Како ствари стоје, нећу бити премијер

Потпредседник СНСД-а Игор Радојичић оценио је да је "по тренутној ситуацији врло мало вероватно да ће он бити будући председник Владе РС".

Република Српска 05.11.2014 | 06:59
Како ствари стоје, нећу бити премијер

Пре него што је у јавност изашла информација да је лидер СДС-а Младен Босић шефу Социјалистичке партије Петру Ђокићу понудио да буде мандатар уколико се приклони скупштинској већини окупљеној око СДС-а, Радојичић је оценио да су све опције отворене јер свако разговара са сваким.- Ево, управо сада док ми разговарамо, Социјалистичка партија преговара са СДС-ом, тако да је могући мандатар и Петар Ђокић - оценио је Радојичић.

У којој фази су преговори актуелних коалиционих партнера?

- Видеће се у уторак! Ми ценимо да имамо 42 гласа у Скупштини, али нико не брани коалиционим партнерима да разговарају са другом страном. Социјалисти тренутно играју игру коју је у Србији играо Ивица Дачић, видећемо како ће то све да се заврши.

Да ли то значи да није празна прича да немате 42 гласа?

- Ја мислим да имамо! Социјалисти су тренутно дали наду и нахранили опозицију, која је и по резултатима избора остала у опозицији. Ово што се сада дешава је демократски јер свако има право да преговара са сваким, али сматрам да је непотребно правити ове компликације зато што ове три странке - СНСД, ДНС и СП - већ у уторак могу да заврше посао. Понављам, видећемо шта ће се издешавати и како ће се даље развијати ситуација!

Да ли Петар Ђокић тврди пазар или...

- То морате да видите с њим, а верујем да ћете га ловити за интервју, ха-ха-ха...

Хипотетички, ако актуелна владајућа коалиција постигне договор, шта ће бити приоритети у раду будуће владе?

- Економска питања морају да буду приоритет будуће владе ко год да је буде формирао. Цела ова година је прошла у неким другим пословима, мајске поплаве су ставиле у фокус једну ствар, после тога су дошли избори, тако да више од пола године није рађено у редовним околостима и у законодавству нису доношене одлуке које је требало да се доносе. У овом месецу морају да се креирају економска политика и буџет за идућу годину јер је тај посао већ у "цајтноту" и сигурно ће чекати нову владу.

Да ли би Игор Радојичић био спреман да се ухвати у коштац са свим тим проблемима?

- Ствар договора унутар партије ће бити ко који посао треба да ради, наравно уз договор са коалиционим партнерима, јер је тренутни распоред снага такав да мора бити потпуна сагласност коалиционих партнера и због сваког појединачног кандидата и због сваке политике. Значи, ниједна странка појединачно нема капацитет да сама може доносити одлуке.

На свакој теми мора да постоји консензус, што ће временски и у смислу рада бити захтевно, али у сваком случају, економска питања морају да буду приоритет.У кампањи сте званично предложени за мандатара?

- То је био један од предлога СНСД-а! Резултат избора не даје сигурност СНСД-у да мора дати мандатара јер о томе мора да постоји сагласност свих коалиционих партнера.

Да ли је врх СНСД-а задовољан резултатима?

- Делимично смо задовољни јер смо добили председника РС и победиле су наше кандидатске листе за НСРС и Парламент БиХ. Били бисмо задовољнији да смо освојили још више посланичких места, али резултат је такав какав је.У НСРС су ушли представници 12 странака, тако да ће нови сазив НСРС највише личити на онај из периода од 2002. до 2006. године, који је био "тешко управљив" и у којем су се промениле три владе.

Када то говорите, делујете као да ни по коју цену не бисте остали на челу парламента?!

- То је опет ствар преговора јер је могуће да председник парламента буде из ДНС-а, а мандатар из СП-а, па и да СНСД подржи неку мањинску владу! Није реч само о председнику парламента зато што је тешко управљати парламентом са тако нестабилном сценом. Најнестабилнији је био тај мандат од 2002. до 2006. године када је у парламенту било 17 партија и то нико није могао да контролише јер су сваки час један или два посланика искакала и правила већине, прекидане су седнице, није се знало када почињу, а када завршавају...

Коалиција "Домовина" одједном је постала пожељан партнер свима?!

- Па не бих баш рекао свима! Став СНСД-а, када је реч о "Домовини", исти је и пре и после избора. Ми не видимо могућност да се са њом програмски сложимо, а СДС је одмах са њом почео директне разговоре, спуштајући рампу и договарајући да се по сваку цену скине СНСД. У коалицији "Домовина" је не знам ни сам колико партија, чини ми се најмање седам, тако да се поставља питање како уопште разговарати са седам странака.

