Босић у офанзиви; Додик дезоријентисан

Младен Босић понудио је премијерску функцију Петру Ђокићу, што је најквалитетнији офанзивни политички потез, повучен након избора. Кредибилитет тог акта потврдио је сам Ђокић констатујући да понуда „иде на органе странке“.

Република Српска 03.11.2014 | 12:41
Босић у офанзиви; Додик дезоријентисан

Босић је одиграо снажно и јавности показао/доказао да СНСД Милорада Додика нема потребну већину у парламенту РС за формирање Владе Републике Српске. Да има, Ђокић не само да не би помињао „органе странке“, већ не би ни био на састанку са Босићем.

Осим што је јавно демолирао Додикову причу о сигурној скупштинској већини, Босић је задао тежак ударац напорима СНСД-а да сачува коалицију са ДНС-ом и СПРС-ом. Премијерском понудом, он је изазвао буру у односима СНСД-ДНС-СПРС, јер су акције Додикове странке нагло пале; Марко Павић и његов ДНС су избачени на маргину и тренутно су мало битни за наставак политичке игре, а рејтинг социјалиста „закуцан“ је у „тамно црвено плус“, гдје се никада, у историји те партије, није налазио.

Босић, ојачан ставовима и подршком Главног одбора СДС-а (закључено да се формира Влада РС без СНСД-а и по цијену да СДС нема ниједно министарство), бацио је у „рингу“ Додика на плећа, а Ђокићу препустио улогу судије и дао му могућност да лидеру СНСД-а „броји до десет“, па ако устане, устане.


Нема сумње да је Босићева понуда „за прсте полизати“ и да се, изван сваке разумне сумње, Ђокић неколико пута „облизнуо“ док је инаугурисао „органе странке“. Такође, нема дилеме и да је Ђокић сада под огромним притиском, јер је дошао у позицију која може да га одведе до сопственог политичког врхунца, али и потпуне политичке пропасти.

На Ђокићу је огромна одговорност: ако прихвати понуду, закуцао је претпоследњи ексер у политички мртвачки ковчег СНСД-а, са којим је у коалицији још од 1998. године (последњи ће закуцати ХДЗ на ниову БиХ, уколико оде, а хоће, са Блоком 23); Одбије ли, закуцао је последњи ексер у политички мртвачки ковчег Социјалистичке партије РС, јер је изабрао изолацију, Додиково насиље, беспарицу и потпуну одговорност за изузетно тешку социјалну ситуацију, која ће експлодирати иза Нове године. И за коју је највећи кривац СНСД.

Ђокић се, стицајем изборних резултата, нашао у позицији Ивице Дачића, од прије неколико година, када је лидер србијанских социјалиста бирао између већ преживљене Демократске странке Бориса Тадића (у чијем положају је сада СНСД) и надолазеће снаге Српске напредне странке Александра Вучића (у чијем положају је сада Савез за промјене).

Дачић је изабрао СНС и вријеме је показало да је начинио исправан корак и по Србију и по СПС и по самог себе: Србија је кренула напријед, социјалисти су постали друга странка по снази у тој истој Србији, а Дачић је преживио све „банане“ и остало „отровно воће“.

Иако је Ђокић, након Босићеве понуде, негирао Дачићеву заинтересованост за политички расплет у Републици Српској, она је, без сумње, огромна. Дачићу изванредно одговара да социјалисти имају свог премијера у Републици Српској, јер то њега додатно ојачава у Србији и додатно учвршћује његове везе са Вучићем и СНС-ом.

Ни Ђокић није без „отровног воћа“ и сада се налази у ситуацији да све то почисти и још буде вјесник новог доба. Ђокићу та улога никако не припада, али десило му се.

Политика је умијеће могућег, коцке су сложене на начин да су политички интереси изнад сваког морала и приче о њему и на Ђокићу је да изабере: Или са вјетром промјена у леђима или са Додиком и свим аферама и тешким економским проблемима његовог времена на леђима?!



Само се чини да је одлука лака; Веома је тешка и Ђокић ће још да важе, што ће дезоријентисаног Додика учинити још нестабилнијим и дезоријентисанијим.

Додик се потпуно изгубио у постизборном процесу, направио тешке „осовинске“ грешке и довео себе у ситуацију да њиме млате чак и бјелосвјетски пробисвијети попут Ј. Ковачића, који га је одвукао на састанак Трилатерале у Београд, иако је то задње мјесто на којем је лидер СНСД-а требао да буде у овом тренутку.

