Атлетико (М) - сам против свих!

Навас испред Куртое, Модрић испред Габија, Рамос испред Миранде… Годин није био ни номинован? И све то у сезони у којој је Атлетико покорио Пиринеје. Дијего Симеоне биће бесан!

Фудбал 01.11.2014 | 11:40
Атлетико (М) - сам против свих!

Има у тој игри Атлетика нечег спартанског, малтене ванфудбалског. Као да се у Мадриду боре за живот, не за бодове, победе и трофеје. Као да ратују против непријатеља који једва чека да их пороби. И није то сасвим случајно. Чоло Симеоне такав је био и као играч. Свакога је гледао преко нишана, тукао се и на терену и када изађе на ручак. Делом и зато што је сам себе убедио да га сви заиста мрзе. Да људи воле неке друге асове, неке лепше играче. Њега су увек посматрали као силеџију. Он је за своје морао да се бије.
"Није ни чудо што те нико не воли", наводно му је једном приликом рекла супруга Каролина када су током одмора од пријатеља изгубили партију у одбојци на песку, а Чоло изгубио разум.

Мрзео је пораз. Мрзи га и данас. Мрзи га и цео тим Атлетика. Ни то није случајно. То је трик одавно познат у психологији. Када људе убедиш да су сами против свих. И онда чекаш да у њима проради инат. Жеља за револуцијом. Баш тако панично расположени, Мадриђани су прошле сезоне изашли на црту вишеструко плаћенијим ривалима из Реала и Барселоне. Мушки су се потукли и на крају једини остали на ногама. Први пут после 18 година титула се вратила на Висенте Калдерон.

Истина, десило се то 105 дана после херојске победе над Барселоном. Анхел Марија Виљар, први човек лиге, био је на путовању, па је пехар Атлетику уручен тек у другом колу нове сезоне. Помало потцењивачки према шампиону земље. Вероватно ни слутиле нису Јорганџије да ће тек морати да се суоче са игнорисањем шпанске јавности.

Бајка о успеху која је обележила прошлу сезону некако се више "примила" на свим другим меридијанима но на самим Пиринејима. Када је дошло време да се поделе појединачна признања Шпанија је поново заборавила свог првака.

Истина, Симеоне је проглашен за најбољег тренера у лиги. Скандал би био да није. Али, све остале најважније награде покупили су играчи Реала плус Андрес Инијеста, најбољи офанзивни везни Примере. Трећепласирани тим из прошле сезоне Примере, додуше и актуелни владара Европе, бацио је Атлетико у сенку. А бирали су се најбољи у Примери.

Авај… Кејлор Навас изабран је за првог голмана лиге. Његових 160 одбрана – највише у лиги – означене су као вредније од 20 утакмица Тибо Куртоа без примљеног гола – такође највише у лиги – те свега 26 лопти у мрежи Атлетик – најмање у лиги. Мегапопуларни Серхио Рамос добио је предност у односу на маестралног Миранду, па и Фелипеа Луиза, прошле сезоне по многима најбољег левог бека Европе. Дијего Годин, стрелац гола против Барселоне на Камп Ноу вредног шампионског пехара, није био ни номинован?! Одлични Лука Модрић наводно је имао бољу сезону од Габија, команданта шампионског тима са Висенте Калдерона, Инијеста, који нас је навикао на много боље партије, засенио је Кокеа, са 13 асистенција другог пакера лиге, одмах иза Анхела Ди Марије (више би било логике да је Аргентинац добио награду но Инијеста).

Што се тиче Дијега Косте… Кристијано Роналдо је играо као да је са друге планете. Ту се већ може направити изузетак.

Утисак је ипак да је Атлетиков историјски подвиг сведен на пуко тактичко знање Симеонеа и борбени дух његових изабраника. Њихов квалитет није уважен.
"Ни сам не знам колико ме је људи звало. Постоји консензус да су играчи Атлетика запостављени. Што се мене тиче, ја могу само да честитам Габију, Кокеу и Миранди. За мене су они добитници награда", љут је председник Атлетика Енрике Серезо, који је покренуо иницијативу за промену система одлучивања када су најбољи у Примери у питању.

Сада гласају капитени и по двојица заменика сваког тима, а њихови предлози држе се у тајности. Када Фифа уручује Златну лопту гласа се јавно.
"Куртоа је добио ‘Замора’ признање (дели га мадридска Марка голману који је примио најмање голова у односу на број утакмица), освојио је првенство, био други у Европи. Миранда и Годин су чинили најбољи тандем света, Коке је један од најбољих у Европи на својој позицији", наставља Серезо да образлаже своје незадовољство.

Симеоне ћути. Само кратко: "Поделио бих ову награду са својим стручним штабом, али и са Куртоом, Мирандом, Габијем и Кокеом".

Пас који лаје не уједа. У себи Симеоне сигурно режи. Без обзира на то што је тешко поверовати да ће Атлетико успети да одбрани титулу сада када су се Реал и Барселона додатно појачали, а Калдерон напустили Коста, Куртоа, Фелипе... Неће проћи без батина. Сами против свих. Опет. Ожиљци ће остати да сведоче. О жртви коју су сви поднели за тим.

Коментари / 0

Оставите коментар