Колико је реално да нека странка из Савеза за промене искочи и приклони се актуелној већини?

- Све до ове авантуре социјалиста, у којој су подигли цену опозицији, нама су се јављали људи из неколико опозиционих партија који су гунђали на своје, показујући спремност за сарадњу са СНСД-ом. Ова тренутна егзибиција социјалиста направила је затишје, па људи чекају како ће се све завршити. Претпостављам да би формирање владе значило прекретницу у парламенту и да би било промене страначких дресова.

После постизборне реторике то се чини немогућим, али да ли има шансе за евентуалну сарадњу СНСД-а и СДС-а?

- Једина математички стабилна коалиција била би СНСД-СДС, али је она у овом тренутку политички немогућа. Мислим да уопште неће бити никаквих разговора док се на другој страни не деси нека персонална промена која би могла да значи мост ка стварању некакве комуникације и сарадње. Без успостављања те комуникације цела РС ће имати проблеме. При томе не говорим само о комуникацији ради евентуалног формирања заједничке владе, већ о томе да је бирачко тело дубоко подељено, а тај анимозитет који повремено избије у мржњу дугорочно не може Српској да донесе ништа добро.

Извор: Пресс

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

За Напредну Српску

03.11.2014 13:33

Адам Шукало, једини озбиљан избор за премијера Републике Српске, у коалицији свих српских странка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

03.11.2014 13:33

Ти сигурно нећеш бити, можеш само статирати предсједника владе и радити шта ти Баја нареди

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

03.11.2014 13:39

Несто сте се покуњили задњх дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас разума

03.11.2014 13:40

Не да нецес бити,него нецес ни уцествовати у влади то је сигурно. управу си када казес ко год формиро требат це економија да му буде на првом мјесту,знаци да крпи васе рупе без дна.Мозда је теби и драг овакав расплет јер си свјестан безизлазности ситуације у коју сте довели друство.Ни у савјету министара вас нема ни у једној опцији поготово.Знаци тако стоје ствари Игоре!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биће како тата каже

03.11.2014 13:43

Мандатар ће бити онај кога одреди Милорад Додик! Игор највјероватније неће бити, а чини ми се и да не жели ту позицију. У случају да неким чудом СЗП формира Владу, ни у том случају мандатар неће бити истакнута личност из СЗП, већ резултат тешког компромиса! Таква Влада је тешко одржива и боље ју је не састављати. Гледајући објективно, највјероватнији расплет је да ће Владу саставити садашња власт са СДА и можда још неким послаником!

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

03.11.2014 13:43

Ниси ти низашта Иги, чим ниси смио да прихватиш оно што ти је запад нудио-да замјениш Милу !? Све се прочуло...једноставно -немаш м.да!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хјк

03.11.2014 13:45

Забо... ме ... !

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

03.11.2014 13:56

Стета, такав "капацитет".Зна господин да празна вреца не стоји,бас као и његова супља прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

студент 88

03.11.2014 14:03

Каснис Сукало. Успавао те је Павиц. Дјокица је паметнији од вас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

03.11.2014 14:04

Процитао сам Игоров интервју. Па, цовјек само сто не плаце! Измедју редова се мозе процитати да су СНСД мафијаси у зесцој дефанзиви. Нема сансе да уцествују у Савјету министара, а врло теско це да направе Владу РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

григор

03.11.2014 14:05

Кисело је грожђе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

03.11.2014 14:09

Знате ли ста је Адам Сукало добио на поклон од Додика? Питајте га, можда вам каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

експерт

03.11.2014 14:25

Нецес ти висе ниста бити. Од толиког потенцијала, кад се све сабере, један обицан махац цекицем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

03.11.2014 14:25

"Једина математички стабилна коалиција била би СНСД-СДС,.." Ех, теле татино, уз Додика си и сам постао неписмен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сфинга

03.11.2014 14:27

Ситан је Сукало, ово је за њега превисока политика. Док он сконта ... воз просао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Назависни

03.11.2014 14:38

Па зар мислите да ће Миле тек тако препустити власт. Нема шансе. Обавиће све што треба али до тога неће доћи. Тужна чињеница да шака јада СПРС, Шукало или неко други одлучују о судбини Републике Српске поред толико гласова које су добили СНСД и СДС. Катастрофа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор панарин

03.11.2014 14:54

Велика коалиција није само једино рационално рјешање за формирање владе Републике Српске него и за опстанак. Вријеме је да се одморимо од приглупих и аграсивних страначких војника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

03.11.2014 15:03

Дрзава у којој си ти мој Радојицицу неко је осудјена на пропаст. Ти твоји сте нас довели до дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

