Понта убедљив против Басескуа

Фаворит на председничким изборима у Румунији, премијер те земље Виктор Понта, рекао је данас да је, после десет година ратова и деструкције дошло време за реконструкцију.

Свијет 02.11.2014 | 18:52
Понта убедљив против Басескуа

Одлазећи председник Трајан Басеску, оценио да би следећи председник требало да настави да ради на побољшању владавине закона.

Басеску, који је током изборне кампање оптуживао Понту да је бивши шпијун, не може да се кандидује за трећи петогодишњи мандат.

Басеску, познат по отвореним и често критичким комантарима о политичарима и румунском правосудном систему, такође је рекао да је Румунији потребна "друга врста председника", преносе румунски медији.

"Потребан нам је председник који ће консолидовати владавину закона", истакао је Басеску.

Понта је, пошто је данас гласао, изјавио да је потпуно сигуран да ће, после 25 година од када је Румунија достигла слободу, успети да доврши транзицију која, како се чини, нема краја.

"Потпуно сам уверен и веома оптимистичан, да, 25 година пошто смо достигли слободу, што је већина нас веома желела - тада сам имао само 17 година - можемо да довршимо транзицију којој се наизглед не види крај", оценио је Понта.

Он је додао да мисли да ће већ ове зиме Румунија бити "права демократска земља, европска земља и да ће, десет година после ратова и деструкције моћи да се посвети изградњи".

"Градићемо у Букурешту, у Трансилванији и у Молдавији, као и за све Румуне ван граница јер, понављам, после ратова и деструкције потребна нам је обнова", нагласио је Понта.

Кандидат Хришћансколибералне партије Клаус Јоанис (55), који ће, према проценама, највероватније бити Понтин противкандидат у другом кругу избора 16. новембра, рекао је да је велики оптимиста кад је реч о резултату избора, као и о одзиву бирача.

Јоанис је потомак немачке мањине и актуелни популарни градоначелник Сибиуа, града у Трансилванији, у којем је гласао, после чега ће, како је најавио, отпутовати у Букурешт.

Кандидат Народне партије - Дан Диаконеску, рекао је да гласа за потпуне промене и да се нада да ће Румуни, за последњих 20 година, бар једном гласати против сиромаштва.

На председничким изборима у Румунији учествује 14 кандидата.

Према последњим анкетама, Понта (42), лидер владајуће Социјалдемократске партије (ПСД) је у приличном вођству у односу на осталих 13 кандидата и могао би да освоји око 40 одсто гласова у првом кругу.

Избори се сматрају кључним тестом за Румунију која, након двогодишње паралишуће кохабитације између политичких противника Понте и Басескуа, мора што пре да спроведе реформе, нарочито у јавној администрацији.

Новог председника Румуније очекују бројни изазови, пре свега на пољу економије која је у рецесији и у борби против широко распрострањене корупције, оцењују аналитичари.

Предизборну кампању обележиле су бројне кривичне пријаве, узајамна оптуживања и најаве корупционашких истрага против многих сарадника премијера Понте.

Иако премијер има извршна овлашћења, председник именује премијера, судије, тужиоце, шефове обавештајних служби и може да заустави владине предлоге.


Коментари / 0

Оставите коментар