Затворен Сајам књига

Предајом Отворене књиге амбасадора Кине Ли Манчанга руском колеги Александру Васиљевичу Чепурину јуче је  званично затворен 59. а почеле су припреме за јубиларни 60. Међународни београдски сајам књига. 

Србија 03.11.2014 | 09:45
Затворен Сајам књига

Под слоганом "Време је за књигу" представила су се 463 излагача. Према првим подацима, Сајам је посетило око 170.000 људи, готово сваког дана 2.000 више него прошле године.

На паркингу регистрације из читавог региона. У халама гужве на које смо поносни. Београдски сајам књига је центар књижевног света овог дела Европе.

Хрватски књижевник Игор Мандић каже да му је Београдски сајам увек био судбински важан, "јер је наш, на нашим језицима".

Књижевница Љубица Арсић истиче значај Београдског сајма за светску књижевност.

"Ми додајемо 59. циглу у један зид који представља светску књижевност и поставља наш Сајам у центар светског збивања", каже Арсићева.

За место у врху листе најпродаванијих – нобеловци Андрић, Мо Јен, Сарамаго и великани попут Умберта Ека и Харукија Муракамија, успели су да се изборе у конкуренцији с лаким садржајима такозваних звезда.

Домаћи хитови – "Каинов ожиљак" Дејана Стојиљковића и Владимира Кецмановића, нове књиге Сајтинца, Маројевића, Вујичића, Виде Огњеновић. Коељо се држи међу најтраженијима.

Уредник издања Зоран Гутовић каже да је врло изненађен продајом скупоцених монографија и капиталних књига.

"То доказује да је Београдски сајам једна велика културна манифестација. Многи не знају да је то трећи сајам у Европи после Франкфурта и Лондона", напоменуо је Гутовић.

Упадљива је била ренесанса стрипа, а традиционално одану публику на Сајму имају стручне, пословне књиге и приручници о путу до успеха и среће.

Коментари / 0

Оставите коментар