03.11.2014 15:15

Дјурдјевиц потписао са Мицом данас коалицију.Ти нецес бити премијер опусти се И узивај.Ствар сврсена сад Савез за промјенеима 42 И гурамо даље.До слободе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мокро и клизаво у наредним данима

03.11.2014 15:34

Наравно да нећеш бити премијер, ко ти је рекао да хоћеш! Ти мислиш да ако је Жељка могла била премијер да можеш и ти. Ех, кога Додик од таквих још није преварио. Па јел те поставио да будеш газда бањалучког СНСДа. И шта би! Ниси могао скупити ни добру шаку митингаша пред изборе. И сад да те постави за премијера. Па није луд. Боље да остави Жељку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

изотоп

03.11.2014 15:57

Ти да будеш премијер! Свашта...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

03.11.2014 16:01

Само Игор има снагу да постави ствари на добро. Напријед Игоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данко

03.11.2014 16:06

Управо сад потписа Дјурдјевиц.То Савез за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

03.11.2014 16:14

Не би се СДС требао залијетати да преузме кормило власти. У Републици Српској су толике дубиозе да це бити врло теско било ста поправити у наредних неколико година. Ако направе 42+ коалицију, могао би Миле да се врати на бијелом коњу опет И теско би га било побиједити у наредном дугогодисњем периоду. Треба их пустити да се удаве у зивом блату које је створено за вријеме њихове владавине. У противном, СДС И остали би могли да се надју у великој неприлици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

03.11.2014 17:25

СНСД је пред подјелама на Радмановићеве и Додикове. Игор Радојичић није у љубави са Милетом. Могуће је да и Игорова фракција да подршку Савезу за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

03.11.2014 17:28

Паметан је политицар,стета сто није у ПДП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

03.11.2014 17:39

ЗЕ СДС, нема теорије. Савез за промјене је одлучио, СНСД мора нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС-Оку соколову

03.11.2014 17:53

Нисам написао да ли би неко прихватио, само да ће се нудити, а ако се нуде не значи да ће бити и прихваћени?Уосталом, руководство СДС-а зна најбоље шта и како, а ми оперативци на терену смо да проводимо политику и слушамо шта нам се каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС Оку соколову

03.11.2014 17:56

Шта руководство СДС-а одлучи моје је да извршавам, ако кажу "у ватру, у ватру, у воду у воду", ако кажу овако ћемо, тако ћемо, нема ту поговора, страначка дисциплина је чврста ко ћелик, нема поговора, извршавај на заповјед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бл

03.11.2014 17:58

Јеси ли мозда мислио на Адама Сускала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дресура

03.11.2014 18:01

Па, колико се сјећам, цијели СНСД је настао тако што су многи промијенили дресове. У мом мјесту је просјек три промијењене странке а, бога ми, како видим, сви они се поново спремају на пресвлачење. То може престати само уколико дође до детаљног испитивања поријекла имовине, одузимања исте и забрање бављења јавним послом и политиком. Иначе, они ће само шетати из једне партије у другу, увијек ће једна бити најпожељнија. Чему онда вишестраначје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар

03.11.2014 19:30

Добар је Иги, супер је што ће бити премијер и сигурно ће РС са њим на челу још брже напредовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав Бисерциц

03.11.2014 19:52

Лицемерно је сада спомињати време од 2002 до 2006 и навести праве разлоге сто тадасње владе нису могле постици велике резултате. У изборној кампањи сте говорили само да су сви исти и да су они владали али тада нисте рекли да је скупстинска вецина била нестабилна и са 17 странака. Поред избора 3 премијера сви се сецамо и дјеловања високог представника који вама и Додику никад није одмогао. Нисте казњени за много горе прице а СДСое кадрове су мењали како су хтели и то само због призивања јаке РС. Слаб сте ви цовјек Радојцицу и превисе дволицан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

03.11.2014 19:57

Никаква промјена, нека сами исправљају греске, долазе теска времена, а греске се висе не опраштају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тwинфорце

03.11.2014 20:01

Нисам за, а нисам ни против, али сам разочаран! До јуче је г. Додик био "Милорад", "Додик", "лопов", "криминалац", а од јуче само "БАЈА"!!! БАЈА и за оне што знају и за оне што не знају ни значење, ни етимологију!!! Једноумље, сљедбеништво...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик и трилатерала

03.11.2014 20:53

Цитам коментар у оном резимском Пресу.Изјавио је неки Ковациц да је Додик имао запазен наступ на Трилатерали.Ко је ту за озбиљно могао да узме коментаре простака Додика и цовјека који не зна ни један језик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да наравно

03.11.2014 21:03

Бољег политицара у РС нема! Игор је најспособнији и најквалитетнији....то свак зна па и ви који га блатите.Сујета вас поједе па серете по цовјеку хахахаххахаххах

