Ебола нови непријатељ Пјонгјанга

Северном Корејом шири се страх од новог спољног непријатеља – еболе. Туристима је забрањен улазак у земљу, на аеродрому је уведен карантин, а телевизија "бомбардује" упозорењима о тој заразној болести.

Свијет 03.11.2014 | 11:45
Ебола нови непријатељ Пјонгјанга

Драконске мере против еболе нису уведене у најгоре погођеним западноафричким земљама, ни код њихових суседа, али зато јесу у Северној Кореји, хиљадама километара далеко од жаришта.

Драстична изолација уведена је у тој земљи, која иначе пажљиво ступа у контакт са странцима, плашећи се да не нашкоди својој крхкој економији, пише репортер Гардијана, један од ретких коме је пошло за руком да уђе у ту земљу, додуше пре него што је забрана уведена.

"Због еболе влада хистерија. Људи су веома уплшени", каже један од туриста у севернокорејској престоници.

Сваке вечери државна телевизија у вестима посвећује много пажње еболи, приказујући фотографије ожалошћених породица, оболеле, медицинске раднике у заштитној опреми, али и даје информације о предострожности тамошњих власти.

Ипак, чини се да је забринутост већа у новинарским извештајима него код многих Севрнокорејаца.

"Људи питају странце за информације, не разумеју еболу и баш и не знају шта је", каже један странац у Пјонгјангу.

Неки верују да строге мере против еболе одражавају трајну сумњу државе према спољашњем свету.

Други мисле да су прави узроци прозаични, наводећи лош здравствени систем и усвајање и последице које је оставила респираторна болест сарс, која је погодила тај регион 2003. године.

"Видим логику у ономе што раде, чак и ако то изгледа претерано", рекао је Смит Хазел, стручњак за Северну Кореју. "Ако неко са еболом долази, не би било лако да се избегне зараза; имају проблема са струјом, текућом водом и дезинфекцијом", додаје Хазел.

Северна Кореја је забранила све туристичке посете 23. октобра, а мере на аеродрому у Пјонгјангу су посебно појачане.

Један број Севернокорејаца стављен је у карантин након што су се вратили у земљу, али још није јасно да ли та мера важи да све земље.

Севрна Кореја има дипломатске везе са Либеријом, Гвинејом и Сијера Леонеом.

Ким Јонг Нам, шеф државног парламента, био је на тури по Африци, у посети Судану, ДР Конго, Уганди и Етиопији, заједно са другим државним званичницима, међу којима је био и министар јавног здравља.

У четвртак, држава је додатно "затегла" мере, прописујући да сви који дођу из иностранства морају три недеље да проведу у карантину. Они који су у земљу ушли дан пре ове одлуке, често мере телесну температуру.

Коментари / 0

Оставите коментар