Бијељини 3 милиона евра за опоравак

У Бијељину ће, у оквиру Програма ЕУ за опоравак од поплава, бити уложено око три милиона евра, рекао је данас шеф кооперација при Делегацији ЕУ у БиХ Мелвин Асин.

Република Српска 05.11.2014 | 18:16
Бијељини 3 милиона евра за опоравак

"Пројекат, чија је реализација у БиХ почела у августу, вриједан је око 44 милиона евра и долази из европских фондова, а реализује га УНДП као партнер ЕУ", рекао је Асин новинарима након састанка с градоначелником Бијељине Мићом Мићићем.

Он је навео да је суштина пројеката и програма ЕУ да помогну у санацији штете од поплава да би живот становника у поплављеним подручјима што прије био нормализован.

Асин је додао да је пројектом предвиђено да 100.000 евра данас буде додијељено локалним пословним партнерима у граду Бијељина на церемонији у Етно-селу "Станишићи".

"Упознати смо на састанку с градоначелником Бијељине о начину реализације досадашње помоћи, а договорани су и начини будућег рада у овом погледу", рекао је Асин.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић, рекао је након састанка да је европске дипломате упознао о свему што се овом граду догодило у поплавама.

"Они су упознати да је ово највећа штета коју су поплаве причиниле Семберији, али и да смо, захваљујући помоћи људи из ЕУ, били успјешни у спасавању, прије свега, живота људи", рекао је Мићић.

Он је навео да је помоћ стизала са свих страна и захвалио свима који су помогли у санирању посљедица поплаве која је проузроковала штету од 200 милиона евра, подсјећајући да је било поплављено 10.500 домаћинстава, 519 предузећа, 4.600 пољопривредних газдинстава.

"Успјели смо да средствима ЕУ оспособимо све школе и сва дјеца су редовно кренула на наставу. Покушавамо да вратимо привредни живот у нормалу. Првих пет предузећа, од 519 оштећених, данас ће добити помоћ од ЕУ", рекао је Мићић.

Према његовим ријечима, на јавни позив ЕУ која је тражила да поправи 200 кућа, јавило се 1.700 људи у Семберији. "Надам се да ће један број људи успјети да добије ову помоћ", рекао је Мићић и додао да су у Семберији потпуно уништене 142 куће.

Амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио, рекао је да је и Хрватска претрпјела огромну штету у поплавама, али да је она мања него у БиХ.

"Морамо сарађивати у сваком погледу али, нажалост, посебно када је ријеч о елементарним непогодама. Овдје смо видјели колико је урађено у Бијељини након катастрофе, много посљедица поплава је санирано", нагласио је Дел Векио.

Амбасадор Шведске у БиХ Фредрик Шилер, истакао је да је Делегација ЕУ данас у Бијељини да би показала солидарност са грађанима Бијељине и БиХ, који су се нашли на удару поплава у мају и августу.

"Након првих поплава, донатори, земље чланице ЕУ, већ су обезбиједиле средства за помоћ поплављенима. ЕУ је врло брзо реаговала у мају у БиХ, а једна од значајних ставки јесте да имамо добре локалне партнере са којима можемо радити на пројектима помоћи", рекао је Шилер.

Он је нагласио да посебну бригу треба водити о томе да ријеке Дрина и Сава не донесу нове поплаве.

Представници Делегације ЕУу БиХ, амбасадори и дипломате посјетили су данас Основну школу "Свети Сава" и Дјечији вртић "Чика Јова Змај", који су претрпјели штету у поплавама.

Након тога присуствовали су званичном отварању Основне школе "Меша Селимовић" и Средње мјешовите школе "Јања" у Јањи, које су обновљене у оквиру ЕУ Програма за опоравак од поплава.


Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Младен

05.11.2014 20:52

Таман да се опет покраде

ОДГОВОРИТЕ
Name

севе

06.11.2014 06:29

Младене, попусти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

07.11.2014 11:51

Хоће ли тих 200 кућа, колико је уништено, први добити помоћ? Или ће се опет прво делити по "бабу и стричевима" :(

ОДГОВОРИТЕ