Чувајте се ешерихије коли

Бактерија која је најчешћи узрочник уринарних инфекција - ешерихија коли: Посебно су јој склоне жене и труднице, а сексуални односи и неправилна хигија су главни „окидачи” за настанак оболења.

Здравље 29.10.2014 | 10:47
Чувајте се ешерихије коли

Бактеријске инфекције се „усељавају” нечујно, тако да пацијент у почетку није ни свестан да је оболео. Ако се на време не лече могу да изазову озбиљне компликације. Управо таква је ешерихија коли, која је најчешћи узрочник уринарних инфекција и код оба пола.

- Јавља се од најранијег детињства до позне старости. Ипак, чешће је присутна код жена јер је њихова уретра краћа, дужине свега два и по до три сантиметра. Чешћа је код трудница него других жена због опуштености уринарног тракта. Ешерихија има 150 подтипова, а најчешћи су узрочници из О групе. Ово је, наравно, важно приликом одређивања праве терапије у лечењу - наглашава др Милутин Козомара, специјалиста урологије из Клиничког центра Србије.

* Како се инфекција преноси?

- Најчешћи пут је асцедентни, односно узлазни. Захваљујући анатомској близини са периферије ануса, бактерија стиже до вагине, а затим даље до уретре, кроз коју пролази и улази у мокраћну бешику. Сексуални односи су најчешћи разлози за настанак инфекције, а дешава се уколико хигијена гениталне регије није на завидном нивоу. Да би се то избегло, пре и после сваког сексуалног односа жена би требало да се измокри и на тај начин избаци евентуално присутну ешерихију коли. Ово се саветује, под претпоставком да не постоје други разлози за настанак инфекције.

* На шта конкретно мислите?

- Инфекција ешерихијом коли може да се јави и услед прехлада, зато што пада имунитет у организму. Исто се дешава и у летњем периоду приликом уласка у хладну воду и немењања купаћих костима након изласка из воде. Осим што пад имунитета кумује настанку инфекције, неправилна и нередовна исхрана, физичка неактивност, аутоимуне болести и дијабетес такође у истој мери помажу њеној појави. И средства за контрацепцију могу да буду окидач за ову врсту инфекције, а у постменопаузи, недостатак хормона естрогена и сувоћа вагине. Врло често је разлог и опстипација са дуготрајним затворима, али и недовољно уношење течности. Дневно би требало унети око два литра воде или чаја, јер они најбоље испирају бешику и одстрањују инфекцију, не дозвољавајући раст бактерија.

* А код мушкараца?
- Због дужине уретре ова врста инфекције углавном заобилази мушкарце. Чешће је изражена код старијих пацијената, због опструктивних болести, као што је увећање простате или сужење уретре. Код сужене уретре бешика се отежано празни, па у њој увек постоји заостатак урина, што је савршено место за размножавање ешерихије. Инфекција је чешћа и код особа са катетером, као и код дијабетичара.

* Који су симптоми инфекције?

- Код циститиса, односно упале мокраћне бешике изражено је болно мокрење са пецкањем, а изражен је и учестали бол у самој мокраћној бешици. Нагон за мокрењем је врло чест, тако да особа ни тренутак не може да сачека. У мокраћи може да се јави и крв, а ако се инфекција прошири на бубреге, онда се јавља бол у слабинском делу, повишена температура, малаксалост, повраћање.

* Како се дијагностикује?

- Анализом урина који треба да покаже присуство бактерија, леукоцита и нитрата. Ипак, најважнија је уринокултура, јер се у њој броје бактерије. Ако у једном милилитру има више од сто хиљада бактерија ради се о инфекцији, а ако не премашују број од десет хиљада, реч је о контаминацији. Уринокултура је важна и да би се установила врста бактерије, као и за прављење антибиограма за одређивање осетљивости бактерије на одређени антибиотик. Такође се ради и ултразвучни преглед трбуха и мокраћних канала да би се искључило могуће присуство камена у бубрегу. Јер, инфекцију не вреди санирати уколико се камен не отклони.

* Како се ешерихија коли лечи?

- Акутна инфекција се лечи једнократним или тродневним дозама антибиотика, у зависности процене лекара. Код хроничних инфекција, односно пијелонефритиса дају се антибиотици и уросептици. У последње време саветује се узимање и једне таблете препарата бруснице. Чај од бруснице је такође делотворан, јер спречава припајање ешерихије за слузокожу бешике. Делотворан је и увин чај, од кукурузне свиле, раставића, петељки од трешања, першуна.

 ПРЕВЕНТИВА

Добра хигијена урогениталне регије и прање руку кључна је превентива од инфекције ешерихијом коли. Исхрана је такође важна, а она би требало да буде без слаткиша, са мање млека и млечних производа, али и меса.Треба да се узима поврће, јер у киселој средини бактерије имају значајно мању шансу за размножавање. Регулисањем столице са мекињама и лаксативима жене у значајној мери могу такође да смање могућност појаве инфекције.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар