Лимун здрав, кора отровна

У Србији није могуће купити лимун, поморанџу или мандарину која није прскана пестицидом имазалилом.

Србија 04.11.2014 | 12:00
Лимун здрав, кора отровна

Продавци на пијацама незадовољни су јер је продаја лимуна знатно опала откако се у медијима појавила информација да је кора лимуна опасна.

Иако се првобитно тврдило да је прскан само лимун из Турске, истина је да иста опасност вреба и од оног из Грчке или Аргентине. Наиме, сваки лимун у Србији прскан је имазалилом, који може бити канцероген.

- Спорни пестицид је дозвољен за коришћење, а прска се кора да се на њој не би развило нешто и да би остала дуже свежија. Имазалил се углавном задржава у кори, а обавеза је да се при продаји истакне да се кора не треба користити у исхрани. Ово није ништа ново и одавно се лимун, мандарине и поморанџе прскају овим пестицидом. Он није у групи јако отровних супстанци, нити ће се десити нешто акутно ако га унесете - каже Весна Пантић Палибрк, начелница београдске Јединице за контролу здравствене исправности хране, напомињући да учестала употреба повећава ризик од канцера.

У Министарству пољопривреде тврде да је све под контролом и да се редовно врше анализе увезеног воћа, док стручњаци препоручују да се након цеђења лимуна обавезно оперу руке, као и да се кора не ренда у колаче и јела. Исто важи и за кору поморанџе, а требало би избегавати и комаде лимуна у соковима.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар