Истраге у случају Еулекс

Случајеве корупције у врху Еулекса истражује већ 14 месеци посебна група формирана унутар Мисије ЕУ, а међу спорним случајевима су и они у вези са продајом српске имовине на Косову и Дреничком групом ОВК, оптуженом за злочине над цивилима, пише данашњи Блиц.

Србија 03.11.2014 | 10:30
Истраге у случају Еулекс

Према наводима тог листа, један од спорних случајева је у вези са продајом српске имовине.

"Случај је водио амерички тужилац који је напустио мисију из протеста, јер су судије Албанци, који су оверавали документа и били умешани у корупцију, уз помоћ Еулекса ипак ослобођени било какве одговорности и кривице. Припадници Мисије ЕУ су узели новац, а казна за судије била је само суспензија на три године", пише Блиц.

Још драматичнији случај корупције је повезан са Дреничком групом ОВК, која је оптужена за злочине над цивилима 1998. и 1999. године.

Вођа те групе Сами Љуштаку је дан пре хапшења, средином 2013, виђен са високим званичницима Еулекса, који су му најавили да ће бити ухапшен, али да ће слиучај бити "лабав" и да ће Дреничка група проћи без казне, навео је београдски лист.

Саговорник Блица из врха Еулекса каже да је случај са вођама ОВК из Дренице отишао тако далеко да су њени чланови излазили из притвора ноћу и проводили се по приштинским ресторанима.

"Јединица ЕУ за посебне намене забележила је чак да су чланови ове групе ноћу седели са министром правде Косова Хајредином Кучијем, министром спољних послова Енвером Хоџајем и тузиоцем Косовца Исметом Кабашијер, навео је Блиц речи извора из врха Еулекса.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

03.11.2014 11:28

Као да је то нешто ново. Једино ме је овај Американац изненадио. Мора да му нису дали довољно новца.

ОДГОВОРИТЕ