Овдје царују тајкуни старији од 85

Како пише ЦНН, Хонгконг је дом 7,2 милиона људи, привреде која непрекидно расте и стотина небодера од челика и стакла, али све сегменте живота, од обичних радњи, до милионског тржишта некретнина, контролише пет-шест најбогатијих бизнисмена. Оно што је посебно занимљиво, јесте то што су скоро сви старији од 85 година.

Свијет 03.11.2014 | 19:32
Овдје царују тајкуни старији од 85

Највећу моћ има Ли Ка-шинг (86), човек који је тек недавно препустио трон најбогатијег човека у Азији оснивачу "Алибабе" Џеку Мау.

Ка-шингово богатство је процењено на 33 милијарде долара, а у Хонгконгу поседује скоро све - од ланаца супермаркета, преко оператора мобилне и фиксне телефоније, до највећих лука и енергетских и комуналних  компанија.

Његови највећи супарници су Луи Че-ву (85) и Ченг Ју-тунг (89), у чијим су рукама скоро све коцкарнице, луксузне некретнине, инфраструктура, водовод, као и целокупан јавни превоз - од аутобуса до трајекта.

Тако скоро сваки свакодневани трошак се из џепова грађана прелива у џепове ове тројице људи - од куповине намирница, преко паљења шпорета, до вожње аутобусом.

У групу најбогатијих и најмоћнијих спада спада и Ли Шау-ки (86), тежак 21 милијарду долара, који се такође бави транспортом, инфраструктуром и имовином.

"Младе снаге" су браћа Томас и Рејмонд Квок (62, 61), тешки око 15,5 милијарди долара, али и људи који се тренутно налазе пред судом.

Сви они су међу главним метама недавних протеста у Хонгконгу, иако су данашњи демонстранти одрастали на причама о њиховом путу "од трња до звезда".

Коментари / 0

Оставите коментар