Додијељено 19.407 платних картица

Влада Републике Српске до данас је у процесу "Обнова Српске" од предвиђених 19.780 додијелила 19.407 платних картица домаћинствима која су оштећена у поплавама.

Република Српска 04.11.2014 | 18:29
Додијељено 19.407 платних картица

"Предузето је низ значајних активности у санирању штета од мајских и августовских поплава, међу којима је доношење уредба којом је регулисана додјела 5.000 КМ по домаћинству посредством платних картица, а формиран је и Фонд солидарности за обнову Републике Српске", саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

Фонд солидарности за обнову Републике Српске закључио је до сада 185 уговора са привредним субјектима код којих корисници електронске картице "Обнова Српске" могу купити робу, платити услугу или кредитну обавезу.

Овај фонд измирио је све доспјеле обавезе по основу прве рате према пословним субјектима који су у процесу "Обнове Српске" продали робу или услуге по основу електронских платних картица у износу од 813.243 КМ.

Грађани су на основу потписаних уговора са пословним субјектима до 1. октобра ове године преузели робе или услуге у вриједности од 49.338.167 КМ, док је на рачун Фонда солидарности, по основу законом дефинисаних обавеза, закључно са 1. новембром прикупљено 33.969.465 КМ.

Укупна вриједност робе којом су "Робне резерве Републике Српске" пружиле помоћ становнишву угрожених подучја, закључно са 1. септембром ове године износи 6.876.637 КМ.

"Када је ријеч о санацији путне инфраструкуре оштећене у поплавама, вриједност досадашњих радова је 10.070.159 КМ. Санација је финансирана из Фонда солидарности и са рачуна посебних намјена", истиче се у саопштењу и додаје да је 15 милиона КМ кредитних средстава Свјетске банке планирано за санацију путне инфраструктуре.

"Жељезнице Републике Српске" су из властитих средстава у оспособљавање пруге уложиле око 810.000 КМ.

"Ријеч је о дионицама пруге Добој - Костајница /око 100.000 КМ/, Драгаловци - Укрина /око 60.000 КМ за превоз камена/, Зворник - граница са Србијом /око 50.000 КМ/ и клизиште у Поткозарју /око 600.000 КМ/", појашњава се у саопштењу.

"Поште Српске" су у санацији својих објекта у Добоју уложиле 66.753 КМ да бибио успостављен поштански саобраћај у овом граду.

Пољопривредним газдинствима, која су претрпјела штету од поплава, обезбјеђене су мјере подршке за занављање производног циклуса у виду репроматеријала за обнову производње, као и потребне количине сточне хране укупне вриједности која је већа од 2,4 милиона КМ.

"Влада Републике Српске прихватила је додатне мјере подршке пољопривредним произвођачима у поплављеним подручјима, а које се односе на отпис годишње концесионе накнаде и закупнине за коришћење пољопривредног земљишта у својини Српске за ову годину, те отпис 13 милиона КМ дуга за ђубриво за 2012. годину свим пољопривредним произвођачима", истиче се у саопштењу.

Пољопривредним газдинствима обезбјеђено је више од 25 милиона КМ за текућу производњу и капиталне инвестицијаме.

"Инвестиције укључују мјере подршке производњи и откупу пшенице, производњи и откупу свих количина домаћих пољопривредних производа, а првенствено воћа и поврћа, подршку произвођачима поврћа и воћа за санацију штета од дрвенара, града и других елемнтарних непогода", наводи се у саопштењу.

Обезбјеђене су и мјере подршке јесењој сјетви, а оне се односе на регресирани дизел за јесење радове у пољопривреди, премију по хектару сјетвене површине за произвођаче пшенице, премију по килограму произведене и предате пшенице и друге мјере подршке.

Све обавезе према пољопривредним произвођачима по основу подстицаја за развој пољопривреде и села биће извршене до краја ове календарске године, док ће пренос услиједити само за оне обавезе које ће због природе обрачуна бити реализоване до краја буџетске године.

Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде реализују опсежне програме санације хидро-мелиорационих система, који осим расположивих средстава Европске инвестиционе банке у износу од 74 милиона КМ укључују и више од 10 милиона КМ средстава обезбјеђених из Фонда солидарности за подршку локалним заједницама у Републици Српској.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бранко

05.11.2014 05:22

На овај текст нема коментара.

ОДГОВОРИТЕ