Мјере безбједности против еболе

Здравствени систем у Републици Српској подиже мјере безбједности када је појава еболе у питању на виши ниво, а у едукацију и обуку у циљу превенције и дјеловања у случају појаве укључене су све релевантне институције.

Република Српска 29.10.2014 | 08:50
Мјере безбједности против еболе

Прва обука одржана је јуче у Бањалуци за здравствене раднике у овој регији, а спроводе је Институт за јавно здравство РС и Министарство  здравља и социјалне заштите РС, уз учешће припадника полиције, Цивилне
заштите и других институција.

Надлежни тврде како је ризик да се заразна болест од које је у свијету умрло на хиљаде људи појави на нашим просторима и даље јако низак, али да треба бити опрезан.

"Припремили смо читав сет докумената и препорука, како за здравствене установе тако и за оне које би могле бити укључене у збрињавање ове карантинске болести, укључујући Граничну полицију, Цивилну заштиту,  Инспекторат и друге", казала је Нина Родић-Вукмир, специјалиста  епидемиолог из Института за јавно здравство РС.

Једна од мјера у случају борбе против еболе је карантин, који се налази у дијелу Инфективне клинике Клиничког центра у Бањалуци. У њему ће медицинско особље радити у три смјене, а предвиђено је да особе за које се сумња да су заражене у њему бораве 21 дан, с обзиром на то да  толико траје период инкубације вируса.

"Уколико се код особе развију симптоми који личе на еболу, она ће бити  хоспитализована и стављена у изолацију, након чега ће бити извршена  дијагностика која се може радити само у Клиничком центру у Бањалуци",  казала је Родић-Вукмирова.

Иначе, они који путују у РС, а долазе из земаља у којима је ебола регистрована, стављају се под медицински надзор, који су засад прошле  три особе, док се једна из западне Африке тренутно налази у њему.

Јања Бојањић, специјалиста епидемиолог из Института за јавно  здравство, казала је како су симптоми еболе повишена температура изнад  38 степени и да јако личе на грип.

Ту су и костобоља те болови у мишићима и зглобовима, а други или трећи дан јављају се повраћање и пролив, у чијем се садржају налази крв.  Јављају се и осипи, а смрт настаје у просјеку од 10 до 12 дана", казала
је она.

Душко Бунић, руководилац Службе безбједности ваздушне пловидбе у "Аеродромима РС", каже да је бањалучки аеродром спреман да одреагује  уколико би заражен путник изашао из авиона.

"У сарадњи са Домом здравља Лакташи и Институтом за јавно здравство РС изабрана је просторија на аеродрому у коју би се пацијент смјестио, а имамо своју медицинску службу и заштитну опрему", казао је он.

Како је казао, за путнике који се налазе у авионима су надлежне авио-компаније, с којима такође постоји добра сарадња.

Иначе, како су појаснили у Институту за јавно здравство, ебола се преноси директно и тјелесним течностима, контактом с умрлом особом, а вирус може да се нађе и у вањском простору, јавним површинама,
инструментима и слично.

 

СИМПТОМИ

- повишена температура

- повраћање

- крв у столици

- костобоља и бол у мишићима

Коментари / 0

Оставите коментар