Плате све ниже - цијене све више

Просјечна бх породица послије сваког одласкау седмичну набавку хране остане у шоку. Несхватљиво је како је храна код настолико скупа имајући у виду стандард и мјесечна примања радника.

Република Српска 05.11.2014 | 07:35
Плате све ниже - цијене све више

Према многим истраживањима БиХ је најсиромашнија земља у Европи, број незапослених се приближава броју запослених, пензионери и многи радници преживљавају на минималцу, али без обзира на то грађани за храну и безалкохолна пића издвајају више него у многи земљама које су чланице Европске Уније.

На интернет страници "Еxпатистан", која мјери трошкове живота трошкови живота у Бањалуци мањи су за 61 одсто него у Вашингтону, за 63 одсто него у Њујорку, за 57 одсто него у Мелбурну и за чак 67 одсто мањи него у Цириху.

Према истом извору, трошкови живота у Бањалуци су за 36 одсто мањи него у Москви и 42 одсто мањи него у Берлину.

На основу 6 параметара које сајт "Експатистан" упоређује - храна, стан, одјећа, превоз, средства за хигијену и забава - цијена хране у Бањалуци за 22 одсто је скупља него у Москви, али је зато стан јефтинији за 67 одсто, забава за 46 одсто и одјећа за 25 одсто.

Цијена хране у Бањалуци је за 14 одсто јефтинија него у Берлину.

Трошкови становања у Бањалуци су за 63 одсто мањи него у Берлину, с обзиром да је, према подацима веб странице "Експатистан", за мјесечно изнајмљивање стана од 85 метара квадратних у Бањалуци потребно 733 КМ или 374 евра док је изнајмљивање таквог стана у Берлину потребно 1.102 евра.

Трошкови комунални услуга за стан од 85 метара квадратних у Бањалуци су око 129 евра, док је у Берлину за то неопходно издвојити неких 20 одсто новца више, с обзиром да је цијена истих услуга 161 евро.

Према истим параметрима, Бањалука је за 46 одсто јефтинија од Беча, односно 48 одсто јефтинија у односу на Брисел.

Индекси трошкова живота, према овој wеб страници приближно су једнаки у Бањалуци и Сарајеву, с тим да је храна и становање скупље у Бањалуци, док су забава, средства за личну хигијену, транспорт и гардароба скупљи у Сарајеву.

Према истом извору, Бањалука је за 6 одсто скупља у односу на Мостар, а 12 одсто скупља у односу на Тузлу. Слична ситуација је и са трошковима живота у Сарајеву, који су за 13 одсто већи него у Тузли и за 7 одсто већи него у Мостару.

ИСТРАЖИВАЊА ЕУРОСТАТ-А

Цијене хране и безалкохолних пића у Босни и Херцеговини достигле су ниво од 75% просјека чланица Европске уније, док су цијене алкохолних пића и духана упола јефтиније од просјечних европских, показало је недавно истраживање европске статистичке канцеларије Еуростат.

Резултати истраживања Еуростата пореде цијене више од 2.400 потрошачких роба и услуга широм Европе. Цијене хране и безалкохолних пића у БиХ, које износе 75% од просјека 28-члане Евтопске уније, идентичне су са цијенама у Србији, али су скупље него у Македонији (59 одсто просјека ЕУ) и Албанији (69 одсто).

Храна и безалкохолна пића јетинији су у БиХ него у Црној Гори(78 одсто просјека ЕУ), Хрватској(93 одсто просјека ЕУ), али су скупљи него у неким земљама ЕУ, као што су Пољска, гдје су ови производи најјефтнији(62 одсто просјека ЕУ), Бугарска и Румунија. Европски рекордер по цијенама хране и безалкохолних пића је Данска, гдје су ови производи за 40 досто скупљи од европског просјека.

Цијене алкохолних пића и дувана у БиХ износе 50% просјека у ЕУ. Ови производи најјефтнијии су у Македонији гдје износе 38 одсто просјека ЕУ, а најскупљи у Ирској (178%).

ПРОСЈЕЧНА ПЛАТА 836 КМ

Просјечна мјесечна исплаћена нето плата у БиХ за јули износила је 836 КМ и номинално је виша за 0,8 посто у односу на исти мјесец прошле године, те номинално нижа за 0,2 посто у односу на децембар 2013.

Агенције за статистику је објавила да је најнижа просјечна нето плата од 521 КМ била у административним и помоћним услужним дјелатностима, 532 КМ износила је у хотелијерству и угоститељству, док је просјечна нето плата у грађевинарству износила 539 КМ.

Просјечна нето плата у јулу у финансијским и дјелатностима осигурања износила је 1.354 КМ, у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији 1.341 КМ, док је просјечна нето плата од 1.249 КМ била у сектору информација и комуникација.
 
У БиХ је просјечна мјесечна бруто плата за јули износила 1.299 КМ, што показује номинални пад за 0,7 посто у односу на децембар 2013. године, а у односу на јули прошле године номинално је виша за 0,3 посто.  

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар