Ко је "Анђео из Кобанеа"?

Хиљаде људи на друштвеним мрежама „шеровало“ је слику "Анђела из Кобанеа“ или "Рехане“, жене која је наводно убила око 100 екстремиста Исламске државе.

Свијет 03.11.2014 | 13:25
Ко је "Анђео из Кобанеа"?

"Рехана" је постала симбол отпора против Исламске државе. Али постоји један проблем: она вјероватно није оно што људи мисле, објавио је британски Би-Би-Си.Очи свијета су и даље упрте у град Кобане у сјеверној Сирији. Курдски борци, уз подршку међународне коалицје из ваздуха, боре се против Исламске државе.Али тешко се могу видјети слике унутар Кобанеа јер је приступ новинарима ограничен. У том контексту, приче о борцима који су постали Интернет легенде су се "шеровале“ на друштвеним мрежама.

Али ниједна више од "Рехане“ чија слика је постала симбол женског борца против Исламске државе, екстремистичке организације која не мари много за поштовање женских права. Хиљаде људи "шеровало“ је ову слику на Твитеру и Фејсбуку, са причама о њеној храбрости и о томе да је убила велики број бораца Исламске државе.Али одакле је та фотографија заправо дошла?

Жена позната као "Рехана“ фотографисана је приликом једног дођаја у Кобанеу 22. августа – два мјесеца прије него што је слика почела да кружи Интернетом.

Она је присуствовала церемонији за пријем волонтера и носила је војничку униформу. Шведски новинар Карл Дрот био је једини међународни новинар у Кобанеу у то вријеме и кратко је разговарао са њом прије церемоније. Он каже да она уопште није борац из првих редова, да волонтира са резервистима или полицијским снагама у Кобанеу.

Због тога, каже он, није вјероватно да је убила велики број непријатеља."Она ми је пришла и рекла да је студирала право у Алепу, али пошто је Исламска држава убила њеног оца, она је одлучила да се придружи резервистима,“ рекао је Дрот."Покушао сам касније да разговарам са њом, али нисам успио да је нађем, нити да сазнам њено име“. (Име „Рехана“ изгледа да се појавило касније и није уобичајено курдско име).Сљедећег дана, ова слика је објављена на блогу "Бијикурдистан“ који подржава курдске напоре у Кобнеу.

Тада је изгледало да је прошла незапажено, док је није "шеровала“ на Твитеру једна новина на енглеском језику која се издаје у курдском региону "Слемани Тајмс“ послије више од мјесец дана. Тада су приче и мистерија око ње почеле да настају на друштвеним мрежама.5. октобра појавиле су се гласине о њеној смрти. Један утицајни твитераш Саудијац познат као @алфаисал_рагад поставио је слику за њених 200.000 пратилаца и написао да су борци Исламске државе курдској жени одсјекли главу.

10. октобра корисник Твитера усер @Курдистан_Армy био је међу онима који су "шеровали“ слику обезглављене жене поред фотографије жене познате као „Рехана“ како се смије пред фотоапаратом. Асоцијација је направљена.

Гласине и нагађања су настављена.Упркос чињеници да су неки тврдили да је мртва, други су 13. октобра почели да је називају "Рехана“ (у тој верзији још је жива). Тада је њена прича постала заиста глобална. То се догодило захваљујући твиту који ретвитован 5.500 пута.

„Рехана је убила више од сто терориста Исламске државе у Кобанеу“, гласио је твит.

"РТ и учини је славном због њене храбрости.“ И тако је настао Анђео из Кобанеа.Твит је можда про курдска пропаганда, али занимљиво је да не потиче са курдског налога, већ од индијског блогера Павана Дуранија, који себе назива активистом за права Хиндуса у Кашмиру. Он је објавио много других слика курдских жена бораца на свом Твитер налогу и није једини. Њена прича се појавила у информативним медијима који су назвали "Анђео из Кобанеа“.

"Она је све освојила њеним лијепим очима и плавом косом. Има велики број фанова,“ каже курдски блогер Рувајда Мустафа."Сви које сам срео диве јој се због тога што она симболизује оно што желе да виде. То је, да се жена и човјек супротстављају варварској сили у том региону.“

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

03.11.2014 18:54

То су цисте глупости као да це брадоње доци са рукама увис и да она убија, питање да ли би и тада успјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мд

07.11.2014 20:14

Јос веца глупост је,некога ко је прекинуо наводно сто или висе зивота назвати "андјелом".

ОДГОВОРИТЕ