Процес лијечења зависи од врсте болести

Процес и успјешност лијечења матичним ћелијама зависи од врсте болести која се лијечи, али је веома битно знати да ниједна матична ћелија није универзална, истакао је професор хумане генетике Миодраг Стојковић.

Република Српска 29.10.2014 | 13:59
Процес лијечења зависи од врсте болести

"Постоји више типова матичних ћелија. Све су подједнако потребне, али ниједне нису универзалне", рекао је Стојковић новинарима у Бањалуци пред почетак научног предавања "Ембриони и матичне ћелије: од лабораторије до пацијента".

Он је навео да неке од болести лијече матичне ћелије које се добијају из пупчане врпце, али да су много распрострањеније оне које се добијају из коштане сржи."Матичне ћелије које се добијају из масног ткива користе се за лијечење рана. Постоје и плурипотентне матичне ћелије, затим индуковане које су старе свега осам година, јер су вјештачке", додао је Стојковић.

Он је указао да успјех лијечења зависи од врсте болести, те да је терапију матичним ћелијама најчешће потребно поновити када је ријеч о крвној болести.Стојковић је упозорио да се пацијент, прије лијечења матичним ћелијама, треба да информише да ли се одређена болест лијечи тим ћелијама или је у фази испитивања.

Он је рекао да на Балкану, нажалост, нема референтне установе за лијечење матичним ћелијама, али да постоји и недостатак банака за матичне ћелије гдје би се оне могле припремити по стандардима да би послужиле као лијек.Према његовим ријечима, најбоље установе за лијечење матичним ћелијама налазе се у Шведској, Великој Британији, Француској, Њемачкој, Јапану, Израелу и САД.Предавање "Ембриони и матичне ћелије: од лабораторије до пацијента" организовао је Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан" поводом 80 година рада ове установе.

Директор Института Драго Недић рекао је да ова установа има 73 акредитоване методе и то оне које се односе на обавезне дијагностике заразних болести, анализу хигијенске исправности квалитета хране, хране за животиње и воде."Ветеринарски институт може сигурно грађанима да гарантује квалитет и исправност тих производа, али и произвођачима, који планирају да извозе те производе, да резултате анализе које добију у Институту могу сигурно да користе у промету робе", нагласио је Недић.

Коментари / 0

Оставите коментар