Управо оне снаге које стоје иза Трилатерале, Додик је, колико до јуче, оптуживао за покушај изазивања Обојених револуција у РС, а данас пуже пред њима и још то, уз саслужење својих обавјештајних/медијских/спин евнуха, покушава представити као „имиџ владара“.


Да ли се ико у булументи неспособњаковића, која као грозд окружује Додика, упитао шта је то „владарско“ и „снажно“ у амбијенту лизања и халапљивог гутања свега онога што си попљувао и изригао у протеклих девет година?!

Очито није нико, јер да јесте не би Додика, ма колико ослабљен био, довели у ситуацију да га представљају на свакој пијаци. Као да је ријеч о „мушкарцу са пет сиса“, а не о бившем аутократи, који је до 12. октобра, немилосрдно дрмао читавом БиХ и дијелом региона.

Додикова политика у последњих девет година била је прави морбидни циркус, па има неке правде у томе што он на заласку каријере наступа као циркуска наказа. То ће не само Ђокић, већ и сви други значајни
актери политилчке сцене итекако имати у виду.

Још је један врло битан аспект: Уколико Ђокић прихвати понуду Савеза за промјене, његова влада имала би иза себе српску скупштинску већину. Плус и посланике „Домовине“, што је комотна подршка у парламенту за рад.

Уколико одбије Босићеву понуду, Ђокић ће се са Додиком наћи у ситуацији да покушавају скрпити „са коца и конопца“ било какву већину, што се у овом тренутку не чини реалним.

Премијерском понудом Ђокићу, Босић је успио и да у значајној мјери раздвоји процес формирања власти на нивоу БиХ, од оног на нивоу РС. Из простог разлога што социјалисти немају свог представника у парламенту БиХ, па се преко њих ова два процеса не могу ни везати (Што не би био случај да је, на примјер, Босић понудио премијерку позицију неком из ДНС-а).

Истина, није Босић ова два процеса раздвојио скроз, али јесте у мјери која му даје довољно маневарског простора да настави да дјелује офанзивно и издјествује ситуацију у којој би се власт на нивоу БиХ могла инаугурисати и прије нивоа РС.

Уколико „Блок 23“ (СДС, СДА, ДФ, ПДП/НДП, А-СДА, ХДЗ 1990) буде ускоро формиран ( а све су прилике да хоће), Босић је врло врло близу освајања власти на свим нивоима.

Након састанка са Ђокићем, Босић је врло вјешто најавио и инаугурацију Блока 23 (странке које га чине имају натополовичну већину у парламенту БиХ и могу без проблема формирати Савјет министара), чиме је поломио „осовину ХДЗ-СНСД“.

Свјестан да би формирање власти на нивоу БиХ без ХДЗ-а био непотребан политички авантуризам, Босић је оставио потпуно отворену могућност да партија Драгана Човића приступи Блоку 23. Човић је у доброј мјери тим поступком прибијен уза зид и мораће да бира између Блока, који може (ако се мора) и без ХДЗ-а или Додика, чији СНСД је у паду са ивице Свемира, и који гарантује једино горчину, а никако и власт.
 
(Напомена: 03.11. објавићу разлоге, политичке и криминалне, због којих Милорад Додик свакодневно притишће Слободана Гаврановића, градоначелника Бањалуке, да поднесе оставку).

СлободанВасковицБлог






Коментари / 18

Оставите коментар
Name

бањалука

02.11.2014 17:28

Васковицу краљу,јос кад ти додас со на рану...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

02.11.2014 17:28

Поздрав за Босића и Ђокића, само напред склоните ту багру од СНСД,Доста је више криминала, некултуре и бахатог понашања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.11.2014 17:30

Тако је Младене.Ово је први аперкат у браду лактасенку. Слиједи јос серија удараца до нокаута. Напријед до конацне побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спасовдан

02.11.2014 17:46

поздрављам праву анализу ситуације, Ђокић се мора легитимисати, или је за тоталну пропаст са владом "континуитета" која видљиво доводи до коначног слома, или ће учинити покушај да се отвори нада у спас и покушај да почиње заустављање понора, да почне позитивни тренд. очито она бајина политика не доноси ништа ново, јер да је хтјео или знао имао је времена за преокрет, дуго је непрекидних 9 година владања????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