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

03.11.2014 21:04

Додик не да премијерску позицију никоме и каже премијер само из СНСД-а, уз све то бахато и потцјењивачки говори о потенцијалним коалиционим партнерима (уколико их буде и имао?).Шта каже Додик, ево мало: Додик је истакао да је питање мандатара за састав нове владе још предмет разговора, али и оценио да је реално очекивати да мандатар буде из СНСД-а. "Због броја гласова које имамо апсолуто је реално очекивати да ће наша партија дати мандатара за састав владе", рекао је Додик за Радио-телевизију Србије и напоменуо да верује да има СНСД има довољно компетентне људе који могу да понесу одговорност за политику која ће бити заједно утврђена". КОЈЕ ПОТЦЈЕЊИВАЊЕ ОНИХ КОЈЕ "ЖЕЛИ У КОЛИЦИЈИ", ЕВО: Он (Додик) је нагласио да је сада појачана улога ДНС-а и СП-а и да ће коалиција СНСД-ДНС-СП делити и власт и одговорност. "Можда су они имали раније комфорну позицију, јер за све је била велика партија крива, а они су могли мало да се `провуку`, па у томе смо им можда помогли да остваре неки бољи резултат, али у сваком случају сада имамо већину да заједно радимо", рекао је Додик. Извор: РТ Србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полтрон и каријерист, а не зна ексер закуцати

03.11.2014 22:41

Јел овај са слике онај што је био предсједавајући скупштине? Није успијевао заштитти бијеле чизмице кад се уваљивала у дискусије са опозициони посланицима. И сад би да буде предсједник владе! И он би да подиже привреду. Клипан који никада није радио ни дана у привреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ПМ

03.11.2014 22:47

Како сте поједини напорни у пм више, ко о чему курва о поштењу, дајте више оладите са том промјене демагогијом, сви сте ви исте моралне громаде..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛА

04.11.2014 06:14

Откуд ти таква изјава, кад си био убеђен да ћеш бити премијер. Господине , комплет СНСД иде у опозицију, па ћеш видјети кад ствари буду испливале на чистац шта си радио са својим страначким колегама и са великим, а сада мали, бајом, нешто сте објесили брке, изгледа да ће бити фрке,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брцко

04.11.2014 07:26

Ко је то спао на ниво Адама Супкала и са њим преговара??? Озбиљан сељак би у свом селу добио 260 гласова а он у цијелој дрзави и треба имати образа па се повуци посто је патолоски лазов!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАХА

04.11.2014 08:30

Овај Радојчић, само што није почео плакати. Молим наовинаре да не објављују овако тузне фаце, почећамо сви плакати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

04.11.2014 09:41

Овај Игор показао је у Бањалуци ста зна. Добио је лову до крова и једни право да запосљава у свим предузецима и републицким и градским и изгубио изборе. И сада да он буде премијер? А хоце ли ми онај Лука Кецман сеф за културу Градског одбора бити министар просвјете и културе? Нецес гледати тај филм урусавања Републике Српске са дебилима какве си инсталисао јер су твоји послусници!!!!! Нико нема мандат за то па ни ти Игоре то ти је Бањалука јасно поруцила на овим изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

04.11.2014 15:47

Коректно би било да конацно одес из политицког зивота Републике Српске и тако омогуцис способнима да воде овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

04.11.2014 16:13

Задња њихова накана је да се дочепају земљишта хирургије у центру Бањалуке. Па да и ту изграде некакву ругобу од зградурине. Не знам само више коме. Ко би је купио? Ама нашли би они купца. Државу! Ала нас пљачкају! А стока и даље гласа за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеперминт

05.11.2014 19:12

А КАКО СТВАРИ СТОЈЕ КОД МЕНЕ,ИЗГЛЕДА ДА ЈА НЕЦУ НАЦИ НИКАКАВ ПОСАО!ЈЕЛ'МОГУ И ЈА САД ДА СЕ ПРЕТУРАМ ПО МЕДИЈИМА ЗБОГ ТОГА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

05.11.2014 19:29

Како увијек исти ликови прелијећу из фотеље у фотељу а немају резултата, то се треба запитати гласачко тијело.И тако 20 година. Одакле само толики апетити за премијерску фотељу у овако сиромасној земљи,а гласачко тијело никако да научи лекцију! Ето вам сада! Изабрали сте и уживајте .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

06.11.2014 17:38

Како твој сеф казе политицки магарац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јова Веритас

06.11.2014 21:01

Ма како то да Црногорац не може бити предшједник,о чоче.....Милораде шта то радиш.

ОДГОВОРИТЕ