплаве у југоисточној Европи - научене лекције и даљи кораци", која се одржава у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 06.11.2014 | 13:34
Поново могу да нас задесе поплаве

"Ситуација у БиХ, када су у питању поплаве које су се догодиле у мају и августу, али и неке које би се могле догодити у будућности, по питању финансијског аспекта није нимало једноставна", рекао је Самир Агић, помоћник министра безбједности БиХ за заштиту и спасавање.

Тврди да у суштини нико не може гарантовати да се неће поновити поплаве какве су се у БиХ догодиле у мају ове године.

"Мислим да у наредном периоду, осим основних ствари које треба да рјешавамо, првенствено треба бити ријешено питање шта је то координација, а онда ће бити и система и новца и грађани ће бити сигурнији", објаснио је Агић.

Ђуро Топић, начелник општине Орашје, подручја које је страдало у овогодишњим поплавама, истиче да је ситуација много боља, те да су у фази обнове. Истиче да је општини велики проблем санација и обнова породичних кућа које су претрпјеле велику штету, као и пољопривреда.

"То је највећи проблем, који ће, нажалост, генеризовати много социјалних проблема зато што 2.000 домаћинстава у Орашју живи од пољопривреде. Уз то је 2.000 стамбених јединица оштећено, а између 500 и 600 кућа још није добило ниједну марку помоћи. Иде зима, а ти људи су ван својих домова код фамилије, рођака и пријатеља", истиче Топић.

Санација насипа, истиче Топић, требало би да почне наредне године.

"Штета на породичним кућама процијењена је на неких 30 милиона КМ, а до сада је у њих уложено око три милиона КМ, а то је 10 одсто онога што је стварна потреба", рекао је Топић.

Џонатан Мур, шеф Мисије ОСЦЕ у БиХ, рекао је да је шира сврха ове конференције да побољша регионалну сарадњу држава југоисточне Европе у управљању водама. 

Сматра да је врло је јасно да прекогранична природа и ефекти великих поплава у овом региону позивају на стратешку припрему и превенцију у државама и између држава. Истиче да је циљ конференције да послужи као регионални форум за размјену информација и рјешења за смањење ризика од поплава и побољшање прекограничне сарадње у ублажавању ризика и заштити од поплава.

Он је рекао да  нико не може  утицати и бити довољно спреман за природне катастрофе, те као примјер навео олују "Катрин" која је погодила савезне државе Луисиану и Мисисипи.

Бранимир Мандић, директор Центра за беубједносну сарадњу РАЦВИАЦ, рекао је да, осим превентивног дјеловања, заједничког, координираног наступа свих фактора унутар земаља, али и земаља међусобно, желе да направе мрежу контаката који ће бити способни да у будућности на овакве и сличне догађаје реагују пуно раније. 

Рекао је да је веома важно бити брз у оваквим ситуацијама и прескочити бирократске препреке.

Представница УНДП-а у БиХ Амела Ћосовић-Медић је истакла је да проблем поплава као и проблем клизишта није само проблем БиХ, већ цијеле регије, те би рјешавање тог проблема требало резултирати конкретним упутствима и пројектима како и шта даље.


Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Октопод

06.11.2014 07:44

БиХ ће сигурно опет да задесе поплаве. Власт није у стању учинити ништа да се опасност од поплава умањи. Они не знају како да их спријече. Има ли њих у тим поплавама. Па има их и ту. Робу коју ти јадници купују, увезли су њихови тајкуни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

06.11.2014 10:32

То је Бозија воља и власт не мозес ту ниста пријатељу и зато не фантазирај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеперминт

06.11.2014 17:23

Немој ти да фантазирас!Зна се да је то људски фактор а не сама природа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.ПЕПЕРМИНТ

06.11.2014 19:08

ПА КОЈЕ СИ ТИ ВЈЕРЕ ПА НЕ ВЈЕРУЈЕС У БОЗИЈУ СИЛУ.

ОДГОВОРИТЕ