02.11.2014 17:56

Текст је одлицан приказ тренутне ситуације... Само бих надопунио, да је политицко самоубиство рекао Додик и Цовиц кад су рекли да цине осовину формирањ власти у БХ. Заборавилису да постоји и треци народ, Сејдици, Финци и остали... Знац, без њих или њима слицнима нема власти. Јос це сваста да се догадја, видјецете... Само једно зелим: да висе никада не цујем Мајкицку, онда оног са "цудним" нагласком из Прњавора, Славујем и оним гинкеологом или вец ста је.... Наприје СДС и партнери око њега... Да буде цасна и постена Република Српска ко сто и треба да буде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

02.11.2014 18:03

Не треба заборавити Домовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

02.11.2014 18:12

Подршка политичкој визији нашег руководства и да нам живи наш Савез за промјене, да нам живи наш СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саво

02.11.2014 18:14

Тако си Васковицу говорио и за изборе да це Додик изгубити са 20 посто разлике и да СНСД неце имати највисе посланика...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзевдет

02.11.2014 18:31

Ја мислим да Босицу није вазна фотеља премијера, њему је висе вазно да сруси Додика а на другу страну ако би добио вецину онда мозе да преговара на дрзавном нивоу и тако Додик испада комплет јер СДА цека ко це имати вецину да би са њим преговаро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

02.11.2014 19:12

Свака цаст Босицу сто си се одрекао премијерског мјеста у сврху промјена. Ово је Дјокицу последњи воз да сацува несто образа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фритз

02.11.2014 19:38

Ипак ће им Додик дати мјесто премијера, мислим на ДНС а СП ће се задовољити и са мјестом председника скупштине. Онда ће нешто понудити као и Домовини, да буде мало стабилнији. То ће за њега бити тежак пораз и потпуно срозавање ауторитета, али значи да неће ићи у затвор. А Човић ће опет максимално да затеже око формирања власти на нивоу БиХ, да га и ту спаси. Ово само раде да би се осигурали да њих Додик не би хапсио у наредном периоду, већ да успоставе какву такву контролу над њим. Ово служи дизању цијене код Додика, и ничему другом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вељо

02.11.2014 19:56

Босиц и Васковиц могу заједно портал основати УВЛАКАЦИ БЕЗ ПРЕМЦА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

столе

02.11.2014 20:16

Заболе Милорада хоце ли или неце Дјокица и Марко бити уз њега,рекао је да це као Предсједник стално предлагати мандатара из своје странке без обзира на вецину у скупстини све док је не обезбједи,а и ако не успије ту је Зељка да са својом Владом у техницком мандату извуце јос цетири године,нема сансе да Миле да мандат неком из супротног табора све док је Предсједник

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

02.11.2014 20:26

Мислим да Дјокиц неце напустити Додика јер та веза траје 16 година.Цињеница је да је Додик срозао углед СП хапсењем лидера те странке на устрб својих тајкуна.Цињеница је и то да Дјокица боли уво за његове лидере јер гледа свој лицни интерес.Босиц и да му да мјесто премијера и све министре Дјокиц неце напустити Додика.Дајем у опкладу куцу за ово сто сам рекао,а то це се потврдити за пар дана.Дјокиц је кренуо у разговоре са Босицем да би Додику дао информације из прве руке.Тај мали је велико г..но.Видјет це те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

столе будало једна

02.11.2014 20:27

Само се ти тјеси, уколико се након 3 мандатара не изабере Влада, расписују се нови иазбори, и тек тада нема бајице ни у п.м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Зворник

02.11.2014 20:46

Дезертере и лопове у затвор, а честитим и поштеним људима препустити власт. Ђокићу буди паметан, као што јеси и помози овај пут свом народу и СДС-у да мало врате наду и вјеру овом напаћеном Српском народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

02.11.2014 21:49

И ја мислим да Додик неће никог другог предложити за мандатара.Није он Чавић који је њега 2006 предложио за мандатара и створио услове за успон СНСД-а. Због тога Ђокић неће прићи Савезу за промјене, јер би то значило нове изборе за Парламент Српске, а никоме се од странака баш не иде у нове изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

03.11.2014 08:05

Неко је зараф тудје пропасти,спреман на сопствену!Дјокиц није капацитета за премијера,а ако це промене бити такве као сто је СнС донео Србији,боље да до њих никада не додје!

ОДГОВОРИТЕ