Срби на Космету страхују од новог погрома

Представници Срба са Космета опомињу на могућу ескалацију насиља. Непојмљиво је да међународна заједница до сада није осудила ниједан последњи инцидент над Србима у Покрајини.

Србија 03.11.2014 | 12:41
Срби на Космету страхују од новог погрома

Забринути због учесталих напада и уништавања имовине, представници Срба из Покрајине упозоравају да је безбедносна ситуација жестоко погоршана. Срби су заплашени инцидентима, нарочито у последње две недеље, пошто се у Београду завијорила застава „велике Албаније“.

Далибор Јефтић, министар за повратак у косовској влади, тврди да је безбедносна ситуација на КиМ крхка и да се ситуација на терену може променити буквално преко ноћи:

- Због нестабилне ситуације на терену апелујем на политичаре да дају умереније изјаве, како последице не би трпели обични грађани. Нарочито су у ризику Срби на Космету, у срединама где су у мањини.

Горан Ракић, градоначелник северне Косовске Митровице, каже да су Срби јако узнемирени због последњих инцидената:

- Нажалост, ово за нас није ништа ново. Навикли смо да и најбезазленији повод може прерасти у ескалацију насиља. Органи безбедности на КиМ нису максимално посвећени одржавању мира и стабилности. Непојмљиво је да међународна заједница до сада није осудила ниједан последњи инцидент над Србима у Покрајини.

Да је ситуација на терену забрињавајућа, сматра и Драган Николић, градоначелник општине Партеш у Косовском Поморављу, који такође оцењује да је највећа одговорност на међународној заједници да сачува мир и безбедност:

- Ситуација на терену је под набојем и изгледа да Албанци само чекају погодан тренутак и првом приликом када им се то буде дозволило могу ескалирати сукоби попут мартовских дешавања 2004. године, када су Албанци падали и насртали на све српско у Покрајини. Ја заиста не верујем да ће икада Албанци постати толерантни према нама и мислим да ће нас све док будемо на Космету нападати - оцењује градоначелник Николић.

Бранимир Стојановић, градоначелник Грачанице, каже да је ситуација напета:

- Срби су у огромном страху јер су многи немили догађаји у прошлости, у којима су жртве били Срби, започињали из атмосфере каква сад влада на Косову. Плашим се да је могуће понављање насиља над Србима слично мартовском погрому 2004.

Инцидент са утакмице Србија - Албанија као да се пренео на свакодневни живот, па се на Косову ових дана могу купити мајице са ликом првог албанског пилота (што асоцира на дрон са заставом на овој утакмици), док се сличне фотографије могу видети на стаклима аутомобила. Иначе, сличан пано са дроном и албанском заставом, односно ликом првог албанског пилота, окачен је и на згради општине Дечане у центру ове вароши.

Извор: НОВОСТИ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мики

03.11.2014 09:29

Због тога треба водити политички диалог и створити нормалне услове за Србе на КИМ у а не хушкати и бусати се а народ оставити да трпи у лудом колу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

03.11.2014 09:35

Срамота за Србију да тако гледа на такву ситуацију као да није Србски народ на Косову треба другачије и одлучније разговарат па ако то није другама јасно онда има и сила ми треба да се слозимо као нација да знамо шта хочемо .

ОДГОВОРИТЕ