Путин: Знамо да се бранимо

Председник Русије Владимир Путин изјавио да је Русија способна да одбрани своје националне интересе и да Руси ни под каквим претњама неће одбацити своје идеале. 

Свијет 04.11.2014 | 20:20
Путин: Знамо да се бранимо

"Ове године смо се суочили с тешким изазовима и Русија је доказала да је способна да одбрани своје националне интересе и, као што је то често случај, наш народ је одговорио на тешкоће заједништвом и моралом, духовном исправношћу", рекао је Путин у говору на Дан националног јединства, пренела је РИА Новости.

Дан јединства "обележава посвећеност нашег народа својој родној земљи", рекао је он и додао да је одговорност коју Руси осећају према својој земљи увек била "темељ независности и суверенитета за Русију, док су патриотизам и љубав према отаџбини вековима уједињавали (руску)вишенационалну земљу".

"Није случајно то што је овај празник повезан с кључним догадјајима у нашој историји, када су људи окончали 'Време невоља'", казао је руски председник.

Ти историјски догадјаји, према његовим речима, служе као пример свакој генерацији Руса да морају да чувају и штите националне интересе Русије и да би занемаривање тих интереса могло да води у понор дезинтеграције и деструкције.

Русија на Дан националног јединства обележава ослободјење од пољско-литванске инвазије, наводи руска агенција.

Почетком новембра 1612. године, снаге од око 8.000 људи ослободиле су Москву од заједничких трупа Пољака и Литванаца.

Историјски, празник је повезан с крајем "Смутног времена", периодом коренитих политичких, друштвених и економских раздора.

Празник је прогласио цар Алексеј Михајлович 1649. године и прослављао се до 1917, када су га укинули бољшевици, а Путин га је поново вратио 2005. године.

Извор: Агенције

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Додик

04.11.2014 22:54

И ти си политички побачај...

ОДГОВОРИТЕ