Преваре у пензијском систему

У акцији "Стоп преварама до пензије поштено" од децембра 2011. године до данас Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске примио је више од 3.200 пријава о могућим преварама, кроз одговарајући поступак утврђен је престанак права за 237 корисника пензије, а на даље процесуирање полицији прослијеђено је више од 200 лица.

Република Српска 05.11.2014 | 11:13
Преваре у пензијском систему

Пријаве о преварама у пензијском систему грађани достављају на бесплатну телефонску линију 080/050-100, у писаном облику или путем електронске поште.

Фонд ПИО данас је поручио свима који су покушали или имају намјеру да покушају превару при остваривању права на пензију да свака превара прије или касније буде откривена и у већини случајева против нелегалних корисника пензије покреће се кривична одговорност.

Након откривене преваре исплата пензије се обуставља и покреће се поступак за враћање Фонду свих исплаћених средстава.

Као изразито карактеристичан случај прикривања чињеница или преваре из Фонда су навели случај пензионера чији су иницијали Ђ.З, са ширег подручја Бањалуке, против којег је анонимна пријава достављена у јулу ове године.

Он је још 1997. године код Фонда ПИО Републике Српске остварио право на инвалидску пензију, да би након тога засновао радни однос у Аустрији, који са уредном пријавом траје дуже од 11 година.

Вјеродостојан доказ о новој пријави овог корисника на осигурање приложен је од иностраног носиоца осигурања, а Ђ.З. се два пута оглушио на позив Фонда ПИО да приступи ванредној контроли и оцјени радне способности иако је уредно потврдио пријем позива.

Фонд ПИО је донио рјешење о обустави исплате пензије од марта 2002. до новембра 2013. године, а за спорни период од 11 година и седам мјесеци потражује и поврат исплаћених средстава од 43.000 КМ.

У поступку ванредне контроле пред органом вјештачења и у управном поступку у случају Ђ.З. поново ће се расправити све чињенице и донијети коначна одлука, а до тада је Фонд у потпуности обуставио исплату пензије. За овај случај заинтересовали су се и органи гоњења.

Из Фонда наводе да су за непуне три године у акцији "Стоп преварама до пензије поштено" откривени различити облици превара у пензијском систему, попут случаја корисника са подручја Бањалуке који је примао пензију као борац прве категорије Војске Републике Српске, иако никада није стекао статус борца.

Карактеристичан случај откривен је на подручју Бијељине да је супруга користила породичну пензију уз кривотворени вјенчани лист из Федерације БиХ, иза мужа од којег се развела још 1983. године.

У Српцу је снаја пријавила свекрву да уз овјерену лажну кућну листу користи породичну пензију иако није живјела у заједничком породичном домаћинству са осталим корисницима.

У Фонду ПИО кажу да је учестала појава да студенти кривотворе или доставе фиктивну потврду о школовању. Једна таква превара откривена је у Брчком гдје је бака из исплате породичне пензије елиминисала унука који више није био студент, већ је радио код једног брчанског послодавца.

Из Фонда напомињу да је по основу привремене обуставе пензија због недостављања одговарајуће документације остварена уштеда већа од 20 милиона КМ у протекле непуне три године.

За 10 мјесеци ове године Фонд је обуставио 25.351 пензија, а у систем исплате враћено је 2.372 или тек сваки десети корисник.

У 2013. години од 23.784 појединачне обуставе пензија у исплату је враћено 4.047 или тек сваки шести искључени корисника, 2012. години извршена је обустава у 16.721 случајева, а на исплату је након достављања потребне документације враћено 4.006 или сваки четврти корисник.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

тачно 05.11.2014

05.11.2014 10:30

Лажу ови из пиа да контролишу лично знам жену која је примала пензију преко 15г а никада није радила кад је пошла примати пензију директориц је тада била у пиу која је родбина овој што је примала пензију умрла је прије 4 мјесеца а имала је 350 км .Ја пријављивала пар пута али сви глуви и ћорави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

05.11.2014 16:13

Каква нам је дрзава такав је и Фонд ПИО, не раде ниста а узимају велике паре.

ОДГОВОРИТЕ