Пресељавају цијели град

Читав један град на северу Шведске биће померен за три километара према истоку како би се спречило да пропадне у земљу.

Свијет 30.10.2014 | 09:08
Пресељавају цијели град

Наиме, град Кируна се налази изнад највећег подземног рудника гвожђа на свету који се током година ширио и данас представља опасност за становништво.

Суочени са ситуацијом, градски оци су донели радикалну одлуку: да преселе сваку улицу, сваку кућу, сваку зграду три километара даље.

Несвакидашњи грађевински пројекат, назван "Кируна-4-евер", поверен је архитектонском бироу Вајт, а његову реализацију ће финансирати компанија ЛКБА која експлоатише рудник.

Ипак, није једноставно померити читав град од 18.200 становника. Планирано је да се део по део пресели цела инфраструктура. Чим један кварт буде поново подигнут на новом простору, оригинал ће бити срушен. Грађевине до којих Шведани посебно држе, као што су мале дрвене цркве, биће премештене.

Предвиђено је, такође, да нови-стари град добије и извесна побољшања - нове тргове, паркове, школе и вртиће.

Циљ је да град буде још функционалнији и пријатнији за живот, наводе иницијатори пројекта.

"Зато су нас грађани и подржали и са настрпљењем чекају да никне њихов нови град", објаснио је Микаел Стенqвист, архитекта пројекта, преносе шведски медији.

Током прве етапе, започете у јуну, која ће трајати седам година, требало би преселити центар града. Ако све буде текло по плану, Кируна ће у целости бити на свом новом географском положају 2.100. године.

Коментари / 0

Оставите коментар