Када година изда ...

Милорад Додик није успио да спаси свој воћњак од пропадања, а хтио би и даље да води Републику Српску.

Република Српска 04.11.2014 | 18:40
Када година изда ...

Милионски губици његовог воћњака у 2014. години ваљда су најбољи доказ Додикове неспособности и незнања његове власти.

Када фирма "Фруит ецо", упркос силним инвестирањима државе у њу, није успјела да забиљежи бар позитивну нулу у пословању, онда је јасно да ће РС доживјети потпуни привредни, финансијски и сваки други колапс, јер се у њу већ одавно ништа не улаже, али се и даље из ње максимално извлачи.

Кренимо редом.

„Фруит ецо“ д.о.о. Градишка, фирма која је у власништву Игора Додика, сина Милорада Додика и његовог зета Мирка Добрића, налази се у великим проблемима. Људски фактор и аматеризам Додика и Добрића довела је ову фирму готово до слома и велико је питање да ли ће се ово предузеће извући из тешке финансијске ситуације. Што имплицира да неће моћи вратити 4,5 милиона марака кредита (три милиона подигнута код иРБ-а и 1,5 милиона од некадашње Балкан инвестмент банке).

 „Фруит ецо“ посједује 100 хектара воћњака, а због небриге и нестручности, биљна болест „Вентуриа инеqуалис“ (чађава краставост јабуке) захватила је око 290.000 стабала на посједима ове фирме у Горњим Подградцима. (Здраве јабуке још имају само на званичном сајту фирме.) Ко год је прошао ове године поред ограђеног воћњака (а потписник ових редова редовно је обилазио то имање) могао је да види испуцале плодове на стаблима, што се „искусним“ воћарима није смјело десити. Иако је година била изузетно кишна и са обиљем влаге, има воћара из општине Градишка који су сачували род и имали добар квалитет упркос свим потешкоћама.

Оно што највише боде очи јесте да, упркос силиним улагањима јабуке, у највећем дијелу Додиковог воћњака, стабла нису заштићене противградном мрежом, а у цјелости није постављен ни систем за наводњавање.То само показује да су Додик и Добрић аматери у овом послу и да се њиме баве, због политичких веза, а не због знања и опредијељености.Додик и Добрић двојица су у низу класичних „домаћих бизнисмена“, који су то пиостали само захваљујући одличним политичким везама и ничему другом.Основни мото разноразних „воћара“ Додика, Добрића, Вукелића, Рогуљића, Војновића, Гиговића  и осталих, био је подићи што више хектара са стаблима, без противградних мрежа и система за наводњавање.

Када им природа није ишла на руку, доживјели су дебакл и пропаст.Здушну подршку вајним воћарима пружила Влада РС и ресорно министарство, који су издвојили више од седам милиона КМ у посљедњих неколико година само на подизање засада.Инвестиције су подстицане са 40 % од укупне вриједности, а кад би Главна служба за ревизију Јавног сектора мало чепркала по тим подстицајима видјело би се да су у много случајева прекорачивани лимити за подстицаје.

И поред свих тих улагања, воћарство у Републици Српској налази се на ивици провалије, а на почетку колоне која ће да се стропошта наглавачке, је управо Додиков „Фруит ецо“.

Новопечени воћари -бизнисмени као да су пали с Марса, па нису видјели галопирајуће климатске промјене. Већ четири године су у минусу, али упорни као мазге не мијењају систем пословања. А и зашто би, када имају Владу РС и Министарство пољопривреде, који помажу кредитима, управо те фирме. Које сада те кредите не могу да врате и тиме гурају у амбис, не само себе, већ и мање воћаре.

И финансије РС.Занимљиво ће бити видјети како ће се сад поставити институције и да ли ће неко помоћи „Фруит ецу“. Уколико СНСД остане на власти, без сумње хоће. Али, велико је питање шта ће Додик на власти, када је исказао потпуну неспособност, јер није могао солвентним направити један воћњак, а прича о успјесима РС. Коју је, узгред, свалио у већу провалију од трулих јабука.

Додик и Добрић су кредитом бивше Балкан инвестмент банке (милион и по марака), купили саднице за подизање засада на 100 хектара земље, а ИРБ РС им је додијелио три милиона КМ кредита, за изградњу хладњаче капацитета 2.000 тона.Од тих 100 хектара, већи дио припадао је бившим градишким Плантажама воћа.„Фруит ецо“ је ове године, очекивао род од око 4.000 тона јабуке, сорти Црвени и Златни делишес, Јонаголд, Грени Смит и Гала.Ако се зна да је просјечна цијена јабука 0.50 КМ, долази се до податка да им је губитак 2.000.000 КМ.

Овогодишњи род није ни за чување у хладњачама, па су се окренули прављењу сокова у задрузи „Златне капи Поткозарја“ из Горњих Подградаца, у којој праве дволитарске сокове у тетрапак паковању.Ова задруга је требала да спаси воћаре од пропадања, јер је планирано да откупљује плодове за прераду од домаћих воћара. Али не лези враже. Задруга од 2011. година константно вара домаће воћаре из региона Поткозарја, јер на плаћање чекају и више од годину дана, тако да им ове године скоро нико није предао воће.Иначе, на име премије за воће „Фруит ецо“ д.о.о. Градишка добио је 2011. године од Министарства пољопривреде 51.838 КМ.

Годину касније рода је било врло мало, јер је мраз покосио воћаре, а у 2013. години за премију су добили око 100.000 КМ.  

СлободанВасковицБлог

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Лија

04.11.2014 11:48

Васковића за министра пољопривреде. Род јабуке му је ужа специјалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

04.11.2014 11:54

Па и небо више не жели Милу...подршку му дају само тајкуни, полтрони и 20 % залуђених баба које гладају само РТРС ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

били

04.11.2014 11:59

Ма осигурао је то Миле, узеце он лову као и да их је продао, не бојте се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хисета

04.11.2014 12:43

Милорад Додик за 15 година није могао да ријеси проблем гријања у Бања Луци, а хтио би и даље да води Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зути

04.11.2014 14:06

Пропада воцњак пропада и Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опет ја

04.11.2014 15:10

Миле кад је побједио на изборима, пјевао је ону, "Моја си од злата јабука".

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

04.11.2014 15:24

Па он и даље води Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

04.11.2014 15:54

Васковица за министра пољопривреде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАД ГОДИНА ИЗДА

04.11.2014 15:59

...појефтини .....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

04.11.2014 16:54

Васковица за министра полиције, па да видис како лети перје народе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зиван

04.11.2014 17:29

Васковиц је легенда, не смије толико форсирати Додика, треба мало и друге да критикује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо Градиска

04.11.2014 17:41

Власт це формирати СНСД,ДНС и СП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

04.11.2014 18:32

Нису они засадили толике воћке да би то радили и тиме се бавили,то је опет муцка да се паре узму на име нецега,јер невјерујем да це Милокрад и Игор те кредите вратити,они су на име воцњака добили паре а улозили су пар хиљада а остало је сакривено и посто нема ниста од воцњака неце ни вратити кредит

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

04.11.2014 19:19

Васковића за предсједника владе.Посадиће воћњак крушака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦ

04.11.2014 21:09

Васковић да посади крушке израстао би канабис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предузеће за сикиранцију

05.11.2014 09:03

Отворио сам ово Предузеће и видим да се људи пуно брину за туђе проблеме. Ваше је само да ми кажете свој проблем и ја се даље бринем ( сикирам) за њега. И радим бесплатно а могао би бити милионер колико има такви будала.

ОДГОВОРИТЕ